Wednesday, July 31, 2013

kuih n ceongsam

lamanya tak update...bukan tak sempat nk update, tapi sebab sibuk dok bt kuih raya...ewah!
betul...mamasue dah siap 2 kuih raya...
ada chocolate chip n meringue kisses...
gambo2nya asyik separuh jln je mamasue snap...sebab dok concerntrate buat kuih...
almaklumlah 1st time...
kalau nk hint2 gambar mana ada tu, boleh lah...

ha...nmpk sedap x...?hehehe...
ni pulak gambar si kecik molek baby na...
mlm2 mintak pulak pakai ceongsam ni....lepas ni mmg kene sorok lah

so pagi tadi, baby na gi skolah dgn pki ceongsam tu...
eh!lupa plak nk update...now baby na and kakak semua daycare kt Litthe Caliph tu
nenek blh la rilek sikit...nak2 bulan puasa ni kan....
tp tiap2 ari nenek amik balik awal, sebab teringat kt cucu2....=)

Tuesday, July 16, 2013

Laughter is the best medicine

laugh blh laugh...tp jgn terlebih2...bulan posa...=)

mamasue dpt jake ni dari boss...meh kita gelak sesama...

temubual seorang pemuda dan pakcik gembala biri-biri:

pemuda: baguslah ternakan biri-biri pakcik.boleh saya tya beberapa soalan?
pakcik: boleh aje
pemuda: berapa jauh biri-biri ni berjalan setiap hari?
pakcik: yang mana,yg putih atau yg hitam?
pemuda: yg putih.
pakcik: kalau yg putih brjalan lebih kurang 6 kilometer setiap hari.
pemuda: yg hitam?
pakcik: yg hitam pun sama
pemuda: berapa byk plak rumput biri-biri ni makan setiap hari?
pakcik: yang mana,yg putih atau yg hitam?
pemuda: yg putih?
pakcik: ah, yg putih mkn lebih kurang 4 kilo rumput sehari.
pemuda: dan yg hitam?
pakcik: yg hitam pun sama
pemuda: brapa byk bulu yg mereka hasilkan setiap tahun?
pakcik: yang mana,yg putih atau yg hitam?
pemuda: yg putih?
pakcik: aaa...yg putih  menghasilkan sekitar 6 kilo bulu setahun
pemuda: dan yg hitam?
pakcik: yg hitam pun sama
pemuda: kenapa pakcik membezakan biri-biri pakcik yg putih dgn yg hitam,padahal jwpm semuanya sama je?
pakcik: mestilah...sebab biri-biri yg putih tu pakcik yg punya
pemuda: ooooo...gitu ke...abis tu yg hitam tu sapa punye?
pakcik: yg hitam pun sama...hehehe


Monday, July 15, 2013

Typo terhebat...

haaaiiihhhhh....nape la T tu betul-betul tepi R...
kan dah kontroversi 

Friday, July 12, 2013

'tak selera' versi kakak dhiya

kakak dhiya ni even dah 6 tahun, tapi penggunaan tatabahasa dia main hentam gak kekadang
selalu perkataan yg dia silap penggunaan seperti 'walaupun'...'apa2 pun'...'semalam'...
bab perkataan 'semalam' ni, paling susah nk terangkan kt dia...
dah byk kali explain...tp dia tetap gunakan perkataan 'semalam' ni utk hari2 yg dah lepas (yang bukan semalam)
perkataan terbaru yang dia silap guna ialah 'tak selera'

dhiya: mama tau tak...kwn dia, aira tu...dia tu sukeeee betul dgn medina...asyik2 kiss medina la, makan tepi medina la...tapi dia ade je adik dia
mama: tak pe lah.....
dhiya: dhiya marah dia...dia kate, 'awak tak blh SELERA dengan medina...dia adik kita. awak SELERA lah dengan adik awak...kita SELERA adik kita...
mama: (isk...byk salah pemahaman ni.....)

Thursday, July 11, 2013

masalah baby kepala flat

last week mamasue tengok citer The Drs. kt Astro LI channel 728...
mamasue suker tgk rancangan ni sbb dia selalu bincang psl isu2 mcm mana nak kuruskan badan...ngehngehngeh...tgk je la kan...kurusnya tak jugak...

episod hari tu ada citer pasal baby yg kepala flat ni...

mamasue masa dpt 1st baby dulu, (kakak dhiya la kan), mmg org2 tua ni dok particular sgt la psl kepala baby ni nt tak bulat la kalau asyik dibaringkan posisi telentang ni
takut rambut tu mkn bantal tu satu...lg satu takut kepala tu jd flat gitu lah....
so baby tu akhirnya asyik dok kena kalih tido dia je...
dlm rancangan The Drs tu, dah ada kekdahnya utk merawat kepala baby flat ni...
pakai helmet 
kalau baby pki helmet ni, dalam masa beberapa bulan in shaa Allah kepala dia akan membentuk membulat balik...
mcm dah ok la sket kan kepala baby ni...

ada anak sapa2 yang pernah mengalami masalah ni?

Wednesday, July 10, 2013

sambutan sempena kedatangan ramadhan (versi dhiya)





dhiya: mama, esok teacher suruh pakai baju kurung...ada sambutan sempena ramadhan
mama: okay...teacher ada nk buat makan2 ke....
dhiya: kalau dah sambutan sempena bulan puasa...kena puasa la...mana ada makan2...
mama: ye tak ye laaaa....=P

Monday, July 8, 2013

hari sukan little caliph 2013

semalam hari sukan Little Caliph 
tadika dhiya bergabung tenaga dgn 2 tadika Little Caliph yg lain...
tahun ni, sukan diadakan di Dewan MBSA Seksyen 7, shah alam...


 sian adi...awal kena bgn hari ni...tukar pampers je...tak mandi pun...
 ni pulak kakak dhiya yg dtg nyinggah kejap je kt tempat duduk mamasue...
mcm bz sgt sampaikan tak blh nk tinggalkan group dia tu...sib baik sempat senyum kejap utk bergambar
 ni dhiya masa selesai bt persembahan...
tarian dia mamasue tangkap video...so tak yah la nk tepek kt sini...=)
 dhiya and kwn 'baik' dia, qalisha...
almost everyday citer psl bergaduh...tp tgk depan2, baik je....budak...mcm2 lah diorg ni

 time ni tudung dah hilang...panas katenye
baru nk start main game dgn papa...game pijak kaki papa sambil papa bwk bean beg atas kepala



 group 6 years sekolah dhiya dpt no 2...not so happy...katanya in english,'my school not win'
 janji dpt piala...semua pun happy
 eh lupa plak budak tecik ni...budak ni lagi la happy ok...brapa byk RM dia pau mamasue n papa hari tu
beli bubble la...beli baloon lah...

anak2 korang dah bersukan ke?

Friday, July 5, 2013

dulu...sekarang...

dulu
 sekarang

Thursday, July 4, 2013

saham dunia & akhirat

 baik punya...tgh solat...

 tetiba dia nmpk mamasue tgh amik gambar...dah pusing plak sambil tersengih...
 pastu boleh plak posing sket...

dah tak jadi solat dah...

Wednesday, July 3, 2013

make-up oh make-up

bila dah kata anak perempuan tu, mmg tak blh lari lah dari suka ber-make up
padahal mamasue ni bukannye jenis pakai make up apa sgt pun
mamasue pki pun just tak nk muka ni nmpk pale...
tapi, anak2 dara mamasue....huishhhhhhh....diorg ni mmg pantang tak blh nmpk
2-2 sama, baik yg kecik atau yang besar
kalau kita mak2 ni, tak blh nmpk SALE...mesti jadi tak keruan
budak2 ni tak blh nmpk make up....habes jahanam!
so mamasue hari tu ternmpk satu make-up set...utk budak2...
tak sempat nak snap pun...dah kene rembat
lbh kurang gini...but a smaller version...
dapat je kt diorang....di tenyeh2...di sental2....baby na ke...dhiya ke....sama je...
just that dhiya dia tau la nk sapu kt mana....
adik tu main belasah je
sampai berminyak2 abes muka
papa mmg pantang benda2 ni...so makeup tu tahan sehari je kt umah....pastu papa amik buang....

Tuesday, July 2, 2013

angkara jerebu

angkara jerebu aritu, kakak dhiya batuk teruk sgt
tgh tido pun terbatuk2
sian mamasue tgk
so mamasue decide bwk dia ke klinik
tak yah la ke DEMC tu, for sure ramai gila org
klinik je lebih cepat...
doktor kate kakak dhiya kena amik neb...selalu adik yg kena,ni akak pulak

lepas nurse dah letih diri, dia suh papa plak ganti
budak2 ni seronok je amik neb ni...sebab benda tak menyakitkan
today kakak dhiya on antibiotic...and recovering...no icecream, no fried food and no choc...
bab no choc tu dia tak heran...bantai je kt dlm peti ais tu

Monday, July 1, 2013

lawak si dhiya

weekend lepas mamasue igt nak hantar kasut gi repair
tak de rosak apa pun kasut tu, just platform kasut tu dah hilang kaler sbb mamasue sandar kasut masa drive bab sandar kasut masa drive tu klu tak paham tak pe...tp itulah sebabnya...
tp papa kate, tak blh repair platform tu...so mamasue pun decide nk buang je lah...lg pun kasut lain pun ada
then, dlm keter dhiya tya mamasue mcm2 psl nape nk buang kasut tu
tp one good thing about dhiya ni, dia suke speak english
walaupun tunggang langgang dia tak malu

dhiya: why you want to DELETE your shoes?
satu keter gelakkan dia...tp dia cool je...
ni la bahana main ipad byk sgt!
Related Posts with Thumbnails