Friday, April 13, 2012

mamasue bertazkirah: surah Al-Fatihah

src
alhamdulillah...mamasue berjaya menarik minat family untuk tonton 30 minit bersama uzad Don setiap malam...
kul 930pm je, kitorang dah get ready depan tv 
dulu, time2 ni akan tgk channel 711,712, usually citer Next Top Model, Kim Kardasian...etc
sekarang, dgn telatah Uztad Don tu, Dhiya pun terkekek-kekek depan tv....alhamdulillah...
sejak tgk rancangan tu, baru lah mamasue tau sebenar2nya kepentingan surat Al-Fatihah ni
harakatnya kalau kita tak follow betul2, BATAL SOLAT...ngeri tul
actually, bila kita betul2 nak follow harakat tu, baru lah solat kita khusyuk (sbb betul2 nak jaga pembacaan)
for eg, kalau kita dah start bacaan bismillahirrahmaanirrohiiim dengan ending hiiim tu 2 rakaat, semua bacaan2 ending seterusnya KENA 2 rakaat. kalau kita dah start hiiim tu 4 rakaat, semua ending pun kena 4 rakaat...kalau 6, 6 lah...
dan, ayat terakhir tu waladdhoolliiinnn tu wajib 6 rakaat
fuh! byk yg tak tau sebelum ni...
so utk kwn2 yg dah tau,alhamdulillah, yg tak tau plak, marilah sama2 kita perbetulkan...

renung2kan, dan selamat beramal =P

3 yg dah komen:

lydzar said...

yup, surah alfatihah ni mmg byk manfaat.
yg saya tahu, baca 14kali bfore tidur utk kekalkan kebahagiaan rumahtangga, suami dan anak2 akan sentiasa ingat akan kita.

baca 40kali selepas azan subuh, insya allah murah rezeki.. dan byk lagi. :)

Nens Collection said...

saya pon dh jatuh cinta ngn ustz don..hehe..dh la pandai,berilmu,lawak plak tu..;)

iela said...

aku pon suka dengan ustaz don..cara penyampaian dia tu boleh buat kita insaf dan sedar. I likeee....

Related Posts with Thumbnails