Thursday, June 2, 2011

contraceptive pills : yasmin vs noriday

mamasue skrg dah start amik pil perancang ni...aka omputih kate contraceptive pills. pills je lah mamasue sanggup, takut plak mamasue nk tanam implanon lagi...lg pun,nt brapa byk parut kt tangan i kaaaannnn....sebab bila nak keluarkan implanon tu balik, doktor kene toreh sket kulit kita, so ade la parut cinonet....
setelah berminggu-minggu mamasue men-survey pil-pil perancang ni, yg mamasue jumpa org yang makan pil Yasmin dan orang yang makan pil Noriday ni...
Yasmin:
dari apa yg mamasue tya-tya doktor, doktor kata Yasmin ni antara contraceptive pill yang terkini di pasaran. kiranya kalau side effect-side effect yang ada pada pil-pil lain tu, kalau amik Yasmin ni kesannya kurang lah sikit...plus, pil Yasmin ni blh mencantikkan kulit dan berat pun tak naik bagai di pam-pam.
tapi, ada 'tapi'nya walaupun its too good to be true kan....Yasmin ni ade mendatangkan risiko pasal penghasilan susu ibu...mungkin ada berkurangan, dan akan ada sikit hormon akan terlarut bersama susu ibu tu...
ari tu mamasue dah amik dah pil ni, tinggal nak pi bayar je, ye lah....mencantikkan kulit, badan tak naik...sapa tak nak? tapi bila mamasue pikir-pikir, kalau susu mamasue kurang nt, sian pulak kt medina...dah la baru nk masuk 4 bulan, susu badan dah kurang demi mama nak cantek.....huhuhuhu...sungguh tak sampai hati...so mamasue pulangkan balik pil Yasmin tu...
lagi pun, cara pemakanan pun complicated sket...kena amik pada hari pertama period...kalau ibu tu breastfeed kan, period sah-sah la dtg lambat...so,takkan nak main redah je tanpa amik pil apa-apa, even ada org kata, selamat je kalau kita bersama pasangan pada waktu ni, breastfeeding ni antara kaedah terbaik sebagai perancang keluarga.tapi, mamasue tetap nak berwaspada gak, takut ter accident!
amik pada hari pertama period, sampai abis sepapan which is 21 pills, brenti selama 7 hari, sambung the next papan pada hari ke-8...utk kes mamasue yang tak period-period ni, tak yah la....takut plak TER!
harga plak, mmg le lebih mahal dari Noriday...and ikut tempat...ade klinik Soraya yang mamasue selalu pegi tu, RM55, farmasi murah sket...blh dpt semurah rm48.

Noriday:


pil ni lah yg paling senang, telan je tiap-tiap hari even semasa period...murah plak tu, kalau kat klinik soraya tu kwn mamasue kate rm15, mamasue beli kt farmasi rm13 je...side effect pulak, office mate mamasue ade yang migraine...tp as far mamasue amik (tak smp seminggu ni la) ok lagi...harap2 ok je lah...
tapi yang malas nye pil perancang ni, mamasue igt kan asalkan kite mkn tiap-tiap hari tu dah kira ok lah, tapi tidak rupanya...kite kena makan pil ni pada waktu yg sama setiap hari! alamatnya mamasue kene set alarm kt henfon. dah la henfon pun cokia je,alarm blh set 1 je, so kene igt la setiap kali matikan alarm bgn pg tu set terus alarm nk mkn pil pulak....huhuhuhu!takutnya terlupa....

soalan GUNI (bukan cepu lagi) emas: sampai bilakah mamasue nk telan pil perancang ini?????

6 yg dah komen:

lydzar said...

jawapan guni emas : sampai dhiya mintak adik lagi la kot hehehe

saya pon rasa nk pi beli gak noriday ni. dh jumpa 2 doktor, mmg dorang suggest noriday saje utk BF mommas

eT said...

takut nk amik pil nih...
jenis xdisiplin makan ubat ni ssh sket...kang 'ter'...huhu
makan je la sampai rasa nk tambah lagik....:p

~izan~ said...

tak pernah mkn pil2..takot terlupa huhu...

mkn smpai nak tmbh lg kot jwpn tu hehe

aieesha.salleh said...

noriday seswai untuk ibu yang tgh menyusu. Yasmin tu kalau tak menyusu leh la. sebab? ada hormon (tak sure estrogen ke progesteron ke hape ntah) yang untuk tak hasil susu tu, noriday takde :)

cikgu zuriana said...

Sye mkn noriday sapa naufal 9 bln,ttbe nurse ckp mkn noriday sapa bby 6bln je...hormon rendh.ble bby da mkn mknan pelengkap noriday x mujrb..seb baik xterpreggy.skrg xtw nk mkn pil apa

cikgu zuriana said...

Sye mkn noriday sapa bby 9 bln..tetbe g klnk nurse ckp noridy only utk bby sapa 6bln je,ble bby da mkn mknn pelegkp..xleh guna noriday lg.seb baik xterpreggy.xtw pasni nk mkn pil apa

Related Posts with Thumbnails