Thursday, January 30, 2014

7 Crippling Parenting Behaviors That Keep Children From Growing Into Leaders

1. We don’t let our children experience risk
2. We rescue too quickly
3. We rave too easily
4. We let guilt get in the way of leading well
5. We don’t share our past mistakes
6. We mistake intelligence, giftedness and influence for maturity
7. We don’t practice what we preach

How can parents move away from these negative behaviors ?

1. Talk over the issues you wish you would’ve known about adulthood.
2. Allow them to attempt things that stretch them and even let them fail.
3. Discuss future consequences if they fail to master certain disciplines.
4. Aid them in matching their strengths to real-world problems.
5. Furnish projects that require patience, so they learn to delay gratification.
6. Teach them that life is about choices and trade-offs; they can’t do everything.
7. Initiate (or simulate) adult tasks like paying bills or making business deals.
8. Introduce them to potential mentors from your network.
9. Help them envision a fulfilling future, and then discuss the steps to get there.
10. Celebrate progress they make toward autonomy and responsibility.

source

Wednesday, January 29, 2014

Lunch @ La Dapur

lunch today was at La Dapur...
kedai ni banyak serve western food....
tp rasanya ada gak selit sikit2 yang bukan western tu...

kedai ni kt sek 7, shah alam...exact address is no.18,Jln plumbum n7/n,seksyen 7,40000 shah alam.
mamasue tak sempat nk snap plak gambar depan kedai tu...tp rasanya kalau korg google, byk yg kluar tu....
gambar2 kt bwh ni ialah yg kitorg order td...lunch set....cheaper sbb skali dgn fries and broccoli soup and drink



 breaded chicken chop set 
 grilled chicken chop set
lamb chop set

overall, rasa yang sedap dan rekomen la kt kwn2 utk gi

Monday, January 27, 2014

it has been quit sometime

it has been quit sometime since mamasue punye last update...
apsal ntah...terasa mcm tak ada apa pun nak update...
or sometime, mamasue away dr ofis berminggu-minggu
sbb kt ofis je la yg mamasue dpt nk update kt blog ni
so today, mamasue just nk upload je gambar2 mana yg mamasue rasa nak share since my last post
 ni roomate mamasue masa mamasue kene Sintok, untuk kursus nov tahun lepas
 ni plak sijilnya after 3 minggu mamasue kt Sintok tu...huh...mau nanges duduk kt sana...lama gila
 ni plak kekonon konvo lepas kursus tu untuk nak amik sijil kt atas tu 
 ni plak guru besar skolah rendah kakak dhiya...masa ni mamasue baru nk beli baju,tudung and etc...time ni mmg dah commit la nk hantar kakak dhiya kt skolah ni
 ni la anak2 mamasue ....=P
 si naughty medina...
 the pretty kakak...tgh selfie
 ni plak gambar masa mamasue balik kmpg papa baru ni...kt pantai sri tujuh...usually ke sini utk main layang2...angin mmg kuat gila....sng je layang2 tu nak terbang...tgk mcm kt dlm gambar tu, medina pau papa utk kite baru...
 happy la konon after dh dpt kite sendiri
 kite sorang satu...yg besar sket tu kite kakak, yg kecik tu kite medina
 berdua beranak 
 berdua partner in life
 mmg mamasue payah la nk dpt pegang kite ni...
 ni plak gambar mak mertua dan adik ipar mamasue
 yg oren tu bapak mertua mamasue
 akhirnya bile tgk org lain seronok main pasir, baru la mamasue dpt pgg kite dia




 dpt gak akhirnya mamasue ke wakaf che yeh ni....even papa org kelantan,dia pun baru 1st time
 buah pelam....huih....byk gila...tak tau la whether kt bwh tu ada papan penaik ke tak...
 ni plak gambar kakak dhiya on her 1st day to skool...
 wajib posing atas rumput yg kekangkang kera ni
 ni masa dah smp kt skolah...kt kompaun kantin...rupanya, tak ramai mana pun budak skolah kt situ...muat je semua budak kt situ
 dhiya dlm kelas...looks fine so far
 ni lg gambar selfie dhiya...setelah dia tekad nk pki tudung...alhamdulillah
ni masa mamasue kene ke Penang...selfie dgn member...tgh sangap la maknenye ni...(pipi mcm epal...!)
masa ni, dah kul 11 lebih malam...meeting ni lanjut smp la kul 12 lebih...so mamasue snap la gambar2 org ngantuk + tak puas ati...=P
last skali, gambar ear cap utk fon mamasue...mamasue beli online je...cinonet ni, harge dia rm13...dlm gambar masa nk beli tu, tak sangka la plak sebesar ni, skali bile dh letak kt fon, besarnya kuda ni terlekat kt atas fon...rm13 nye psl, pki je lah...=P

nt mamasue janji akan update lg....bye geng!
Related Posts with Thumbnails