Tuesday, March 1, 2011

Welcoming Dhiya Medina

ok...mamasue sambung lagi eh...ade ke yg brminat nak tau nih? lantak le....the night yg mamasue pegi ke emergency tu, mlm tu gak papa dah pack kan baju-baju kalau-kalau mamasue kene admit. so at the end, mmg kene admit pooonnnn....start lah plak kisah mamasue yg selama hampir seminggu kat hospital. terus diorang hantar mamasue ke maternity ward. check in lah kirenye....

that night, nurse SELANG SEJAM masuk bilik mamasue utk check BP...dah la dgn kite ni HIGH BLOOD PRESSURE, dgn TIDO TAK NYENYAK...(dah setiap jam adeeee je org masuk)...mmg tinggi2 blaka lah BP mamasue hari tu...mlm tu, Dr kat emergency tu ada tya mamasue, "u dah pilih Dr utk bersalin?"...mamasue jawab,"belom...saya tak kenal sapa pun kat sini..."pastu Dr tu kate lg,"kite ada Dr Suzana, Dr Maziah...etc..."...then, mamasue main potik je lah nama.."Dr Maziah lah..."...

pagi tu, Dr Maziah tu dtg jenguk mamasue...dlm hati,"mcm ruper makcik aku je Dr ni..." pastu, dia kata,"I suggestkan U bersalin esok...but I need to check dulu bukaan U...so I kene seluk lah..." JENG...JENG...JEEENNGGG....!!!DEMMM! bab seluk menyeluk ni lah yg I pantang ni Dr.....seluk kocek takpa lg....seluk orang ni I TAKOOOOTTTT!!!!!!

tapi nak buat mcm mana, proses menyeluk mamasue tetap perlu dilakukan....sekali Dr Maziah tu seluk, katanya,"eh...I dah blh masuk 2 jari ni...so it means U are very favourable kalau nak bersalin ESOK"...OMG...OMG....ESOK?????APE KEJADAHNYE? mamasue dgn nak covernye,"tak payah lah Dr..apa kate Dr monitor je BP saya, kalau OK, saya balik je lah...."...dalam hati, Allah je yg tahu mamasue ni not ready....utk nak kuatkan lg hujah mamasue ...chewah!...mamasue add lg sket ,"lagi pun saya pening kepala sgt hari ni, tak dpt nak tido mlm....semlm setiap jam nurse masuk check BP..."...Dr pun kata," mcm mana pun, U will be leaving this hospital with a baby...so sy rasa hari ni U rest, esok U deliver..dont worry, U amik epidural skali...sbb I tak nak U rasa sakit"...EPIRURAL!!!Dr ni awat lah dok bg aku stress ni......mamasue ni dah la takut nak amik epidural tu...kene cocok2 tulang blakang kan....mamasue redha je lah....ada tak orang mati masa amik epidural ni???tak pernah dgr lg....huhuhu...at the end,mamasue reply,"tak pa lah Dr, saya fikirkan dulu...I'll let u know".Dr pun keluar bilik mamasue, jumpa dgn papa yang tunggu kat luar (papa keluar masa Dr buat proses seluk td), mamasue blh dgr Dr tu tya papa plak pasal nak suh mamasue deliver esok. mamasue blh dgr papa kata,"OK lah Dr, esok lah deliver".PAPA NIIIIHHHHHHH......

esok nya,pagi2 subuh lg nurse dah masuk nak cocok ubat cirit dlm vontot mamasue...mamasue kata kat nurse,"saya nak solat subuh dulu blh nurse?chewaaahh......kate induce kan, boleh la sempat nak solat2...kalau tak induce, mana nak tau bile nak bersalin...lepas setel solat, baru lah nurse tu cocok...HUIYOOO!!!perit giler dowwwhhhh......bhgn blkg tu mmg tak sesuai utk dicocok2 ok...membuang OK,memasukkan MMG TAK OK!!!

lepas dah setel membuang, mamasue terus ke labour room, nurse seluk lg kt bwh tu....seluk lah nurse, buat la apa patut....rupanya dah nukak 4 cm...punya lah mamasue tak ada rasa apa...pastu mkn breakfast pun kt dlm tu while papa turun mkn breakfast kt cafe. tgh syok melantak, anaesthetist yg nk psgkan epidural tu smp...nak tercekik mamasue terkejut...dgn papa yg tak naik2 lagi...dia suh mamasue brenti mkn, and duduk smp peluk bantal...pastu dia pgg2 tulang blkg mamasue, dia spray2 and cocok ubat bius....pastu mamasue rasa ada air ngalir-ngalir kt blkg mamasue.....think +ve, ubat spray koooottt...huhuhuh...pastu mamasue dgr suara papa kt blkg.....tau2 dah setel dah masukkan epirdural tu....bila Dr tu balik,mamasue tya papa apa yg ngalir tu. papa kata DARAH lah.......huhuhuhuhu....sib baik la aku tak nmpk Dr....

dgn adanya epidural tu, mamasue siap blh smbg melantak lg...sakit2 apa semua tak rasa dah....tetiba, bentuk perut mamasue lain mcm...membukit betul2 kat atas perut...kt bhgn bwh perut tu kosong...mamasue ubat position, sama gak...baby duduk kat atas2 tu gak...then nurse masuk, mamasue tya nurse apsal perut mamase gitu...nurse pun check pundi kencing...kosongkan air kencing and lepas tu dia seluk lg..."haaa....dah time nih...sy dah blh rasa kepala baby awak, baby awak duduk kt atas tu sbb dia tak selesa area bwh ni dah contract"...pastu nurse tu pun pggl bala tentera dia yg lain sambil dia set2 kan alat2 dia kiri kanan mamasue....while I rilek je, kate pki epidural....tak rasa sakit pooonnn...heheh

pastu Dr Maziah tu pun masuk, nurse suruh mamasue push push.....4-5 kali push....keluar lah baby ...keluar-keluar je....mmg terus nmpk rupa dia mmg tak de rupa papa kali ni....WAHAHAHAHA...gelak besar mamasue dlm hati....bg lah chance I pulak....sian mama...


Little Dhiya Medina
Little Dhiya Medina today...

14 yg dah komen:

lydzar said...

alahai comel sgt baby medina.. eh panggil medina ke?

tetiba teringat cerita fasha sanda berlakon tu..nama dia medina kan ehehhehe

|| NaFiRaa || said...

tahniah~ comel sgt dhiya medina tuh~

eT said...

eee...seram plak cite nk kene cocok2 nih...
cam takotttt jek..huhu..
tp baby ni mmg cute la...pinjam sat..:)
mmg nama penuh dia Dhiya Medina ker??hehe

~adeQ~ said...

Tahniah Sue!!! comel!!Alhamdulillah..semuanya berjalan dengan lancar....

Sarah Syazwani said...

hahaha..skrg ni mungkinla xde rupa papa..lama2 sok ade pulak hahah
anywayyy..tahniah n cute sangat baby namapun sedappp

Hasnah Abdullah said...

subhanallah...suka tengok bayi comel2 ni...geram!!

iera said...

ngeri je bace entry kali ni tp nak bace habis gak sbb nk tahu sampai habis..huhuhu,ni buat rase cam blum bersedia nk beranak ni..huhuhu..

apepun,your little Dhiya Medina sungguh comell..

Tahniah kak sue..

Wafaa said...

Welcome sayang! Wah.. 2 orang puteri. Nanti dapat 2 menantu lelaki. Hehe.. over plak aku. hahahaha

Wafaa said...

Welcome sayang! Wah.. 2 orang puteri. Nanti dapat 2 menantu lelaki. Hehe.. over plak aku. hahahaha

alman_alif said...

comel ye adek kakak dhiya ni

Anonymous said...

congrats sue!!! she's beautiful! chomel mcm mama dia! take care ok.. muah!

-saie

Azrina @ Ayin @ Ain said...

tahniah sue!

army4war said...

ooo... kalo epidural memang tak sakit langsung ek.. teran teran cam tu je ek.. waaa jakunnye saye kekekeke

Atia Adina said...

amik epidural???huh jelesnya ko tak rasa sakit...aku start dia masukkan ubat kul 10.30pg....sampai 7.38 malam menahan sakit....kat hospital kuala pilah...kalo nak epidural...kene mohon dari awal lagi...dok kene order dulu...cam tu plak dah....meleceh betul....

Related Posts with Thumbnails