Monday, September 12, 2011

Chef mamasue: Sphagetti Olio

Chef lagi...
ha..kan dah kate last weekend mamasue berMasterchef...
actually Sphagetti Olio ni mamasue masak untuk merasmikan dapur mamasue yg dah SEBULAN TAK BERASAP!kuang...kuang..kuang...
nak berasap mcm mana, GAS PUN DAH ABES! kuang..kuang...kuang...
untuk nak celebrate kedatangan APEK GAS hantar gas kt umah
so mamasue pun masak lah SPHAGETTI OLIO
bukannya masak utk apek tu eh...tak rela i
sedap oooo...korang pun cubelah...

resepi:
1 labu bwg putih (potong kecik2,tp mamasue suka blend je)
1 biji bwg merah (ni option je, tak letak pun tak pa)
1/2 paket sphagetti (rebuskan, tambah garam pada air rebusan so sphagetti tak melekat)
udang (ikut suka)
chilli flake (ikut suka)

cara-cara:
1)tumiskan bawang putih smp kuning, masukkan bawang merah
2)masukkan udang, masak sampai udang dah oren2, masukkan air sket je
3)masukkan sphagetti dan chilli flake (tambahkan kiub ayam pun ok)
4)gaul2 smp sebati, hidang, makan....nyum nyum nyum....


4 yg dah komen:

lydzar said...

simple nye resepi ni mamasue..takdek letak lgsg daun basil ke oregano ke yg mcm western punya recipe tu ehh..

iera said...

so simple..caranye pun mudah aja..nyum..nyum..

alman_alif said...

su..ni resepi yang sehat..hehe

~izan~ said...

izan pun suka masak ni tp izan letak oregano. then tumis pakai olive oil..

eh lupa nk jwb psl langsir..yg rod tu pakai eyelet kan,rasanya senang je tp tak cuba lg hihi.tgk tutorial org jahit mcm mudah hihi..tp takde la smpai nk amik tempahan,yg jahit lurus pun berbulan nk siap hihi

Related Posts with Thumbnails