Thursday, October 31, 2013

One happy fatty family...

sambil-sambil makan dadih, tetiba Baby Na kate...

                                                            Baby Na:  mama gemok.... 
                                                            Mama: (aik...?tak de angin tak de ribut...ini sudah lebey) Mama                                                                               gemok?
                                                            Baby Na: (angguk) 
                                                            Mama: adik?
                                                            Baby Na: adik gemok...papa gemok...kakak gemok....
                                                            Mama: (ni baru betul.....hhehehehe)

src


Wednesday, October 23, 2013

Doa elak fitnah dajjal

src
doa ni elok jika diamalkan selepas kita tahiyat akhir sebelum salam...
in shaa Allah...=)

Friday, October 18, 2013

my little parrot

being Baby Na, mmg dia suka buat apa yang kakak dhiya buat...
ape kakak dhiya cakap, ape kakak dhiya nyanyi
dia pun nak cakap and nyanyi

one day, kakak dhiya baca surah Al-Fil
kan ending surah tu "faja'alahum ka 'ashfim makkuuuulll...."
medina pun sebuk jugak...
tapi endingnya....
"AISKRIM MAT KOOL....." =D

jadi lah dik...semoga menjadi anak2 yang solehah dan hafizah...
src
src

Thursday, October 10, 2013

mamasue berjaya!

lama tak story morry dlm ni...dulu almost every day...now, ikut mood
makin lama makin malas update blog tanpa disedari...

mamasue nk update kt kengkawan dlm blog ni...yang mamasue dah berjaya apply cuti 2 tahun...
weeehooo! cuti belajar....=) 
mamasue aritu berjaya meloloskan meluluskan diri dalam interview utk biasiswa ni
tak sangka boleh terlolos gak...sbb mamasue rasa, interview aritu susah betul
mana tak nye, mamasue ni mmg tak ready dgn soalan yg mmg tak jangka dia nk tya
interviewer tu tya, 'naper u tak apply kt oversea...?'
mamasue plak, i am soooo not ready for this....
dah tu jwb je lah, 'honestly puan, anak2 saya masih kecil...saya mmg belum bersedia utk belajar di luar negara..."
puan tu kate..."i pun saje je nk tgk determination u nk bljr..."
so...there it goes....melayang dah la biasiswa aku....mmg time tu rasa, konfem tak dpt

3-4 bulan menanti result...tp hati ni mmg dah ready for rejection...
tak pe lah, blh cuba lagi....
hari keputusan keluar tu, dpt thru sms, suh semak kt website
network plak slow mcm siput sedut....mmg tak blh sabar, buat muke tak malu, gi la kt network dept
tau depa ni ade pc yg pki line luar...minta pinjam sat
puhhhhh...punya la laju nk access internet
tap tap tap...bukak je semua page
sekali login, TAHNIAH! kaler merah lagi....
tak terkata...terus cubit cubit cubit mamat yg bg pinjam pc tu td....sori no...hepi!
balik kt pc sendiri, try lg login sistem td...kluar balik TAHNIAH! tu...kot la td tu tersilap login...hhehehe..ade ke?



now, borang semua dah isi, tak sabar2 nk gi....
malangnya, boss kate, kene tunggu turn....tunggu staf yg tgh cuti smbg bljr skrg ni balik, br mamasue blh gi
mamasue dah isi and dah hantar pun borang....september tahun depan
klu staf tu tak sempat balik pun, mamasue gi je....tak heran pun....sudah2 la mamasue ni patuh arahan
smp kan hak nk masuk sambung belajar bila pun nk disekat

semlm mamasue baru terima emel dari bhgn biasiswa, katanya mamasue kene sit utk Kursus Kuantitatif...
mamasue mmg dah expect perkara ni akan tiba....
lama you ollssss...18 hari!!!
kt SINTOK!!!
kesiaaannnn....
17 nov - 4 dec
so for now, mamasue mmg dlm mode #taksabarnakcuti

doakan permudahkan semua urusan ye...;)

Tuesday, September 17, 2013

my pregnant baby...



 she was so proud of her super big tummy
perut besar smp nampak pampers...=P

Monday, September 9, 2013

akhirnya...cita-cita dhiya tercapai

untuk ramai yang tak tahu, ni lah antara cita-cita anak sulung mamasue dah bertahun-tahun...
nak jadi FLOWER GIRL
wedding kazen mamasue 7 sept 2013 baru ni, mamasue offer anak sendiri untuk taburkan bunga
berhari-hari sebelum tu dhiya dah practise tabur bunga...
ada mcm balerina pun ada gayanya...
mamasue kate, 'bunga tu tak yah nk tabur tinggi2, tabur rendah2 je....pastu jgn amik byk sgt, amik sikit2 je...', dan beribu-ribu pesanan lain yang mamasue remind kat dia...
ye lah...almaklum  first time...pulak tu, wedding org...huhuhu
 baju ni kazen dhiya pinjamkan...mamasue just tambahkan manik sket2 je...
 dah mcm baju ngantin...
 ni lah pelaminnya...cantekkan? pakcik mamasue yg ilhamkan...dgr kate, ramai yg dah book design ni

flower girl wajib kena make-up...
 yg ni pun tak nak ketinggalan...menganga-nganga mulut lepas pakai lipstik



  
 mamasue as flower girl manager (lantik diri sendiri) tgh readykan flower girls ni...





 medina tetiba terkejut bila kompang start...terus minta dukung...aisehmen...
 sib baik tak de sape tergolek masa turun slop ni...

 lahu betul si dhiya ni jln...even dah pesan byk kali kene jln slow mcm pengantin...


 masa ni kakak dhiya dah start tabur bunga...tapi dia tabur ciput2 je...dah la ciput, dhiya tabur, medina gi kutip pulaaaaakkkk!




tak blh nk betuikan gambar ni...telengkan je la kepala =P
the aunties and uncles...


Monday, September 2, 2013

tanggal 31 bulan 8, 2013

malam before merdeka, biasa lah papa bawak kitorg tgk firework...
kalau ada firework, kite tengok...
kalau tak de firework, kite balik...
mmg dah inform awal2 kt dhiya n medina...kang diorg ni tak boleh kalau terlepas cakap sket, buatnye dataran shah alam tu tak buat firework tahun ni, mana la nk carik mercun malam2...
tahun lepas tak de firework ni kt situ sbb ada ceramah UAI...

kul 1140pm gitu kitorg dah sampai area DEMC...
mmg dah banyak keter park kt tepi2 tu
mamasue dgn penat dari ofis tak abes lg...pastu kebetulan mlm tu aunty mamasue bt openhse...
ditambah pulak hari jumaat + hujan...
mmg kenyang makan JEM je la dlm keter...
mlm, papa ajak tgk firework plak...
layan je lah, tp mmg dah bgtau awal2, mamasue malas nk jln jauh...
rupa2nya tak yah jln langsung, tepi keter pun dah nmpk...
cukup besar dah firework tu smp sisa2 mercun tu jatuh byk atas keter n baju...


 mama yg cerah ke anak2 yg gelap? 


 firework abes je, terus start keter balik....kang lelambat jem lagi...

Monday, August 26, 2013

dhiya's first interview

oooo....nervours...nervours...nervours...
mcm ni la kot rasanya mak2 kita kalau kita gi intervw dulu...dulu ke?later2 dah xde intervw ke...?hikhikhik
tahun depan dhiya kan dah masuk skolah rendah
mmg harapan mamasue nk dhiya ni jd ustazah...HAHAHA...besar cita2 murni i kan...amin...
tak yah la smp ke uztazah...dpt hafal quran pun jadilah...WAH!
at least blh la dia tarik mamasue ke syurga nt =)
hah,dah lari topik...tak boleh bukak citer psl harapan ibu pada anaknye,mmg akan pjg berjela

pepagi lepas subuh tu semua dah bgn...nampak sgt lepas subuh selalu tido balik
semua org dah ready...berbaju kurung dan bertudung lg kak dhiya...
baby na tgk kakak pki baju kurung, dia pun nak...bertudung gaaaakkk....
pagi sebelum bertolak, tangkap gambar kt tembok umah dulu =)


 bermaaf2an before gi intervw 
 medina yg tak reti dan tak malu...bising sungguh...pg baju lain, tghari baju dah lain...
 dhiya yg tgh stress tgh berdepan dgn guru besar...ke mama yg stress?

so mcm mana resultnya....? alhamdulillah, aritu gak guru besar dia kate dhiya dpt masuk skolah tu...amin,termakbul doa mama
guru besar tu kate, excellent...dhiya dah pandai baca BM,BI,jawi dan mengira...cuma mengaji bab2 huruf bersambung2 tu dia tak lancar lg...
sori ye guru besar, nt mamasue luangkan lebih masa ajar kakak dhiya ngaji....
eh lupa plak nk bgtau, dhiya masuk ke skolah ni...

Monday, August 19, 2013

teori sesat dhiya

knowing dhiya farisha ni, dia dlm mode belajar semua benda
semua benda pun dia curious
antara yg terbaru, kelamin lelaki sama ke dgn pompuan...dia tya papa, sib baik masa tu papa tgh amik wudhuk,so papa diam je
dia curious psl no plat keter...A tu dr mana...B,C,D...habis semua dia nk hafal smp bile nampk plate Q kt jepun pun dia igt sama mcm kt malaysia ni
terbaru....psl bulan

dhiya: muharam safar rabiul awal rabuil akhir jamadil awal...(nyanyi...)...muharam tu januari...safar...februari

sesat lagi menyesatkan...


Friday, August 16, 2013

meteor shower

malam yang dikatakan akan berlakunya meteor shower baru2 ni mamasue n family still ada kt kg lg
kul 11 je kitorang (except dhiya) dah standby kt luar...konon tak nak terlepas peluang lah....
tapi tak nampak apa2 meteor pun....or anykind of benda yg lalu mcm meteor
just terperasan yang bintang tu ada mcm lebih byk dr biasa...or mebi selama ni tak pernah nak dongak ke langit pun
masa berita tghari yg bgtau psl meteor shower ni, dhiya dah tya mcm2....ape benda meteor ni...
then,ada gak mamasue n adik2 ipar borak psl peristiwa meteor pernah jatuh kt russia tu...
then, that night...
dhiya: mama, lepas kita balik KL esok, kite terus gi Hong Kong nak...?
mamasue: (heeee budak ni, tak abes2 dgn Hong Kong Disney Land dia...) nape nk gi Hong Kong?
dhiya: (dgn muka yg mcm risau+takut) dhiya takut meteor tu jatuh kt Malaysia

p/s: ade gak org yg takut dlm ramai2 org excited nk tgk meteor shower


Friday, August 2, 2013

PROUD tart baker

haa....sekali dah bt kuih raya, dah tak blh brenti...
mcm best plak...so mamasue decide utk bt lagi kuih which is kuih tart nenas gulung...
memula google je resepi dan cara2....
rasa2 mcm kacang putih je nih...
inti sah2 beli yg dah siap...tinggal tepung je 
tu pun ada kwn kate tepung utk bt tart dah siap jual...
tinggal tambah lg sket je bahan...tak igt apa...telur n butter kot....
so mamasue gi bakery,beli inti nenas tu, sekali dgn beli acuan tart gulung ni....
tya tukang kedai, dia bagi acuan yg tolak dgn jari punye...
balik rumah je tak sabar2 nk bt....
rupa2nya, tak semudah yg disangka...tepung tu kalau lari je dia nye consistency tu, bile kite tolak dgn jari dr acuan tu, dia akan jd tak cantik dan susah nk gulung....
1st day, give up....tp still guna doh yg sama, simpan je dlm peti ais...
2nd day continue....rupanya, the secret is, simpan dlm peti ais tu lama sket 
mamasue mmg dah tau bab kene simpan dulu dok dlm peti ais tu, tp mamasue simpan kejap sgt, 15 minit je....
so 2nd day baru la menjadi tartku....
i'm a PROUD tart baker...
mkn tart je la dhiya kt umah, tak yah mkn nasi....hehehe




Related Posts with Thumbnails