Thursday, January 31, 2013

kipas mati keras

aka die hard fan

dulu, adam dan hawa...
skrg, sehangat asmara...
tetap dia gak yg paling depan...


Monday, January 21, 2013

cream puff

mamasue suka mkn cream puff ni
plg suka bila cream dia byk no wonder la badan cenggininye comel kan =P
mamasue amik resepi kt internet je
tgk gambar akak tu upload sungguh menyelerakan
so mamasue pun try la buat weekend lepas

walau pun rupanya tak cantek mana, tapi rasanya tetap cream puff....hihihi
mamasue nye piping beg tu ade prob sket, so dats y la puff tu tak twhirl2...

resepinya mamasue akan letak kt sini

Friday, January 18, 2013

ahli baru dalam jemaah kami...



pics taken from mamasuraya facebook

ni lah ahli yang plg rajin tanpa disuruh
akan terus ambil telekung dan minta dipakaikan
walaupun duduk antara 2 sujudnya dgn kaki terlunjur, in shaa Allah dimaafkan
walaupun solatnya tak berwudhuk dan berpampers, in shaa Allah dimaafkan
dah selesai solat, terus buka telekung, letak atas sejadah dan terus angkat ke semua letak= atas soja
mmg terbaik ahli jemaah ni....=)
moga menjadi anah solehah dan ahli syurga

Wednesday, January 16, 2013

cadburry choc chip muffin


mamasue amik resepi ni kt internet
tgk gambar dia tu mcm sedaaaappp je
tp nile dah buat sendiri, amik gambar....nape tak nmpk sesedap dlm gambar org tu =)
rasa dia blh thn la....ada cadbury kan kt dlm...
tp mamasue rasa, klu dimasak lama lg sket ok kot
sbb dah nama pun muffin, mamasue guna la cup muffin
as you know, cup muffin kan lg besar dr cup cupcake kan....
so by default, time kene lg lama lah....
walaupun rupanye begitu, abes gak la kt umah tu...
sib baik blh dpt 5 ketul je....klu lg byk adunan tu, sapa la nk perabih tu....

Monday, January 14, 2013

soalan-soalan yang menguji minda versi dhiya

almaklum anak makin membesar...mamanye pun makin membesar gak...apsal font kecik ni...=P
soalan2 tak terduga dan menguji minda akan kerap kali ditanya
kekadang mood rajin nk menjawab pjg2 tu, mamasue jwb lah
tp bila dah smp tanya berkali2....tak abes2....tensen...tensen.....
panggil nama mamasue je dah 3 kali 
"mama...mama...mama..." cakapnye belum lagi
antara soalan2 yg agak berproses gak CPU mamasue ni menjawab ialah:

"mama...mama...mama.., nape siang lagi terang dari malam?"
"mama...mama...mama..,nape matahari naik...bulan turun...?"
"mama...mama...mama..,nape dhiya cerah, mama gelap?"
"mama...mama...mama..,nape kite kene tido?"
ha....cane tu...cer jawab...cer jawab.....

dan banyak lagi....

anak nak belajar kan, so kite kena lah jawab ....DENGAN SABARRRRRR.....

anak2 korang mcm ni x?


Friday, January 11, 2013

penunggu di tingkap

almost setiap hari balik kerja, mesti ada penunggu ni kt tingkap or kt blkg pintu
bila dia senyum je, menampakkan giginya yang rongak2
rambut pulak halus2 dan pjg mengurai menutupi mata
kepala pulak akan tersembul keluar dari tingkap
tapi bile penunggu ni kena marah dgn nenek, pandai pulak dia tutup tingkap tu
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Thursday, January 10, 2013

25 Jan 2013


mamasue plan nk cuti tarikh tu...
cuti sesajer je...tak de plan pun nk gi jln2 kt mana
so mamasue tya dhiya, dia ni of cos ade je plan

mama: mama cuti tau 25hb ni...dhiya ade nak pg mana2 ke?
(ni konfem nak jawab setia city mall ke...klcc ke...hotel memane ke....standart la jwpn...tapi rupa2nya ini dia jawab...)
dhiya: dhiya plan nk pegi Hong Kong Disneyland...adik plak plan nk pg Vietnam
mama: eerrrr.....


Wednesday, January 9, 2013

contraceptive pill: Yasmin

kotaknye

pill nya...
mamasue decided utk nak try yasmin plak...
dah nak 2 tahun ambil noriday
ade org kate, tak blh amik lama sgt 1-1 contraceptive pills ni, nanti jd immune plak kt badan
so dats y mamasue tukar 
selain sebab tu, yasmin ni dengar kata org tak menaikkan berat badan dan kulit tak de masalah jerawat
so amat bagus la utk dicuba
farmasis pernah bgtau, yasmin ni kalau ambil blh dtg efek sket kt susu ibu
susu tu kurang la
so bg BF mom, mamasue tak galakkan la...
korang BF la baby korang tu betul2...
sepenuh2nya
dah hampir 2 thn mcm mamasue ni, nak tukar...ok la...lg pun susu badan pun dah tak bykkan....

yasmin ni ada 21 pills je
farmasis tu kate,blh start amik pill ni masa 1st day period
amik straight 21 hari....then rehat 7 hari (masa ni sepatutnya dtg period, even period abes awal pun, tetap rehat dr amik pill ni 7 hari)
hari yg ke-8 tu baru start kotak baru
kt penerangan dlm kotak tu ade tulis...sekali lupa je amik pill tu, 1% failure....meaning 1% possibility to get pregnant lah...
kalau lagi byk lupa...korang paham2 la ape jd....huhu
tp bagi mamasue, mana2 pill pun kalau lupa, sama je la effectnya....

korang pun ada yg control gak ke?pakai apa?

Monday, January 7, 2013

egg boiler

akhirnyaaaa...dapat gak jumpa benda ni...
puas hati rasanya...
lebih senang pki boiler ni...boiler tu mamasue yg bg nama sendiri...
tapi apa nama sebenar tak tau lah
mamasue beli sebab dhiya and medina sukeee sgt mkn half-boiled egg ni
dah mcm hantu raya!
sekali beli telur tu wajib 30 biji tu
tapi tak de lah cepat abes pun....
cuma senang stok telur tu sentiasa ada je kalau dhiya tu mlm2 main order je nak telur
letak je telur dlm tu, isi air panas...tinggal je
klu 1 biji tu, tak smp 5 minit dah siap...
papa kate, egg boiler ni ada kaler kuning je....
mamasue mmg 1st time tgk benda ni, so no komen
korang pernah jumpe yg kaler lain ke???

Friday, January 4, 2013

Oh Baru Tahu...!


Fish or Fishes?

Marsha asks:
Please tell me the plural of fish. In the dictionary it says plural is fish or fishes. When I look in the encyclopedia they use the term fishes a lot.
"Fish" is one of those odd words that's usually both singular and plural—like "deer" and (in Canada) "beer." So we can say:
We caught five fish.
We saw three deer.
We Canadians drank six beer. (See my additional comments in the continuation of this post.)
But we can use "fishes" when we are talking about different species:
The fishes of the Fraser River include salmon and sturgeon.
Speaking about "two beer" and "two beers"—most languages have odd little local differences that can turn into dialects and eventually into distinct languages. Canadian usage permits "beer" as a plural; American usage, as far as I know, does not.
Linguists call the line between two such usages an "isogloss" (literally, "same language"). Just as an isobar on a weather map describes a region of equal air pressure, an isogloss describes a region where most people follow a particular usage or pronunciation. In the "beer" example, the isogloss runs right along the US-Canadian boundary.
Similarly, isoglosses separate British "lorry" and North American "truck," and Californian "fender bender" and Tennessee "car smash" (a usage that scared me when I had to drive on the icy streets of Memphis long ago, and the papers warned of smashes galore).
I suspect isoglosses also exist between social classes and generations. My generation uses "said" for "said." My students use "like":
"So Crawford is like, 'We have a quiz on Monday,' and I'm like, 'Omigod, I can't be there!"

wudhuk

pic taken from facebook mamasuraya...

kakak dhiya ni dah start solat maghrib sahaja sejak umur dia 4 thn lagi...
tapi tanpa wudhuk...
sebab karang lain jadinya...selalu basah lencun
plan nya sekadar untuk mendisiplin kan dhiya ni untuk bersolat

tapi sejak dah nak masuk 6 thn ni, mamasue nk startkan supaya dia berwudhuk sekali
semlm lah baru start....
dah pakai telekung, dah atas sejadah nak mula solat dah...
dhiya: mama, kalau terkentut blh solat x?
mama: tak boleh
dhiya: tapi tak solat lagi....
mama: tak blh solat....
dhiya: tapi dhiya dah terkentut...
mama: laaaa.......
so kena lah dia pegi ambil semula wudhuk dgn papa plak
dah setel berwudhuk, nak start solat dgn papa...tak sempat pki telekung lg...
dhiya: ala....dhiya terkentut lagi....
papa: dah dhiya.....tak yah la amik wudhuk lg....solat je lah

so misi utk dhiya solat dgn sah masih belum tercapai....skru b*n*o* longgar sgt lah!

Related Posts with Thumbnails