Thursday, December 8, 2011

dot merah pada produk makanan

makluman ni mamasue dapat daripada emel papa untuk dikongsi bersama
betul tak betul, mamasue unsure...sesapa yg ada maklumat terperinci, sila lah kongsi kan


Perhatikan titik Merah di dalam simbol merah persegi yang ditunjukkan di atas bar coklat seperti: Bounty bar Chocolate / Mars / snickers ... ia ditunjukkan secara khusus di belakang sebelah nombor berat. Cap Ini bermakna bahawa produk-produk ini mengandungi gelatin yang berasal dari daging babi!!
Mereka meletakkan bahawa tanda untuk memberi amaran kepada orang-orang vegetarian bahawa coklat mempunyai kandungan bukan vegetarian / bahan-bahan terlarang. TOLONG berkongsi info ini dengan semua rakan anda dan ingat bahawa "Siapa memberi Peringatan yang BAIK Kepada yang lain AKAN Mendapat kebaikan yang sama dengan yang MEREKA yang Melakukan KEBAIKAN itu dari ALLAH S.W.T



7 yg dah komen:

~izan~ said...

kalau mcm tu,lps ni kena belek pulak tanda ni selain cari logo halal jakim huhu...

tq mamasue!

Atia Adina said...

ish...banyak sangat plak produk yang secara luarannya kita nampak halal tapi sebenarnya haram kan?

Outbound Malang said...

mampir sob..nice post..terusl`h berkarya dan sukses selalu..jangan lupa kunjungan balik ya..:)

Cho Zila said...

snickers, mars, bounty.. OMG camnerni...

|| NaFiRaa || said...

pernah jugak baca pasal nih.. tapi x bape pasti kesahihan nye.. kena rujuk pada yang pakar... kalo ade logo jakim.. yakin skit kot nak makan..

yat said...

tipu, cek sini statement dari mars sendiri (download pdf):

http://www.mars.com/global/press-center/media-library-search.aspx?SiteId=148&Id=3258

http://www.hoax-slayer.com/red-dot-red-square-chocolate-warning.shtml

Anonymous said...

rasanya fakta ni xbetul. coklat mars ni dah ada certificate halal Jakim. sebagai org yg bekerja dalam bidang makanan ni dah tau kalau nak dapat halal ni salah satunya kena ada sijil halal dari semua ramuan yang digunakan. kalau gelatin tu gelatin babi confirm coklat mars xdpt halal.

Related Posts with Thumbnails