Friday, December 2, 2011

Dhiya was admitted due to Rota virus

mamasue terasa seakan-akan di duga dgn bermacam-macam ujian lately
tapi mamasue tabahkan hati, sabar dan tetap balik rumah dengan senyuman
bila lihat muka anak-anak dan suami, semua tension rasa hilang

baru-baru ni mamasue update pasal Baby Na demam. tapi dia demam tak lama, sehari dua je
tetiba last thursday, kakak dhiya plak muntah
mak call mamasue kat ofis, suh amik halfday....
mamasue balik je rumah, tgk kakak dhiya dah flat
makan tak nak, minum tak nak
susu yang selama ni sejam sebotol, tetiba jadi tak nak minum langsung
mamasue paksa-paksa gak, dia akan muntah balik
apa-apa yang masuk akan dimuntahkan balik...
sedihnya tgk kakak dhiya bila tak ceria mcm ni...
asyik tido je satu hari sebab tak de energy....sib baik Baby Na dah ok
kalau dua-dua serentak mcm ni, mau haru gak mamasue 

then, on saturday nite...kul 1230am gitu,bawak pegi emergency kat DEMC sebab kakak dhiya muntah-muntah banyak kali....
mak, papa n mamasue dah get ready for dhiya to be warded, tp kul 130am gitu papa balik...
katanya, doktor kate 'budak-budak memang kena paksa makan'
mak mamasue hangin gak bile doktor tu cakap gitu...
sebab kakak dhiya tu mmg dah flat sgt, still doktor tu tak nak warded kan
the next morning, 3 kali kakak dhiya muntah...bawak lg sekali ke DEMC
WARDED! alhamdulillah...at least, boleh masukkan IV...tak yah susah2 kakak dhiya minum air kot mulut...
 semasa di admission caunter...
 sedang menunggu doktor pasangkan IV...tp dhiya tak tahu...sian dia
 baby na yang sentiasa ada je kemana-mana
 kakak dhiya lepas doktor dah pasangkan IV..muka rasa sedih sebab rasa tertipu =)
 rezeki kakak dhiya dapat bilik executive suite sebab ward kanak-kanak penuh
 baby na yang sentiasa nak happy kan kakak dhiya
baby na tolong perabis kan makanan yang kakak dhiya tak nak...
 second day, kakak dhiya dah ceria...happynya hati mamasue tgk kakak dhiya dah senyum
mamasue, baby na and nenek balik rumah, papa je yg tido kat hospital jaga dhiya
before 8am lg mamasue dah smp kat DEMC tu, baby na pun kul 715am dah siap mandi
semuanya demi nak sampai awal tgk kakak dhiya


 third day, dah nak minta main game walaupun guna satu tgn

by fourth day, kakak dhiya dah discharge. so skrg stay kat umah nenek,kitorang pantau food intake dia. next week checkup lagi ke DEMC.
at the moment, doktor kata, hasil ujian najis kakak dhiya, diorg jumpa ada Rota virus. mamasue ada google sket psl virus ni. rupa2nya virus ni byk terkena pada budak berumur 5 tahun ke bwh dan infant.juga dikenali sbg stomach flu walaupun tak de kene mengena dgn selsema. usually daripada makanan luar
mmg budak akan cirit-cirit,demam dan muntah
checkup akan dtg ni,doktor akan bgtahu lebih detail virus apa lagi yang dijumpai dalam najis kakak dhiya...

semoga segala yg berlaku ada hikmahnya....

11 yg dah komen:

~izan~ said...

Alahai..kesian dhiya...

semoga cepat sembuh ok sayang..

tgk dia dah tersenyum atas katil tu mesti rasa lega sikit.tp kita ni si ibu,selagi betul2 tak sihat selagi tu risau...

cepat sembuh tau!~

Nens Collection said...

alahamdulillah dh sembuh kakak dhiya..sian btol kalo anak2 sakit ni,hati ibu ni x tenang je kan..semoga antibodi kakak lebih kuat pasni..insyaallah..;)

fiza said...

Alhamdulillah...dah sihat.

Anak saya pernah kena virus nih, memang flat habis. Lama gak berkampung kat spital.

Salam kenal ☺☺

Kancilbiru said...

siannya kakak dhiya...moga sihat2 selalu ya...amin.

lydzar said...

ciannya dhiya. alhamdulillah she's recovering. memang ujian betul bila berdepan dgn anak sakit ni kan mamasue.

Nia said...

teruk jugak rotavirus ni kan..harap2 Dhiya cepat sembuh ya.

|| NaFiRaa || said...

moga kakak dhiya cepat sembuh yer cayang..

memang paling susah hati kalo anak2 tak sihat nih.. sayu jek hati tengok..

alman_alif said...

ceria nya kakak Dhiya bila dah sembuh...bahaya jugak budak2 ni kalau kerap makan makanan luar kan...

Nurul Syahirah Badrul Zaman said...

sukanyaa tengok muka kakak dhiya dah ceria , comell :)))

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

alhamdulillah, dh sihat dh kaka dhiya.. =)

shomeelll.. =))

e.l.i.s.s.m.i.e said...

Alhamdulillah dhia dah ok :)

Related Posts with Thumbnails