Wednesday, January 9, 2013

contraceptive pill: Yasmin

kotaknye

pill nya...
mamasue decided utk nak try yasmin plak...
dah nak 2 tahun ambil noriday
ade org kate, tak blh amik lama sgt 1-1 contraceptive pills ni, nanti jd immune plak kt badan
so dats y mamasue tukar 
selain sebab tu, yasmin ni dengar kata org tak menaikkan berat badan dan kulit tak de masalah jerawat
so amat bagus la utk dicuba
farmasis pernah bgtau, yasmin ni kalau ambil blh dtg efek sket kt susu ibu
susu tu kurang la
so bg BF mom, mamasue tak galakkan la...
korang BF la baby korang tu betul2...
sepenuh2nya
dah hampir 2 thn mcm mamasue ni, nak tukar...ok la...lg pun susu badan pun dah tak bykkan....

yasmin ni ada 21 pills je
farmasis tu kate,blh start amik pill ni masa 1st day period
amik straight 21 hari....then rehat 7 hari (masa ni sepatutnya dtg period, even period abes awal pun, tetap rehat dr amik pill ni 7 hari)
hari yg ke-8 tu baru start kotak baru
kt penerangan dlm kotak tu ade tulis...sekali lupa je amik pill tu, 1% failure....meaning 1% possibility to get pregnant lah...
kalau lagi byk lupa...korang paham2 la ape jd....huhu
tp bagi mamasue, mana2 pill pun kalau lupa, sama je la effectnya....

korang pun ada yg control gak ke?pakai apa?

4 yg dah komen:

Amy said...

sy penah mkn dulu... naik badan.. selera mkn bertambah.. so stop.. Skrg try majun je.. maajun angun bestari. Funtion mcm pil perancang gak. Setakat ni, ok la. Kwn sy amalkan juga, semua selamat lg setakat ni.. hehehehehe...

Nens Collection said...

sy pengguna yasmin mamasue..kene dgn nens,kulit cantik badan x naik..suker sgt..tp skang dh stop start2 rancang sdirik..plan 4 second bb plak..hehe

Kuazue Mohd said...

kakzu pun pernah try..tapi sekejap ajer..my body allergy...terus stop..heart beat jadi tunggang langgang...huuhu...all the best!!

Atia Adina said...

oooo....aku baru 3 bulan tukar dari Noriday ke Marvalon....alasannya sebab adam dah tak menyusu.....noriday terlalu sensetif....lupa jer makan ubat...period pun datang.....kalo marvalon.....tertinggal sebiji dua....ok lagi....

Related Posts with Thumbnails