Wednesday, August 3, 2011

ramadhan bagi ibu yang menyusu

tahun ni 2nd time kot mamasue ramadhan dalam  mode menyusukan anak...so far pengalaman mamasue ok je, pengurangan susu akan berlaku bila mamasue kurang minum air. but this year, ramadhan so far Alhamdulillah...susu keluar lebih banyak dari biasa mungkin sebab pengetahuan tu dah lebih sket berbanding dulu. apa yang mamasue lebihkan hanya air + kurma + milo.
Stok untuk sesi pagi boleh dapat dalam 7oz dalam ramadhan, sesi tghari dalam 5oz dan petang sebelum balik ofis pulak 4oz. so total 16oz gitu...alhamdulillah...medina pun tak minum byk mana...tgk mood dia. mamasue mula belajar dari kawan2 yang mmg pro-susu,mommalydzar (ai quot nama u lagi mommalydzar sbb u mmg hebat)...satu je yg mamasue igt dia kate...DEMAND-SUPPLY. so tak lain,mmg sumbat je lah medina tu bila ada kt rumah...kt ofis plak, pam jugak 2-3 kali.
mamasue ada terjumpa blog lain yang mamasue rasa infonye tersaaannggaaat bagus untuk share dgn blogfren yang lain yg menyusu. boleh refer di sini untuk kite sama-sama tambah ilmu.
bagi ibu menyusu yang tak dapat nak pegi solat terawih kt masjid (like me...) pulak, jgn gundah gulana...sbb kita as ibu yang masih menyusukan anak, tempat kita lebih afdal dirumah...
Jika ia mengganggu konsentrasi jemaah lain maka lebih elok kita berada di rumah. Sebab itu ada hadis yang menyebut, “Jangan kamu larang wanita ke masjid tetapi tempat yang afdal bagi mereka ialah di rumah”.
so, mari lah sama-sama kita banyakkan makan/minum:




3 yg dah komen:

lydzar said...

demand-supply, mmg itu basic konsep wajib patuh..medina minum sket, tp tembam kan..comel sgt!

isabelle said...

yezza betul tu.
smpi x larat nak berulang ke toilet utk kencing bila minum air byk2 masa sahur.hihi

Nens Collection said...

haha..tau xpe ..mmg nk kencing ja..

Related Posts with Thumbnails