Monday, May 30, 2011

al ustazah al dhiya reciting Al-Fatihah

Friday, May 27, 2011

hukum menyusukan suami???

mamasue ni actually nak GOOGLE 'tempoh menyusukan bayi perempuan'...sebab aunty mamasue kate, untuk baby boy yg hanya minum susu ibu, najisnya tidak dikira najis kotor (meaning blh la klu nak bersolat pun kalau terkena najis ni sket) smp lah baby tu umur setahun...tapi aunty mamasue not sure kalau baby girl...so mamasue pun niat nak google lah....topik tu tak jumpa lagi, tp terjumpa topik seperti diatas tu....
ish ish isssshhhhhhh....ape kejadahnya? baca lah sendiri ...

http://paramedik.bbfr.net/t6465-hukum-menyusukan-suami

between, kalau ada antara korang yg tau smp umur brapa baby girl yg di susukan exclusively,najisnya tidak dikira kotor( boleh bw solat tu...), silah lah reply ye...tq

Thursday, May 26, 2011

dhiya berpe'el lagi...

dah lama kakak dhiya ni tak berpe'el pagi-pagi dinihari...tapi dlm minggu ni,dah 2-3 kali payah nak bgn pagi...pe'el lama datang kembali...tapi pagi td pe'elnya menjadi-jadi...
dari bilik sebelah tu mamasue boleh dgr suara dhiya and papa (sebab pagi-pagi papa ditugaskan utk mandikan dhiya while mamasue tukar pampers adik)...mamasue blh dgr papa suruh dhiya kencing, tapi dia kate "tak boleh KELUAAARRRR...."...berkali-kali mamasue dgr dia sebut tu....pastu tetiba tukar, "nak KELUAAAAARRRR....."berkali-kali gak dari dalam toilet...memang bingit lah pagi tadi smp adik medina pun nangis-nangis sebab bising....mamasue agak, ni mesti kes nak kluar toilet ni...
bila papa dah setelkan kakak dhiya tu, tetiba ayat dhiya tukar pulak..."nak KELUAAARRRR....GI JALAN-JALAN...."...eeehhh???
pastu tukar lagi..."nak JALAN-JALAN PEGI KLCC SETARANG........"....eeeehhh???haaa....ni dah lebih la kakak dhiya ni...lagi dipujuk,lagi jauh dia nak pergi...senang,mamasue jawab,"mana ada orang pegi KLCC hari khamis, hari khamis orang pegi ofis, KLCC orang  semua pegi hari sabtu...."
pesanan untuk kakak dhiya, JANGAN LA NAK TIPU, SEBAB MAMA LAGI TERROR NAK TIPU KAKAK...=P

Wednesday, May 25, 2011

baking cake at 12am?

hehehe...tp mmg pum mamasue tgh gian bake cake malam-malam....tiap-tiap hari dok bake cake...cake tiga segi, kek empat segi, kek bentuk pokok, kek kale merah, purple, putih, chocolate...rajin tak?kikiki...alamatnya  bangun pagi ngantuk-ngantuk...sebab malam-malam ni lah aktiviti mamasue lepas kakak dhiya and medina dah tido...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
curik-curik main game kakak dhiya lepas dia dah tido...baru lah mamasue dapat main puas-puas, kalau tak kakak dhiya tu minta-minta balik game dia masa mamasue tgh main...kita dah main berlevel-level, kalau kakak dhiya minta balik tu alamatnya kalah la mamasue! so tunggu dia tido dulu baru kebas......kadang-kadang, sambil nyusukan medina tu pun sempat lagi bake cake.....terror kan mamasue?kikikiki.....

Monday, May 23, 2011

tempoh penyimpanan susu ibu/EBM

mamasue rasa, nak hafal formula matematik lagi senang daripada nak ingat table nih...asyik-asyik nak tertukaaarrr je....so,mamasue terjumpa table nih, mamasue tekad nak print and tampal kt peti ais. buat apa ada fridge magnet banyak-banyak kaaannn.....=)

akibat perbuatan sendiri...

ini lah akibatnya kalau orang dah kate jgn buat, tapi tangan tu gataaaaalllll je nak kene buat jugak...mebi gambar ni tak berapa clear apa kakak dhiya tu tgh buat sebenarnya....actually, dhiya tengah PADAM GUNA ERASER KESAN CONTENG GUNA PENCIL COLOR. geramnya mamasue tak terhingga-hingga....sampai nak menitik air mata marah pun ada. sebab yang marah sgt tu, barrrruuuuuu je tegur, bila kite tak perasan je, dia conteng jugak! ber-color color plak tu....warna warni!geraaammmmnyaaaa!
kalau kat umah sendiri tak apa, ni kat umah nenek....sian la kat nenek...sudahnya,mamasue suruh dia amik eraser, padam ikut line-line dia conteng tu.......bila dia tgh padam tu, nak kelakar pun ada...sbb mmg mcm never ending....lagi byk conteng, lagi lama lah nk padam....

Friday, May 20, 2011

MAM penyelamat jiwa

it has been few weeks since mamasue masuk kerja ni, mamasue terpaksa balik utk directly breastfeed baby medina. my life has been quit hectic,rushing to work (klu tetiba pagi tu kakak dhiya buat peel tak nk pi skolah...lambat lah jadinya), rushing home during lunch, rushing back to office and last skali rushing home again utk nak balik cepat sian kt medina...
at the moment, baby medina pki puting NUK ni...
papa belikan medina puting NUK latex ni sbb tgk kakak dhiya dulu pakai puting ni ok je...kakak dhiya dulu even tak nak puting lain melainkan puting susu nih....tapi utk baby medina,lain plak cer nya....dia TAK NAK!TAK NAK yang TAK NAK!!!sian kat mak mamasue, setiap hari nak kene bergelut utk nak susukan baby medina nih...setiap kali mamasue balik lunch, dr luar pintu rumah lg mamasue dah blh dgr mak kate,"t*t*k dan baliiiikkkkkk!!!" hahahahaha! sian tak???
so mamasue n papa decide nak tukar lah puting....lama sgt nak tunggu si cinonet medina tu serasi dgn NUK tu...so one night, kitorg pegi lah kt Baby's Cottage kat Subang Parade tu...ada kwn mamasue suggestkan Medela lah, Pigeon lah, MAM lah...even ade yg suggestkan NUK ni balik....HAHAHA! ironinyaaaa....
tapi rupa-rupanya kat Baby's Cottage tu tak de Medela n Pigeon tu....cuma ada MAM n Tommee Tippee. Salesman tu kate, ramai parents dtg utk beli Avent n MAM tu tapi dia suggestkan Tommee Tippee sbb katanya Tommee Tippee tu very breast-like.
Setelah puas memicit-micit kedua-dua jenis puting (haip!) tersebut, mamasue decide nak beli puting Tomee Tippee tu dulu....very very soft u olls......sssooofffttttt sgt....


dgn tak sabarnya balik n try lah nk bg baby medina minum...TAK NAK jugak!!!!!alahaiiiiii....adik maniiiiisssssss...awat la hang ni....so the next day, mamasue pegi lagi Subang Parade, tapi kali ni pegi kat Mother Care plak...beli pulak MAM...try bottle yg paling kecik (kat Baby's Cottage tak de bottle kecik)...jenis puting dia SILK TEAT.




yang tang SILK tu yang buat mamasue menarik dan tertarik...kalau tak selebut suteraaaa...mmg mamasue saman!so balik-balik je rumah, terus susukan baby medina pki puting MAM ni.....latch!LAATTCCHHHHH!!!!!YAHOOOOOO!!!dgn tak dan-dan, mamasue suh papa snap gambar...lepas dah snap tu, terus kol mak utk nak ceritakan berita gumbira ini.........
kat kotak MAM tu ade tulis, "easy switching between Mum to MAM...".mmg easy....huhuhuhu...


Thursday, May 19, 2011

Medina Si Gedang...


gedang kan baby medina nih....heheheh!baju tu dah skin tight tau...mmg dah tak boleh pakai dah lepas nih...
tgk lah bile dia tido dlm kerusi tu...seketul je....=D. mamasue suke ngiringkan dia sket sbb dia akan tido lebih lama...
ni plak peel si kakak dhiya...dia letak kepala dia kt adik dengan harapan nak bg rambut sket kt adik medina...tgk lah tuh.....layan kan je lahhhh

Breast pumping to increase milk supply

kali ni entry ni utk puan-puan sahaja ye....tuan-tuan baca je boleh lah, utk nk tambahkan pengetahuan...=)
mamasue cukup berminat psl cara-cara utk increasekan breast milk supply ni....sapa yg tak suka kan klu susu tu byk je...pastu lama plak tu kite masih boleh breastfeed baby kite....
zaman kakak dhiya dulu, mamasue dpt pump smp kakak dhiya 8 bulan je...pastu rasa payah tul lah nak dpt 1oz pun, naik sakit n lenguh tangan-tangan sbb pump lama sgt...mata pun smp rasa nak juling sbb asyik dok tenung je botol pump tu awat la sket sgt yg nitik nih...
so this time, mamasue terasa nak try la pumping technique utk increasekan milk supply nih...1 person yg mamasue tau terror is mommalydzar. mamasue nak minta tlg kt momma lydzar perturunkan sket ilmu kat mamasue boleh x? nt mommalydzar emel-emel la kt mamasue mcm mana caranya eh? =)
dari apa yg mamasue search internet, ni artikel yg paling bagus :

  1. Pump both breasts simultaneously using a fully automated hospital grade electric pump.
  2. Increase the frequency of pumping times by shortening the interval between pumping times instead of increasing the duration of pumping (e.g., pump three times for 15-20 minutes versus two times for 30 minutes if you're away 8-10 hours). This way you're pumping about the same number of total minutes, but you're stimulating your breasts more frequently, which triggers milk production.
  3. Incorporate the "Massage-Stroke-Shake" (M-S-S) technique as taught by Chele Marmet, an LLL Leader and co-Director of the Lactation Institute in Encino, California, USA: Double-pump for 5 to 7 minutes. Stop. Massage both breasts simultaneously in a circular motion similar to a breast self-exam. Stroke both breasts all the way around from the chest wall to the tip of the nipple in a straight line using only your fingertips. Then cup each breast with your hand, lean forward, and gently shake your breasts. Repeat by pumping another 5-7 minutes and M-S-S. Finish by pumping 5-7 minutes.
    If your pump parts include a flange insert for a smaller areola, use the inserts for the middle pumping to stimulate the areola and the milk sinuses located behind the nipple. The hands-on, M-S-S technique stimulates an increase in prolactin levels, which in turn increases milk production.
    Mothers whom I've helped to use this technique report an increase in milk pumped in a short amount of time.
  4. Whenever you are with your son, breastfeed! There's nothing more effective in removing milk from your breast than your baby looking up at you, smiling, with milk dribbling from the sides of his mouth!
so, utk ibu-ibu yang breastfeeding at the moment, dan ibu-ibu yang expecting, mari lah kite sama-sama teruskan usaha dalam projek mega ibu-ibu nih...carry your breastpump to work everyday!

hmmm...nak rambut kerinting katanya...

hmmm...tak tau lah nk kata apa...bila duduk diam-diam tu mesti ada projek mega-mega kakak dhiya tgh buat...katanya nak rambut kerinting....
masa tu mamasue tgh breastfeed baby medina, sudahnya kakak dhiya menempek tepi mamasue suh bukak kan gak sikat tu...mamasue ni nak tergelak pun ada, saspen pun ada, marah pun ada....tak boleh nk gelak depan kakak dhiya ni sbb nanti dia pun gelak sama and dia tau kite tak jadi nak marah dia...tapi apa-apa pun mamasue sempat snap gambar dia sbb mamasue nk mms kat papa...suh papa tgk apa aktiviti anak dara dia kt umah.
nak di jadikan cerita, kt sikat tu ada 2 gelang getah plak tuh...lagi lah payah mamasue nak cabut rambut dia sebab semuanya melekat-lekat kt getah tu...kakak dhiya kate,"potong je lah mamaaaa...". mamasue plak kate,"kalau mama potong rambut dhiya ni...botak lah kt depan ni.....haish!pandai-pandai je budak nih..." . dgn keadaan mamasue yg tgh breastfeed baby medina tuh, amik sejam dua gak lah nk cabut sikat tuh...sampaikan kakak dhiya terlentok-lentok tertido sbb lama sgt tunggu mamasue cabutkan...

Wednesday, May 18, 2011

jgn jeles ye kak aishah & atkin

last week, aunty & uncle mamasue dr australia dtg umah mak...diorg tido kt umah mak few days, even tlg sama-sama jgkan baby medina skali....tq u olls....luv u A LOT lah! so bile ada kesempatan tu or bila diorg teringin makan apa-apa tu, mak, papa n mamasue usahakan untuk pi beli...dgr kate teringin durian, so Bebe (Nabil) tlg belikan...Bebe beli kt Durian Station,PJ.....musang king....fulamak!mmg asyik abes lah mkn durian smp tak igt sebenarnya beli utk org Australia...hahahahah!sorry u olls....i terlebih sudah!




ni lah aunty jun n pak abau....=)...dan yg kuning-kuning tu lah musang king-nya....=P (durian) 
sebelum kitorg pelahap durian tu (ye lah....takkan dinner mkn durian je kaaaannnnnn....), papa beli nasi kukus as dinner...saja nk bg org Ausi merasa.....


aunty jun & pak abau kate sedap...mesti lah sedap, mana nk jumpe kt Australia niiihhh....hihihihihi....
so utk Atkin & kak aishah, korg tgk gmbr je lah ye...jamu mate je lah.....nt dtg sini kitorg beli kan korg pulak....=)

p/s: (chewahhhh...siap ada p/s)....tq for the nougat

Thursday, May 12, 2011

YABEDABEDOOOOOO!!!!!!!!!!!!


YABEDABEDOOOOOO!!!
berat mamasue dah turun ke angka 59!!!!! wow wowwww weeesssttt!!!
mamasue ni mmg jenis tak segan silu pun untuk share psl berat badan mamasue...even gemok pun ckp je lah, bukannya org tak blh nmpk kan yg kite gemok....
dulu before pregnant, berat mamasue 73kg u olls.......chehhh....dan2 yg tu small font plak.....smallest font plak tuh...hhahahaha...
sejak dah loose weight ni, mamasue rasa mcm rupa org lain pun ada...tp yg plg best, baju lelama tu dah blh pki balik....dulu dok tenung je baju2 tu....bilaaaaaa lah blh nk pki ni, nk tunggu kurus, tak kurus2 pun...tapi skrg dah boleh muat dah...
bak kate papa, seluar jeans mamasue dulu bagai menjerit....HELP!HELP!!!!! tp skrg dah loose.....apa2 je lah kan papa tu...
tak tau lah mcm mana blh loose weight ni...mebi sbb berpantang kali ni papa rajin tlg ikatkan bengkung kot...tq lah bebyk...
or mebi gak sbb diet mknan mamasue...since high blood pressure tu,mak mamasue masak yg simple2 je...ikan panggang...tak buh garam apa,just sikit lada hitam...
TAPI......berapa lama boleh bertahan berat ni???

Tuesday, May 10, 2011

dhiya farisha 4th birthday...

7th may hari tu family mamasue sambut birthday kakak dhiya...mmg gilang gemilang la kali ni birthday kakak dhiya sbb disambut 2 hari 2 malam....HAHAHA!1 hari kakak dhiya sambut kt taska (ala...saje bg syok budak2 je....), 1 hari lg sambut kt rumah...
hari yang sambut kt taska tu mamasue buatkan cupcake utk diorang....punya lah semangat mamasue nih, bercuti lama lah katakan...abis segala resepi dlm buku cupcake tu mamasue try(tipu la tu kan...)...ni la buku nya...mmg best,siap ada gambar2 yg mengiurkan tekak...bahan2 pun yg senang di cari...

teacher dhiya kate ade lbh lurang 30 orang,so mamasue buat dlm 30++ gitu...mamasue bake vanilla cupcake,letak choc chip sket pastu buat icing perisa vanilla utk topping...huish!risau gak budak2 ni kene sugar rush....maunya naik gila teacher2 nak pantau sorang2...then,mamasue belikan plastik beg utk letak goodies2...nenek kan baru balik umrah,so nenek ade borong byk choclate...nenek bg2 kan sorang sket,mamasue pun ada belikan menan2 tiup2 tu....mamasue suke lah benda2 tu masa kecik2 dulu, so mamasue tau feeling diorg2 ni masa sambut birthday...mesti nak kena ada lilin,nyanyi2,menan2...and plg penting skali HADIAHHH!
hari ke-2 sambutan bday kakak dhiya pulak mmg hiruk pikuk lah umah nenek...dgn hadiah yg tak terkira-kira bestnya dan byknya...tu tak campur cousin mamasue;mama oya yg dah mcm mother santa...ntah brapa byk hadiah dia belikan utk kakak dhiya pun mamasue tak sure...tq everybody...i love u olls...sambutan ni just utk budak2 hepi je la kan...yg penatnya dan berabis poketnya mama n papanya...
sila abaikan perut di belakang...=P


Monday, May 9, 2011

growing up baby...

utk semua yg tak pernah tgk baby mamasue lg...


Happy Mother's Day mamasue...

 belated actually...
hari ni first day mamasue back to work setelah 3 bulan coootiiii....mmg monday BLUESSS lah...abis BLUES lah! medina pagi td kul 5am dah start bunyi2an...so mamasue bg dia susu...tak tido gak...mamasue pun dodoi2...peel baby mamasue ni ialah dia nak tido berenjut....almaklumlah mamasue mmg tak nak ajak buai...mamasue lah yg jd buai nya...jadi,mamasue duduk tepi tilam pastu enjut2...rasa kalau 9 bulan gini,maunya keluar muscle kat otot2 kaki mamasue!
smp lah ke pukul 545am...medina nak tido dipeluk je...huhuhu...mamasue terpk...ni lah pengorbanan seorg ibu...jap lg nak kene p kejer dah...papa n dhiya tido bukan main dengkur2....sedih pun ada mamasue rasa...br lah betul2 terasa Happy Mother's Day tu...
Related Posts with Thumbnails