Monday, August 26, 2013

dhiya's first interview

oooo....nervours...nervours...nervours...
mcm ni la kot rasanya mak2 kita kalau kita gi intervw dulu...dulu ke?later2 dah xde intervw ke...?hikhikhik
tahun depan dhiya kan dah masuk skolah rendah
mmg harapan mamasue nk dhiya ni jd ustazah...HAHAHA...besar cita2 murni i kan...amin...
tak yah la smp ke uztazah...dpt hafal quran pun jadilah...WAH!
at least blh la dia tarik mamasue ke syurga nt =)
hah,dah lari topik...tak boleh bukak citer psl harapan ibu pada anaknye,mmg akan pjg berjela

pepagi lepas subuh tu semua dah bgn...nampak sgt lepas subuh selalu tido balik
semua org dah ready...berbaju kurung dan bertudung lg kak dhiya...
baby na tgk kakak pki baju kurung, dia pun nak...bertudung gaaaakkk....
pagi sebelum bertolak, tangkap gambar kt tembok umah dulu =)


 bermaaf2an before gi intervw 
 medina yg tak reti dan tak malu...bising sungguh...pg baju lain, tghari baju dah lain...
 dhiya yg tgh stress tgh berdepan dgn guru besar...ke mama yg stress?

so mcm mana resultnya....? alhamdulillah, aritu gak guru besar dia kate dhiya dpt masuk skolah tu...amin,termakbul doa mama
guru besar tu kate, excellent...dhiya dah pandai baca BM,BI,jawi dan mengira...cuma mengaji bab2 huruf bersambung2 tu dia tak lancar lg...
sori ye guru besar, nt mamasue luangkan lebih masa ajar kakak dhiya ngaji....
eh lupa plak nk bgtau, dhiya masuk ke skolah ni...

Monday, August 19, 2013

teori sesat dhiya

knowing dhiya farisha ni, dia dlm mode belajar semua benda
semua benda pun dia curious
antara yg terbaru, kelamin lelaki sama ke dgn pompuan...dia tya papa, sib baik masa tu papa tgh amik wudhuk,so papa diam je
dia curious psl no plat keter...A tu dr mana...B,C,D...habis semua dia nk hafal smp bile nampk plate Q kt jepun pun dia igt sama mcm kt malaysia ni
terbaru....psl bulan

dhiya: muharam safar rabiul awal rabuil akhir jamadil awal...(nyanyi...)...muharam tu januari...safar...februari

sesat lagi menyesatkan...


Friday, August 16, 2013

meteor shower

malam yang dikatakan akan berlakunya meteor shower baru2 ni mamasue n family still ada kt kg lg
kul 11 je kitorang (except dhiya) dah standby kt luar...konon tak nak terlepas peluang lah....
tapi tak nampak apa2 meteor pun....or anykind of benda yg lalu mcm meteor
just terperasan yang bintang tu ada mcm lebih byk dr biasa...or mebi selama ni tak pernah nak dongak ke langit pun
masa berita tghari yg bgtau psl meteor shower ni, dhiya dah tya mcm2....ape benda meteor ni...
then,ada gak mamasue n adik2 ipar borak psl peristiwa meteor pernah jatuh kt russia tu...
then, that night...
dhiya: mama, lepas kita balik KL esok, kite terus gi Hong Kong nak...?
mamasue: (heeee budak ni, tak abes2 dgn Hong Kong Disney Land dia...) nape nk gi Hong Kong?
dhiya: (dgn muka yg mcm risau+takut) dhiya takut meteor tu jatuh kt Malaysia

p/s: ade gak org yg takut dlm ramai2 org excited nk tgk meteor shower


Friday, August 2, 2013

PROUD tart baker

haa....sekali dah bt kuih raya, dah tak blh brenti...
mcm best plak...so mamasue decide utk bt lagi kuih which is kuih tart nenas gulung...
memula google je resepi dan cara2....
rasa2 mcm kacang putih je nih...
inti sah2 beli yg dah siap...tinggal tepung je 
tu pun ada kwn kate tepung utk bt tart dah siap jual...
tinggal tambah lg sket je bahan...tak igt apa...telur n butter kot....
so mamasue gi bakery,beli inti nenas tu, sekali dgn beli acuan tart gulung ni....
tya tukang kedai, dia bagi acuan yg tolak dgn jari punye...
balik rumah je tak sabar2 nk bt....
rupa2nya, tak semudah yg disangka...tepung tu kalau lari je dia nye consistency tu, bile kite tolak dgn jari dr acuan tu, dia akan jd tak cantik dan susah nk gulung....
1st day, give up....tp still guna doh yg sama, simpan je dlm peti ais...
2nd day continue....rupanya, the secret is, simpan dlm peti ais tu lama sket 
mamasue mmg dah tau bab kene simpan dulu dok dlm peti ais tu, tp mamasue simpan kejap sgt, 15 minit je....
so 2nd day baru la menjadi tartku....
i'm a PROUD tart baker...
mkn tart je la dhiya kt umah, tak yah mkn nasi....hehehe




Related Posts with Thumbnails