Friday, March 29, 2013

keadilan Allah

keadilan Allah...kita mmg tak blh pertikaikan...
mamasue terdengar kisah pasal keadilan Allah ni dalam radio IKIM bebaru ni
dan mmg terus terkesan dalam hati
harap kisah ni jugak boleh mendatangkan kesan yg sama utk kawan2...

ustaz tu cerita dlm radio,
suatu hari, Nabi Musa sedang memerhari dari jauh...
ada seorang penunggang kuda brenti kt satu kawasan...dia keluarkan uncang dia dan letak kt tepi kawasan tu
uncang tu nampak mcm ada byk duit kt dalam
lepas dah selesai kerja kt situ, dia naik balik kuda tu dan terlupa uncang duit tu
lepas lelaki berkuda tu berlalu, dtg seorg budak ke kawasan tu dan ternampak uncang duit tu
dia ambil uncang tu dan bawak pergi
Nabi Musa masih perhatikan peristiwa itu
kemudian, datang seorang tua, yg nampak gaya mcm buta
nak solat kt kawasan tu...lepas lelaki tua tu selesai solat, lelaki berkuda tu dtg balik
dia cari2 uncang dia tak jumpa2
dia salahkan lelaki tua tu, dia tya mana uncang duit 1000 dirham dia
lelaki tua tu kata, dia mana tahu ada uncang duit pun kt situ dah la dia buta
lepas dah bergaduh2, sampai akhirnya lelaki berkuda tu bunuh lelaki tua tu...
Nabi Musa perhati dari jauh dan tak paham kenapa benda ni semua berlaku
di mana keadilannya
lelaki buta tua tu mati dan budak kecil tu terlepas dgn uncang duit
Allah pun utuskan malaikat Jibrail (tak silap mamasue Jibrail) utk menjelaskan pada Nabi Musa tentang keadilan Allah
rupa-rupanya...........
lelaki berkuda tu dulu pernah tak bayar seorang pekerja dia gaji sebanyak 1000 dirham
lelaki tu pula ialah bapa kepada budak yang mencuri uncang duit td
jadi budak tu tak dikira mencuri, dia dikira mengambil haknya
pastu, org tua buta tu pulak, pada suatu masa dahulu dia pernah membunuh seorang lelaki
dan lelaki yg dibunuhnya ialah bapa kepada budak yg mencuri uncang td

so,moral of the story, apa yg Allah dah tentukan untuk kita adalah yg terbaik utk kita sebenarnya
jgn pernah query sebabnya
terima dgn hati terbuka

Wednesday, March 27, 2013

King Of Ambition

sape tgk citer korea ni???
mmg rugi sapa yg tak tgk...
citer ni tayang kt channel 393 S-ONE astro setiap isnin dan selasa je...kul 9pm
so, cemana bz pun family mamasue ni, hari isnin n selasa by 9pm mesti dah ada depan tv
even papa pun layan tau

sinopsis citer ni kan,
pasal pompuan ni yg nama dia Joo Da Hae
dia ni dulu miskin, pastu dah ada anak luar nikah dgn sorg lelaki hensem gaban ni nama dia Ha Ryu
ni muka Da Hae  dgn Ha Ryu tu,

Da Hae ni tamak haloba,dia sanggup tinggalkan family luar nikah dia ni, demi nk kawen dgn anak org kaya
smp kan anak dia mati, mcm2 dia cover up diri dia demi dia tak nk jatuh miskin lg
Ha Ryu ni plak balas dendam la

Kwon Sang-woo sbg Ha Ryu
bile hero hensem gaban, impact tu lebih terasa =)


rasanya last semlm kot citer ni...sbb segala kejahatan Da Hae tu dah terbongkar abes dah
next week tak tau citer apa plak yg ganti =)

Tuesday, March 26, 2013

lawak si dhiya

semalam untuk kesekian kalinya mamasue panggil kakak dhiya untuk nak bersihkan telinga dia
kakak dhiya ni, masalah utama dia ialah, cepat geli
cotton bud tu tak sempat nk masuk telinga, dia dah senget2 kepala
mamasue even guna cotton bud yg halus tu...sebab dia kata sakit kalau guna cotton bud yg size biasa

tapi, semlm lain sket cerita
dia tak geli, tak sakit...
so, sedap la mamasue mengorek timah
mmg banyaaaakkkk
dah dpt hasil tu, mamasue puji2 lah sket, sbb nk bg dpt bersihkan lama sket

 mama: bagus la kakak dhiya kali ni, byk mama dpt ni...mmg bersih la telinga dhiya lepas ni
(dgn tak semena-mena......)
dhiya: mesti la mama...ni kan tahun 2013..........
mama: so......(apa kena-mengena dgn tahun 2013)
dhiya: kan last mama korek telinga dhiya 2012.....

=P

moral of the story: jgn sesekali lupa kan anak sulung kita bila kita dah ada lebih dr sorang anak =)

Monday, March 25, 2013

stok beras

stok beras kt umah mamasue ni dulu isu yg memeningkan kepala gak la
sebab, beras tu tak abes2....smp bubuk yg mkn beras tu lg byk dari kitorg kt umah tu
dr bubuk tu sket, smp bubuk tu lg byk dr beras...
sudahnya buang je semua

pastu tukar plak brand beras lain...basmati
basmati ni bubuk dia mcm ulat...geli tul masa nk cuci beras tu
pastu beras tu pulak jd mcm lekat2 bulat2...sudahnya buannnnggg lagi

terakhir sekali,
mamasue berbalik pada brand beras wangi yg lama


sekilo je! tapi sekilo ni pun, sebulan baru abes!

puas ati bila everytime abes beras...berbaloi rasa...tak sempat pun bubuk beranak
murah pun murah
kalau beli kt cold storage tu dlm rm9.90...klu beli kt Urban Fresh baru rm7++

Friday, March 22, 2013

a jot from mamasue

lamanya tak update blog...lamanya tak update blog...lamanya tak update blog...!!!
mamasue busy teramat amat amat betul skrg ni
smpkan seminggu tak bukak2 browser pun ada!
teruknya la kan bila manusia tu dah mcm 'hidup utk kerja'...
bukan 'kerja utk hidup'...
kejap miting sana, pastu smbg pulak miting tempat lain....
nape blh jd bz tahap gaban mcm ni eh?
sejak kena restructuring aritu, byk btul kerja, byk btul miting...
smp kene catit satu2 sbb takut termiss mana2

tu lah pentingnya kita kene rest kan minda kita dgn family...
mamasue mmg balik ontime...sbb family tu lah yg akan jd penenang minda, penyejuk mata...
kerja kt ofis ni, selagi tak punch out tu...adeeeee je yg nak kena bt
mcm dah tak de hari esok!
so, balik on time, esok sambung lg....rezeki tu Allah yg bagi...kene sentiasa igtkan diri sendiri psl tu

bila lah boleh nk bersara ni...arini ada lg sorg staf senior yg bersara wajib...
setiap kali send off org bersara, mesti mamasue terpk...apsal la aku lmbt sgt nk bersara ni....
bestnyaaaaa bila bersara...
blh gi surau pepagi...pastu jogging...pastu minum kopi rilek2....
pernah kwn mamasue kate, nak tua ke nak bersara?
mamasue kate, nak bersara....blh je kan bersara awal...hehehe

skrg ni tak dpt la nk nt mcm tu...pepagi je dah mcm robot...campur kelam kabut atas jalan sbb mengejar punch card

ups...lupa plak nk update gambar present dr papa utk mamasue...
aritu kan birthday...masa gi morib tu lah

ok x? ni mmg taste papa lah...mamasue suke cincin batu2 ni
tp klu cincin batu, 916 tak byk choice....
so amik je la cincin campur2 kaler gini...

besar gedabak cincin ni kt jari mamasue...
jgn kate mamasue nk eksyen plak ye mcm mami jarum tu...
tak de niat pun...ade je org yg lagi byk cincin n gelang melang 
mamasue ni simple je

ok lah...takat ni je lah for this time...
tak tau la bile pulak blh berblog ni...
harap2 tak la lama sgt

take care u olls!

Thursday, March 7, 2013

mamasue at Gold Coast Morib

Morib je...tak smp pun Australia lg...
but so far,best gak la tempat ni for short distance nye vacation...
short distance and short holiday...over the weekend...
bilik hotel pun menarik...tp dek kerana penat, mamasue malas nak amik gambar dlm bilik tu
jakuzi nauzubillah punye besar....kitorg 4 beranak duduk dlm tu pun lepas

tapi bab makan tu kureng...tak rasa mcm mkn kt hotel pun
agak2 mkn kt rumah sendiri lg best kot
tempat mkn tu ok, cuma mknn tu je yg tak brapa best
mamasue suggest,klu ada yg nk pegi, either mkn kt luar or order je la room service

ni la gambar2 yg sempat mamasue snap...hari pertama sampai tu malu2 gajah lg nak mandi
so diorg mandi, mamasue ni jd tukang amik gambar je lah...


 budak cinonet ni pun mandi...cute tak baju mandi dia? =)
tapi tetap pakai pampers...hehehe...mana la tau,kot najis besar ...najis kecil tu blh abaikan je =P











Related Posts with Thumbnails