Friday, August 2, 2013

PROUD tart baker

haa....sekali dah bt kuih raya, dah tak blh brenti...
mcm best plak...so mamasue decide utk bt lagi kuih which is kuih tart nenas gulung...
memula google je resepi dan cara2....
rasa2 mcm kacang putih je nih...
inti sah2 beli yg dah siap...tinggal tepung je 
tu pun ada kwn kate tepung utk bt tart dah siap jual...
tinggal tambah lg sket je bahan...tak igt apa...telur n butter kot....
so mamasue gi bakery,beli inti nenas tu, sekali dgn beli acuan tart gulung ni....
tya tukang kedai, dia bagi acuan yg tolak dgn jari punye...
balik rumah je tak sabar2 nk bt....
rupa2nya, tak semudah yg disangka...tepung tu kalau lari je dia nye consistency tu, bile kite tolak dgn jari dr acuan tu, dia akan jd tak cantik dan susah nk gulung....
1st day, give up....tp still guna doh yg sama, simpan je dlm peti ais...
2nd day continue....rupanya, the secret is, simpan dlm peti ais tu lama sket 
mamasue mmg dah tau bab kene simpan dulu dok dlm peti ais tu, tp mamasue simpan kejap sgt, 15 minit je....
so 2nd day baru la menjadi tartku....
i'm a PROUD tart baker...
mkn tart je la dhiya kt umah, tak yah mkn nasi....hehehe




4 yg dah komen:

Sidratul Muntaha said...

kuih tart mgm kami surrender.tak boleh buat biskut ni time raya..kena ade praktis sebelum2 nay klu tak
mgm punah
ahaha

Atia Adina said...

wah su ... pas ni leh bisnes jual tart lah ... :)

Jiha said...

wah bleh amik tempahan laa lps ni

Faidah muhammad said...

Rajin la su ni...siap buat kuih tart tu...dhiya peminat tart ye..bgus la buat byk2 anak suka mkn baru semangat nk buat kan hihi...alman klau tart mkn tepung jee

Related Posts with Thumbnails