Friday, September 30, 2011

gemok vs ikan...

one nite tgh kitorg sefamily lepak2 atas katil, pastu papa pun datang baring skali...

dhiya: papa ni gemok lah...
mama: a'ah...mcm ikan kembung....
(dhiya and mama pun sama2 gelak2 kan papa...)
mama: kalau papa mcm ikan kembung, mama mcm ikan apa?(masa ni mamasue mengharapkan dhiya kate mamasue ni mcm ikan yg cantek2 lah...)
dhiya: mama mcm ikan HITAM!
(sampainya haaatiiii......)

Thursday, September 29, 2011

'mamasue is in the kitchen' in progress

dunia tahu mamasue loves to bake...uwek! ayat tak blh blah! 
ala, mamasue mmg loves to bake, tp hangpa la loves to telan ke tak...especially papa lah...
mebi kekadang tu terpaksa telan untuk amik ati...
tak pa, i tak kisah, asal apa yg mamasue bake tu abes...
tp harap2nya sedap lah...=)

papa baru belikan mamasue buku resipi baru kat MPH...
buku ni nipis je...murah plak tu...
buku ni meng-compile-kan resipi2 dari website MyResipi...
yg pompuan2 sure pernah dgrkan website tu...
ni bukunya...mengandungi top2 resipi...


mamasue berazam utk bake semua kek & biskut yg ada dlm buku ni...
dgn itu, mamasue buat 1 blog baru...
blog azam menghabiskan resipi dlm buku tu...
harap pada kwn2 yg sudi, blh la follow mamasue kt blog tu plak...=P

Wednesday, September 28, 2011

lawak si dhiya ver 15...

hari ahad lepas, lepas kakak dhiya baru bangun pagi, mamasue lepak-lepak dgn dia sambil dia sedang mengadap rumah jiran sebelah...yg nama anak dia Akila...

dhiya: mama, sekarang kan dhiya pggl kwn dhiya tu Kila...
mama: (diam je sambil iyakan je lah apa dia cakap)
dhiya: pastu, kalau dhiya dah kenal dia lama sket, dhiya panggil dia La...
mama: okay...betul lah tu...
dhiya: pastu kalau dhiya kenal dia lama lagi, dhiya panggil dia Llll...
mama: =D

Monday, September 26, 2011

soalan yang amat mencabar minda

last week mamasue baru beli cermin utk diletakkan di dining area...lepas dah setel install cermin tu, mamasue duduk2 lepak2 dgn kakak dhiya sambil borak2 kosong...then mamasue pun tanya dia...

mama: cuba dhiya teka, kat rumah kite ada brapa cermin?
dhiya: 5!
mama: betul...pandai dhiya...
dhiya: dhiya pulak tanya...
mama: ok...
dhiya: cuba mama teka, kalau dhiya dah besar nanti, dhiya ada brapa adik?
mama: (soalan apa nih....)ada satu gak lah...

Wednesday, September 21, 2011

Mamasue 2nd open house

last week baru pegi another open house...
tahun ni mamasue tak pegi banyak open house...
masalahnya sebab orang yg buat pun tak ramai...
baru pegi 2 je...
tak de lagi ke sesape yang nk buat?
weekend ni last kan?
so last week pegi cousin mamasue nye open house (dah ckp kan ari tu nak pegi)...
Azmil aka Uncle Mil (to dhiya)...
Uncle Mil nye rumah ni bertingkat2...sat nak kira brapa eh...
eemm...3-4  ntah...sila lah percaya ok...mmg bapak kaya cousin mamasue nih...
dah kawen. so sesapa single, lupakan je lah =P
so kalau dia buat makan2, mmg kat tingkat ground floor je...
so mmg malas lah mamasue nak layan naik2 atas...
 tu antara foods2 nya...mamasue malu lah nak pi tangkap gambar dekat2...ramai org2 VIP2 nih...
 ini lah KAMI...
 KAMI lagi cuma yg bezanya mulut kakak dhiya je =)
yg baju biru gelap tu lah Uncle Mil...
TQ for inviting Uncle Mil...
hujan mmg lebat gila ari tu...so kitorg tak duduk lama...
makan2 balik =P
bertuah punya cousin kan...

Tuesday, September 20, 2011

Sunat Medina

mamasue mmg lambat sunatkan anak2 dara mamasue...sebab mak kate,sunatkan bila diorang dah boleh duduk...so medina dah boleh duduk few weeks ago, so terus plan untuk hantar di sunatkan...

خمس من الفطرة : الختان والإستحداد وتقليم الأظافر ونتف الإبط وقص الشارب
Ertinya : Lima perkaea fitrah : berkhatan, mencukur bulu kemaluan, memotong kuku, mencabut bulu ketiak (cukur), memendekkan misai. ) Riwayat Muslim)
Syeikh Mahmud Syaltut (bekas Syeikhul Azhar) pula mengatakan bahawa para doktor berkata kesan daripada wanita tidak berkhatan adalah akan menaikkan syahwatnya dan dibimbangi mendorong kepada sesuatu yang tidak diingini.
Kelentit wanita (yang dipotng sebahagian jika dikhatan) yang berada di pangkal faraj wanita memberi rangsangan terkuat untuk hubungan lelaki dan wanita, dan kekuatan rangsangannya boleh mencecah 7 kali lebih sensitif dari zakar lelaki.." src
 budak yang akan disunatkan...mamasue usually pegi kat klinik MAIS kat USJ 9
 muka baru bgn...tak tau yg dirinya akan disunatkan tak lama lg...siaaannn....
 mamasue yg cuak....saspen sungguh
 medina tgk je muka mamasue, doktor plak suh mamasue pgg tgn dia...
doktor tgh sunat Medina...rileeeeekkk je muka dia...tak de perasaan langsung...
ade hikmah lah tu bila ikut cakap mak...
tapi papa kate, kulit medina ni TEBAL SANGAT kot...=P

Monday, September 19, 2011

the quest to buy carpet grass

mamasue slalu jln2 ke area sg.buloh ni servey2 pokok...rumput2 karpet...uncle mamasue yg tinggal kt area Kota Damansara kata, lg ke dalam kita masuk, lg murah-murah harga pokok bunga n rumput karpet ni...
ni jalan sesat...walaupun hujan lebat, quest to find the cheapest place tetap diteruskan 
 jumpa juga akhirnya...huihhh!punya lah penat mencari...
 lepas dah nego-nego dgn tokey rumput tu, dpt jugak lah dia dtg tanam rumput tu hari ahad...
kalau tak, diorang nak dtg weekdays je...sapa ada rumah weekdays tokey...orang sumer kejer la...
tapi since papa kate,lawn kitorang ni sekangkang kura-kura je, baru lah dia pun setuju...
fyi, mamasue beli jenis philippine...murah sket dari yang jenis japanese grass...
philippine grass src
japanese grass src
so, 1stly diorang kena buang rumput liar dulu...
 yg pki baju oren tulah tokey...lawn belah kanan ni laaaagggiii kecik...sekangkang apa pulak eh?sekangkang siput la kot...
proses menanam rumput...bau-bau rumput ni amat menyegarkan...
tokey tu kata, rumput ni nak kena kasi siram 2x, pagi and petang...
nak siramkan diri tiap-tiap hari pun rushing sejak ada Baby Medina ni...
ni kan pulak nak siram rumput....=P


Thursday, September 15, 2011

mamasue first open house...

mamasue's 1st open house was at my uncle's kat Kajang...
it was my 1st open house sebab masa orang lain dok beraya sakan kat sini, mamasue kat kelantan...
raya ketiga baru balik sini...so,mamasue pi raya sorang2 (1 family je) kat Kajang ni...
tu cousin mamasue, dia tgh praktikal as pastry chef kat Pullman...
tang makanan mamasue tak sempat nak snap sebab kat rumah tu ramai lg org lain,kawan2 cousin mamasue...
so takkan la nk pi snap gambar kt tgh2 orang nak mkn kan....
ahad ni ada lg open house....
umah cousin lain plak...
nantikan gambar ye...insyaAllah dgn mknan sekali =P

Wednesday, September 14, 2011

Ayatul Kursi

now every night mamasue dan kakak dhiya akan sama-sama verse Ayatul Kursi...dgn harapan kakak dhiya ni dapat lah hafaz...

dhiya: nape kerusi ada doa mama?
mama: bukan kerusi, Kursi...
dhiya: nape kena baca ayat Kursi?
mama: kalau dhiya baca ayat Kursi sebelum tido, nanti Allah suruh malaikat dia jaga dhiya lah malam-malam...
dhiya: nape? (expected dah...)
mama: (apa aku nak terangkan nih...) sebab malam kan orang jahat je ada atas jalan...orang baik semua dah tido...mcm dhiya lah...tu yg Allah suruh malaikat jagakan dhiya masa dhiya tido...dhiya kan tido tak sedar dah...

so baca lah anak beranak Ayatul Kursi bersama-sama...and dhiya pun rasa dia tido dlm keadaan yang paling selamat...

Tuesday, September 13, 2011

macam tak bagi makan je...

anak dara kedua mamasue ni memang kuat makan...
see the body...
lepas makan nak menyusu, lepas menyusu nak makan...
skrg ni dah masuk phase nak makan apa sahaja yg lalu depan mulut...


when i said anything, it means ANYTHING including KATIL

Monday, September 12, 2011

Chef mamasue: Sphagetti Olio

Chef lagi...
ha..kan dah kate last weekend mamasue berMasterchef...
actually Sphagetti Olio ni mamasue masak untuk merasmikan dapur mamasue yg dah SEBULAN TAK BERASAP!kuang...kuang..kuang...
nak berasap mcm mana, GAS PUN DAH ABES! kuang..kuang...kuang...
untuk nak celebrate kedatangan APEK GAS hantar gas kt umah
so mamasue pun masak lah SPHAGETTI OLIO
bukannya masak utk apek tu eh...tak rela i
sedap oooo...korang pun cubelah...

resepi:
1 labu bwg putih (potong kecik2,tp mamasue suka blend je)
1 biji bwg merah (ni option je, tak letak pun tak pa)
1/2 paket sphagetti (rebuskan, tambah garam pada air rebusan so sphagetti tak melekat)
udang (ikut suka)
chilli flake (ikut suka)

cara-cara:
1)tumiskan bawang putih smp kuning, masukkan bawang merah
2)masukkan udang, masak sampai udang dah oren2, masukkan air sket je
3)masukkan sphagetti dan chilli flake (tambahkan kiub ayam pun ok)
4)gaul2 smp sebati, hidang, makan....nyum nyum nyum....


2 anak dara tido terbongkang!

abis mama pun di tendangnya...dah tu nak tido mana?

Chef mamasue: meringue cornflake

mamasue sefamily mmg suka meringue...dhiya yg paling2 skali...dia boleh menghadap sebalang meringue sorang2, tak share dgn sesape pun. tahun ni tak beli meringue utk raya, dan tak de org bg pun meringue kat kitorang...hahaha...so,mamasue buat sendiri...
usually yg kitorg selalu mkn, meringue kisses...jap mamasue try google gambar...
lebih kurang gini lah rupanya...
ni pulak meringue cornflake yg chef mamasue buat....mamasue and kakak dhiya berMasterChef kat dapur sepanjang weekend lepas...
 in progress...
 tadaa! mamasue letak choc and strawberry chip...
siap buh dlm balang terus....

berbaloi-baloi....

Friday, September 9, 2011

s.a.d

mamasue is very very SAD today...
fren mamasue, eliss  tu tgh kt hospital...
baru setel operation last night...
mamasue ni baru dgr-dgr citer je dr kawan, dah sedih...
kalau pi sana tgk dia, mesti banjir ni...
mamasue kan hindustan sket...

dear eliss,
i hope u will GET WELL SOON...

Wednesday, September 7, 2011

cuba cari entiti yang tersembunyi...

ini ialah stove mamasue...ada nampak entiti apa2 tak?

mamasue close-up lagi...nmpk tak tu? ape tu? cer teka?

itu lah spiderman...dah BERSAWANG dah stove ni...
punya lah CERMAT MAMASUE SIMPAN GAS...
bukan tak rajin masak ye, SIMPAN GAS....=P


Tuesday, September 6, 2011

kelik ko kelate...

[mind the language]
rayo baru ni mamasue and family kelik klate naik keto. bertolak hari khomis lepas subuh, brenti di gua muse dale 4 je (jam) kemudian untuk berehat2 dan stretch apa yg patut. perjalane so far ok, keto dok banyok lg...lancar sokmo. tak sampai 4 je kemudian, smp dah ke KB. papa ngoyak nak bawak mamasue anak branak ke tesco ngaji (dhiya pggl tesco ngaji sbb ada tulise jawi), papa blanja mamasue baju raya lg.sapo nok tolak rezeki ke....alhamdulillah....lepas tu terus kelik rumah aka kampung halame papa.

male tu buko puaso meme meriah gilo ah...tgk jo lah gambo ni...
mamasue terpaksa letakkan tudung kat kepala mama mertua...duduk rumah jo ke....
lihat lah lauk pauk tu...serupo nok bekwah

pagi rayo plak mamasue buat lontong...ditugaskan utk menjadi chef lontong selama 2 ari...sedap kot...kuikuikui...tapi mamasue dok de amik gamba...lepas siap terus melantok...

haaa...ni la keluarga kami...hok yg plg kecik tu keluarga baru kami...berbaju kebaya uuuuuu.....
papa pulak, dah mace mualaf berjubah...dhiya, maintain bertudung...
dhiya duduk tepi atok dan ditugaskan utk wi duit rayo...bapok2 budak pun dia nak wi 
di halame rumoh bersama pokcik, mokcik2 dan nenek klate...

selamo kelik klate baru ni, tiap2 ari papa bawak mamasue jale2...jaaallleee sokmo...
ni antara tempat hok mamasue suko
Kawasan Bebas Cukai...
meme bebas gilo ah nak membeli belah

tu lah sedikit sebanyok gambo hok ado...selamat ari rayo!


Related Posts with Thumbnails