Thursday, June 16, 2011

pagi-pagi dah berperang...

mamasue ni, bukanlah orang yang penyabar! tp sejak naik pangkat jadi mama beranak 2 ni, sedikit sabar tu nak kena ada lah...tapi,yang paling penting, otak AUTA kena lagi terror....mamasue rasa,tu masterskill mamasue dgn anak-anak ni...
bila masuk bab anak-anak (especially dhiya), bila mamasue dah tak boleh sabar, mmg mamasue akan ber-evolusi menjadi tarzan! ni nak cerita kisah pagi tadi...kakak dhiya berpeel lagi....lagi ni dah tahap SUPER KRONIK!
semlm lagi dhiya dah pesan kat mana,"mama, esok pagi dalam kereta jangan kejot dhiya bangun tau...dhiya nak tido lagi"...apa-apa je lah dhiya...mamasue malas nak layan
so pagi ni, dari atas katil papa dukung tido plak kat sofa sementara papa nak start keter and nak kemas-kemas barang. bila semua dah setel, dari atas sofa, papa dukung pulak ke dalam kereta....dalam kereta pulak, bukak lah radio sekuat mana, mmg dia sambung tido and dia kan dah warning mamasue semalam jgn kejutkan dia...kena control sungguh mamasue ni.
bila dah sampai rumah nenek plak, lepas papa dah settle angkat-angkat barang, dukung dia lagi ke dalam rumah. haaaaa....here the story beginssss..........
mamasue kejut dia bangun....

mama: dhiya, bangun...cepat cepat...teacher dah tunggu tu kt school...
dhiya: dhiya ngantuk ni...dhiya nak tido
mama: dhiya ni, tido awal pun problem...mama dah lambat ni,mama bg 5 minit pastu mama nak pegi ofis
dhiya: dhiya ngantuk, dhiya nak tido
(sesi nenek menjerit, papa marah-marah pun bermula...mamasue dah bolayan dah,after few minutes,marah mamasue pun dah reda,mamasue pakai taktik lain plak)
mama: jom dhiya, kite gosok gigi...nanti kwn dia bau mulut dhiya busuk nanti diorang pengsan...
(mamasue pun dukung la dia ke toilet...kat toilet, dhiya masih nangis-nangis)
mama: bukak mulut mama nak gosokkan gigi dhiya...
dhiya: dhiya ngantok ni...
mama: ha...klu ngantok, tutup mata, mulut tu je bukak....
dhiya: dhiya nak barrriiingggg....
mama: (ada yang kena cepuk ni) ...tutup mata, duduk atas mama ni,nak tido tido lah...mama gosokkan gigi...(selamat lah baju ofis ai. so dhiya pagi tadi gosok gigi dalam keadaan mata tertutup duduk atas pangku mamasue....)


dlm kul 745am gitu baru setel semua...even bawah tu pun tak cuci air, nak amik hati nye pasal, mamasue pinjam wet tissue adik medina, lap-lap je kakak dhiya nye bwh tu...konon-konon mcm baby balik....hhooooiiihhhh....pagi-pagi lagi dah berperang dah dgn dhiya nih...bile terfikirkan baby medina tu kot besar nanti sama je mcm kakak dia, naik geram gak tgk muka tembam tu...ni baru anak 2 u olls...kalau anak rapat-rapat, tinggal rangka lah mamasue nih...

4 yg dah komen:

Sarah Syazwani said...

samela wehh..suri pun camtu kalo mood baik ikut je apa kita suruh..tp kalo mood dia lain..mmg pg2 dah buat temp tinggi..huhu

lydzar said...

mmg pon mcm2 ragam anak ni. Hannah tu bila suruh mandi..dia suruh adik2 da mandi dulu..dia nk turn last..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

mcm baby pulak yer..aduhai..aku sejak balik kenduri anak aku pagi2 ajer nanges bila antar umah pengasuh nak mengikut..aduyaiiii

noor said...

nor kalau aiman buat prangai pg2 aduhaiiii...merah punch card dibuatnyer huhuhuh

Related Posts with Thumbnails