Monday, December 24, 2012

Kenapa dhiya tak MENANG?

mlm ke-2 kt Bukit Merah tu, event utk parents ialah ceramah motivasi 
event utk anak2 pulak dah diaturkan kt tempat lain...
so kakak dhiya masuk pertandingan mewarna
mamasue awal2 dah bgtau dia psl ni
dari rumah lg dia dah download game2 mewarna kt ipad
konon2nya nak prektis la tu
padahal pertandingan sebenar warna pakai pensil kaler

habis je event mlm tu, dia dpt gift bag...dlm tu ada mcm2...
antaranya beg alat tulis...and tupperware yg ada mknn...SAMPAI 3!
mamasue igt, kot mknan tak abes, diorg ni masukkan je dlm beg dhiya ni
rupanya, tidak....diorg bg setiap budak sorg 1 je...tp dhiya minta juga utk mama and papa dia =D
sungguh baik anak ni...terharu plak

bila ditanya mcm mana pertandingan tu, dia kate dia mesti menang punya...
sebab ade budak lelaki ni kaler monyet kaler BIRU! =D
dia kale cantek je....

pemenang pertandingan mewarna ni diumumkan keesokkan mlm...
AJK awal2 lg dah tampal hasil mewarna pemenang2
kitorg pegi la teliti 1-1
dlm hati mamasue kate,'mcm tak de pun yg mcm dhiya nye kaler...'
sebab mamasue tau dia kaler mcm mana
tp bila tya dhiya, dia tunjuk 1 gambar tu...dia kate dia punya...tp tgk muka dia pun mcm ragu2 je

bile di announce kan pemenang, tak de 1 pun sebut nama dia...
dia dah suspend, mana hadiah dia ni...
dhiya suruh mamasue tanya kt kwn mamasue yg jg hadiah tu, nape tak de hadiah utk dia
mamasue tak tau nk jwb apa
dah 10 kali dia asyik dok tya je, mamasue terus terang je bgtau
'kakak kalah la.....tak pe....nt mama beli je hadiah tu'
dia dah mcm tak blh terima kenyataan...
naik saspen + sedih = MELALAK!
time melalak tu, karaoke pun start...dia punye menjerit sama kuat dgn org yg dok nyayi kt atas stage tu
mamasue bwk dia kluar jln2 sambil pujuk2
terserempak dgn kwn2 lain yg bawak kluar anak kecik sebab bising gila dlm tempat td...
antaranya Iera...aunty iera ni tlg la sama pujuk2...
tp tak mkn saman dah dhiya ni...

last,papa ade idea! 
papa amik adik punye sticker pemenang no 3 kt hamper (fyi, baby na menang Baby Ceria...=) )
papa edit sket....pastu tepek balik kt hamper adik tu....
so jadi la hadiah dia
papa kate, diorg tersilap hadiah
so jadilah hadiah adik tu, hadiah kakak sebenarnya....
sib baik la si bulat Baby Na ni tak paham apa....
amik je la apa pun...dia tak heran pun....



 

Friday, December 21, 2012

Pic de Bugarach lokasi selamat hari kiamat?

http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121221/lu_06/Pic-de-Bugarach-lokasi-selamat-hari-kiamat

apeeee la manusia ni....
nak lari mana lagi kalau dah kiamat tu
nama pun dah end of the world...
kalau dah end tu...end lah
ni byk sgt tgk tv nih....
huhuhu...

Thursday, December 20, 2012

mamasue @ Bukit Merah

harap gambar2 ni still blom basi lg la...=)
mamasue sibuk tahap gaban2 these days
sedar2 je dah kul 530am...wajib balik=)
no time nak update blog ni...

ni gambar2 masa ofis mamasue bt event kt Bukit Merah Laketown Resort
blh bawak family
Bukit Merah tu ada water park kan...so seronok la anak2 ni 
especially dhiya...smp kan tertelan air swimming pool tu ntah brapa gelen 
smp sakit bila balik
doktor jumpe kuman dlm darah dia....
sbb tertelan air pool la ni...

 ni masa kitorg brenti kt R&R Bukit Gantang rasanya...melantak durian...
 tembam dah kan kakak dhiya ni...
 si bulat ni pulak dah tak berapa bulat...tp pose tetap pose


 ni pulak masa medina tgh di judge utk Baby Ceria...

 
 medina tak de dlm gambar dgn maskot ni...takut dia dgn maskot misai ni
 muka penakut medina...keras je masa atas bot ni...masa ni kitorg otw nk tgk orang utan
 kakak dhiya dah jumpe geng, mmg tak nk dah dgn mamasue
geng dia tu Batrisya...anak roomate mamasue kt ofis...Kak Ain...so sweet




Bukit Merah ni dah lama kan tempat dia....mcm antik2 je...mamasue alergik sket =P

Friday, December 14, 2012

parking yang kronik!

korang tengok je la keter merah tu park mcm mana...
mmg kronik abes nih...
everyday mamasue keluar lunch, sentiasa risaukan utk dpt parking balik kereta ke tak
sepatutnya level ni utk staff je
tp since tak de sapa yg nak pantau, mmg student sesedap rasa parking sama
pernah few times la mamasue menyinga....mamasue suh student yg tgh parking tu kluar balik...
then mamasue masuk la
tp dah 4-5 kali bt mcm tu, takut plak klu ada yg nakal2 tu karang diorg ape2 kan keter mamasue plak
sian kan kitorg....kekadang tu mcm nk kluar muscle ni sbb asyik dok tolak keter je
dah kena block sbb keter double park...
tempat korang ade yg mcm ni x?

Wednesday, November 28, 2012

dhiya and her bestfriend

ni dhiya n her so-called bestfriend...laila
nmpk kamceng gila bila diorg ni main sama2...
tp dlm diam, dhiya ni makan dlm bila kwn ni kata rupa dia mcm cina
heheh
smp nanges2 dia cerita kt mamasue...dia mcm stress bila kwn dia kata dia cina
mamasue pujuk dia...mamasue kata,"dhiya ckp la kt kwn dhiya...nama dhiya, Dhiya Farisha Bt MOHD AZWAN...bukan Dhiya Farisha Bt WONG CHONG WEI..."
dhiya reply,"LEE CHONG WEI la mama...."
=D ..."eh...silap! Lee Chong Wei"
pastu baru dia tersenyum...
mcm ni pun blh jd stress kan...tak terpk plak mamasue...


Tuesday, November 27, 2012

Dhiyas

sejak dah pandai pose 2 beradik ni, mamasue suka snap gambar diorg...

layankan je lah 
 gambar gelap sbb on lampu tido je...dah nak tido pun sempat posing
 ni pulak tent yg mamasue letak kt bilik kakak dhiya...almaklumlah...bilik baru make over...kate dah tido bilik sendiri =P

bab posing maut ni mmg menang kt baby tua mamasue ni....blh la pos kt urtv =)

Monday, November 26, 2012

dhiya face painting

pantang ada...pantang nampak....
mesti nak jugak...

hari sabtu lepas, setia city mall ada bt event...tak tau event apa
so ada booth2 kt tepi2 tu...
antaranya booth face painting ni la
dhiya mestilah nak...
tp mamasue ajak pegi makan dulu sbb masih belum lunch walaupun dah lewat
masa tgh makan tu, smp nak tercekik2 mamasue makan sbb dhiya dah tak sabar
walaupun umur dah 5 thn, tp klu benda yg dia nak kita tak dpt nk ikut, dia akan merengek dan merengek dan merengek smp rasa fed up dibuatnya
dia takut kedai tu tutup....
dah settle mkn bagai nk tercekik tu, terus pegi balik booth tu
rupanya free...lagi lah bagus...
dhiya pilih gambar yg paintingnye kale pink je semua
so bila turn dia, dia tunjuk kt budak tu gambar tu...
ada heart kt dahi....(kalau ikutkan gambar tu semuanya pink)
tapi budak tu buat ade frame kale hitam plak...=)

Thursday, November 22, 2012

johan & ain hawani


tak suka betul part ni ok...
poyo tahap gaban yang tak blh blah bila johan tu kata,'u owe me ain'...
kalau mamasue jd ain, mamasue tarik2 rambul dia yg rebonding tu...
dah la couple dgn kwn baik nye bestfriend senyap2
pastu nk blame ain sbb berstatus isteri lg dgn adam
eee....

hihi...sesi lepas geram

Monday, November 12, 2012

topi hebat

cuba korang tgk gambar kt bwh ni....
nmpk tak lelaki indon tgh jln, pastu dia sangkut topi kt blkg dia
topi construction tu....
topi contruction tu yang hebatnya mamat tu combinekan dengan helmet construction yg keras tu
hahaha...hebatkan...ni klu masuk pertandingan creative innovation ni...blh menang kot
klu pki helmet tu aje, mmg terdedah kepada panas terik matahari
kalau pki topo lembik tu aje, tak selamat klu ditimpa batu...
so, dia combinekan 2-2...
CREATIVE kan???


Wednesday, November 7, 2012

not well

sekarang ni tgh musim agaknya...budak2 tak sihat
anak mamasue dua2 tak sihat
muntah and cirit
sian tgkkan
mamasue dah EL 2 hari...hari ni dhiya sorang je yg still muntah, tp medina tinggal cirit je
start dr monday morning...morning yang tak masuk subuh lg
tetiba dhiya kejut papa, sakit perut katanya...
so papa sapukan minyak angin
lbh kurang setgh jam mcm tu, medina plak tetiba dr tido tu, ngerang2...sambil tonggeng...
mamasue tarik dia balik bg tido elok2
dia still nak tonggeng gak...
sekali dia muntah...huih...mcm exorcist tu
mamasue dah saspen,bukak lampu
lepas dah lap2 muntah dia, tutup lampu nk sambung tido balik
tetiba kakak dhiya plak sambung
pk punye pk punye pk...
mamasue saspek diorg ni dah jangkit kt hospital ni
sebab sabtu lepas,kitorg ke hospital, ziarah anak kazen mamasue, tijah tu....warded kes sama lah
pagi2 subuh tu gak mamasue declare EL dgn bos pastu terus bwk ke hospital
smp je kt hosp, dgn doktor pun muka mcm tak mandi check both of them
doktor kate,mmg ramai budak yg kena warded sbb jangkiran virus cenggitu skrg ni
since anak2 mamasue ni tak dehydrate,dia just bg ubat n balik 
medina yg plg byk cirit...siap najis tu bertakung je dlm pampers...huhuhu
kakak dhiya tak seteruk tu tp tak larat sbb payah nak mkn...tak de selera kot
papa pun kena gak...cirit n loya...tp papa kt kltn...sian papa
so mamasue nk nasihatkan kwn2...cuci tgn selalu
virus tu mudah berjangkit

Friday, November 2, 2012

baru dpt guna

sejak mamasue tukar keter ni, baru mamasue dpt gunakan khidmat benda ni
selama hayat mamasue drive, benda ni tak brapa membantu
kalau panas terik smp silau-silau bijik mata ni, either mamasue akan pki sunglass or mamasue tutup je sket mata tu dgn tgn...
sian kan...?
tu la kekurangan yang terpaksa ditelan...huhuhu
tapi....sejak tukar kereta, benda tu amat2 membantu dikala terik matahari
nak tau apa bendanya...ni ha....mamasue pun tak tau la korg panggil apa bendalah ni

benda yg ada atas kepala bila kita drive tu...

sebab apa kereta lama tak blh, kereta baru blh?
sebab, kt keter baru ni, seat tu blh kasi TINGGI....=P
ha..ha..ade la yg tgh gelakkan tu
ala,tak kisah pun...ade tak kwn2 yg kiut miut lain pun mengalami masalah yg sama mcm mamasue ni?

Thursday, November 1, 2012

senyum

si cinonet dah pandai posing senyum
walaupun mata tertutup, gigi tak seberapa tp tetap cute
kakak dhiya pun dgn posing korean style katanya
layankan je la




Monday, October 29, 2012

no picture perfect

susah betul nak dptkan snap yang perfect
yang 5 tahun peel mcm ni, yang setahun peel mcm tu
abes bunyi2an dah buat utk nak dptkan snap tepat muka Medina tu
tp akhirnya mesti terbalik la, terbongkang la, terkangkang la
so layankan je la gambar2 yg dah snap ni




Tuesday, October 23, 2012

Happy Birthday Luv

semalam birthday hasben mamasue...
present still pending lg sebab mmg bukan senang nk beli something yg dia akan suka
so senang cerita, biar dia pilih betul2 apa yang dia nak...nanti belikan je
so far taste papa ni susah sket....
a few days before birthday papa, mamasue nye birthday planner (dhiya la sape lg...) dah plan baik punye kek apa utk papa dia tahun ni
dia decide, nak kek F1
mamasue rasa very very good idea...
kalau kek yang customized ni, mamasue usually akan order kt sini, rosezcupcake
actually, tukang bake tu adik dia kawan kpd adik mamasue
so, dari situ la tau psl kek diorg ni
 kek F1...cantek kan...

 rainbow kek inside...sedap...setiap layer tu flavour lain2


at the end of the day, anak2 la yg happy...mamasue wish all the BEST for papa dunia dan akhirat
semoga papa dipanjangkan umur, dikurniakan tubuh badan yang sihat dan berjaya
amin...

Thursday, October 18, 2012

dosa

hari ni mcm biasa tghari mamasue balik umah...
sesampai je kt umah, mak kate kt mamasue yg dhiya hari ni blaja psl DOSA
so mamasue pun tanya dhiya,

mama: teacher ajar dhiya apa pasal dosa...?
dhiya: teacher bukak youtube...
mama: kat youtube tu tunjuk apa pasal dosa...?
dhiya: tunjuk pasal dosa-dosa yang ada lah....pastu kitorang ramai-ramai nangeessss....kawan dhiya pun nanges...
mama: nape yg kawan dhiya tu nanges...?
dhiya: sebab mama dia tak tutup aurat (ala siannnyyaaa)

pastu dia cerita tu, dia dtg kt mamasue, cium tangan, siap kiss lagi...
minta maaf la konon2
tapi drama je semua tu....lepas tu buat perangai lama balik...

Monday, October 15, 2012

aku ingin putus...


Entah harus darimana ku memulai kata-kataku
Resah gelisah tak menentu, dari jauh lubuk hatiku
Bukan, bukan keinginanku tuk mencoba meninggalkanmu
Namun tak bisa ku jelaskan, aku takut menyakitimu
*courtesy of LirikLaguIndonesia.Net
Berat rasanya, berat rasanya untuk
Ungkapkan kata meski bualan hati

Sayang maafkan aku ingin putus
Sayang maafkan kita harus putus

Berat rasanya, berat rasanya untuk
Ungkapkan kata meski bualan hati

Sayang maafkan aku ingin putus
Sayang maafkan aku ingin putus
Sayang maafkan kita harus putus
Sayang maafkan aku ingin putus
Sayang maafkan kita harus putus

yang nak sangat putus tu ungu...mamasue tak pon...haha
kan lagu ni tgh HOT kan kat radio
anak dara mamasue pun melayan gak...
'aku ingin putus....aku ingin putus....'
mamasue pun saje la buat2 tanya...
mama: aku ingin putus tu putus apa dhiya....?
dhiya: putus CINTA lah...
(uiiiii.....I didnt expect that she's going to say that....)
mama: putus rambut kot.....ade ke putus CINTA...?
dhiya: putus CINTA la...sebab dia nak CARI YANG LAIN...
(ambboooiiii....kemain hang noooo.....budak2 zaman sekarang, jgn igt diorg ni tak paham yeaaa.....)




Tuesday, October 9, 2012

die hard fan...

ni ialah Kipas Panas Mati aka Die Hard Fan citer Adam & Hawa
setiap kali kitorg tengok citer ni, mesti dia yg depaaannn sekali
dia punye depan, orang lain mmg tak blh pegi depan dah
depan lagi, terjatuh la tv tu
setiap kali jugak la kitorang yang menonton ni tak dpt tgk full screen
mesti ada je kepala budak nih
rasa tak puas 
nak2 time sebelum nk brenti iklan tu...'cinttaaaaa'......dia pun sama lah 'cinntaaaa' nya dengan tgn2...
anak korang ada tak dah kronik mcm ni?

Wednesday, October 3, 2012

mamasue on Atkins Diet

mamasue just started Atkins Diet ni...more than a week dah
so far, mmg terasa badan ni ringan sket...
perut pun mcm ada hilang sket
mana tak hilang weih...makan balik2 telur, daging, ayam....
dok ulang benda tuuuuu lah 
sayur mayur ni...by default, mamasue mmg tak brapa selera sket...
almaklumlah karnivor...
makan sikit je lah...
mcm gambar atok kt atas tu, kebanyakkan gambar mknan dlm tu la yg mamasue mkn
especially yg ada dlm kuali dia tu...hihihi
Atkins Diet ni tak de skip makan...setiap kali waktu mkn, kena makan...
tp mknan yg dipilih tu mestilah rendah karbo
1 hari tak blh lebih dr 35g karbo yg diambil
dan yg plg susah la bg mamasue, any foods yg berasaskan tepung pun tak boleh
adoi, tu la yg payah tu...jenis mamasue ni,mmg suka tgk tv sambil mkn2 biskut
biskut tak blh, yogurt pun high carb, caffein tak blh...nak perabih kuih raya pun tak blh...roti tak blh
apa yg boleh ni weeehhh
so mamasue beli cheese je...tu pun mkn gitu je
now each time nk beli brg, mmg dok rajin baca table kt paket tu...tgk brapa byk carbs yg ada
seboleh2nya yg plg minimum
oh!lupa plak nk mention, sib baik ade susu Alpha Lipit SD2 ni, at least perut mamasue tak terasa lapar sgt

kekadang tu tak perasan pun waktu berlalu tanpa mamasue isi perut ni lagi

korang pun ade start diet gak ke lepas raya ni?


Monday, October 1, 2012

glowy like a rosie

bebaru ni mamasue baru je start diet...
Atkins Diet
so far, still good...
but that's not the story
story yg nak citer ni ialah pasal mamasue minum rose bud tea
sejak berAtkins Diet ni, mcm2 lah mknan dan minuman yg dah tak blh amik
coffee, nasi, biskut...anything yg berKARBOHIDRAT
so, tabiat minum kopi mamasue pun terpaksa diberhentikan sehingga lah mamasue kurus
so mamasue minum teh je la...aritu korek2 kt umah mak, terjumpa rose bud tea ni...
bancuh...tak tambah gula....pastu hidu...
wangi nya...mamasue pun tunjuk kt kakak dhiya...
mcm biasa, benda pelik2 ni mmg dia excited...
mamasue suh dia rasa, pastu puji2 dia yang nanti pipi dia pun akan blush mcm kaler rose tu
ni lah rupanya...bila dah rendam dlm air lama, tak dah brapa pink dah

ni pulak wajah anak dara perasan...=)

Friday, September 21, 2012

medina formally on formula

mamasue secara rasminya telah membeli susu tepung utk medina semlm
tp mamasue tetap nekad utk breastfeed medina smp dia berumur 2 thn
mamasue decide utk beli susu tepung tu pun sebab mak mamasue kate yang medina ni minum susu badan tu sikit sgt, dia lebih prefer tonyoh2 botol susu dia kt meja smp tumpah2 susu 
and dia akan tunggu kakak dhiya nye susu yg tinggal saki baki tu sebab dia nak
so dats y la mamasue pun startkan dia dgn susu tepung
tp direct feeding tetap yg medina plg suke...hehe

gambar kt bwh ni ialah kisah tghari td...
mak mamasue bancuh susu medina dlm botol susu dhiya and bancuh susu dhiya dlm botol medina
pastu, pakat2 dengan dhiya, suh dhiya buat2 mcm nk minum dari botol susu dhiya
then bile medina nmpk dhiya nk minum susu, mcm biasa dia pun nak ape yg ade kt mulut kakak dia
kakak dhiya pun bagi dengan happy...dhiya plak minum gune botol adik tak jd hal je...asalkan susu

so tipah tertipu la si cinonet tu arini...dia minum susu dia but dlm botol kakak 



Thursday, September 20, 2012

medina and kuih bakar

medina kalau mkn apa2, mesti dia akan sumbatkan semua dlm mulut tu
ni la satu2nya anak mamasue yg mkn cenggini
seingat2 mamasue, dhiya tu tau gigit sikit2...sbb nak amik rasa dulu
tp yg anak kedua ni, al-pelahap sket...
tgk la rupa dia bile dia mkn kuih bakar biskut ni...
mmg serious gila...=)




mulut yg penuh dgn kuih...terjojol gitu je la kuih tu...
tak gigit tak telan....
Related Posts with Thumbnails