Friday, May 27, 2011

hukum menyusukan suami???

mamasue ni actually nak GOOGLE 'tempoh menyusukan bayi perempuan'...sebab aunty mamasue kate, untuk baby boy yg hanya minum susu ibu, najisnya tidak dikira najis kotor (meaning blh la klu nak bersolat pun kalau terkena najis ni sket) smp lah baby tu umur setahun...tapi aunty mamasue not sure kalau baby girl...so mamasue pun niat nak google lah....topik tu tak jumpa lagi, tp terjumpa topik seperti diatas tu....
ish ish isssshhhhhhh....ape kejadahnya? baca lah sendiri ...

http://paramedik.bbfr.net/t6465-hukum-menyusukan-suami

between, kalau ada antara korang yg tau smp umur brapa baby girl yg di susukan exclusively,najisnya tidak dikira kotor( boleh bw solat tu...), silah lah reply ye...tq

3 yg dah komen:

lydzar said...

hukum tu utk baby boy yg disusukan sepenuhnya dengan susu ibu tanpa makanan/minuman lain sampai dia umur 2tahun..

utk baby girl mcm tak penah dengar je

Myra Jay said...

Google nie memang cepat kalau bab2 camni..:)

pekata cuba search zaharudin.net, situ banyak info berguna.. :)



Tolong Vote "Ada hadiah buat korang…"

syahnabil@duitcyber said...

Assalamualaikum...

Memang benar air kencing bayi lelaki berusia 2 tahun ke bawah yang hanya menyusu ibunya sahaja dikira najis Mukhaffafah ertinya najis ringan iaitu untuk mencucinya memadai dengan memercikkan air ke tempat yang terkena najis.

adapun untuk bayi perempuan tetap dikira najis mutawasitah atau pertengahan iaitu cara menyucikannya bersihkan dengan air mutlak sehingga hilang bau warna dan rasa...

kesimpulan : Najis ringan hanya ada 1 didunia iaitu air kencing bayi lelaki 2 tahun ke bawah yang hanya menyusu ibunya sahaja...

Related Posts with Thumbnails