Monday, February 28, 2011

what happened to mamasue???

what else...i delivered a baby...heheh =P. last day mamasue pegi kejer was on monday...tak igt dah brapa haribulan...that day, mcm biasa lah mamasue pegi checkup kat klinik Soraya. as usual, Dr check blood pressure (BP)...130/90...HIGH...Dr dah risau, mula lah dia tanya mamasue mcm-mcm...ada pening-pening tak...ada stress-stress tak kat ofis (lumrah lah kan stress kat ofis..), siap suruh mamasue sandar elok-elok kat kerusi, dia nk recheck. Dr tak puas hati, dia kata tak pe, jom pegi scan baby dulu....kasi mamasue rilek-rilek sket....

dah scan baby...mmg sah nampak baby girl, pastu recheck balik blood pressure...130/90...HIGH...Dr kata, yang 90 tu yang tak patut...normal should be less then that...80 is ok. so dia dgn penuh risaunya bagi mamasue MC sampai 2 hari...and Dr suruh datang lagi hari Rabu...Dr pun ada suruh mamasue pegi klinik untuk check BP selang sehari...kalau too high, dia sugegstkan mamasue admit ke hospital terus...mamasue pun dgn GUMBIRA nya amik la MC tu...tp agak bosan gak sebab mmg badan mamasue ni rasa sihat je...mcm mana BP boleh tinggi...tak tau lah...

hari Rabu tu, pegi lah balik klinik tu utk check BP lg...130/90 and kencing mamasue ada protien...and kaki mamasue pun bengkak (biasa lah kan pregnant woman...sure lah kaki ada bengkak sket)...Dr bertambah risau lagi...dia bg mamasue MC lagi...then Dr buat Refer Letter utk mamasue bawak ke Hospital Putrajaya. Lepas tu, terus papa hantar mamasue ke Hospital. straight pegi ke Dewan Bersalin, kat situ ada nurses and doctors yang akan check ibu-ibu ngandung ni before dia tentukan akan warded ke tak...so mamasue pun kene check BP lagi skali kat situ...140/90...Dem! then, dia suh mamasue baring kat katil, buat CTG kat baby...(yg dgr heart beat rate baby tu...)..lama gak la mamasue kat situ, at the end Dr bg balik sbb mamasue rasa kes mamasue ni di anggap normal kot plus, ramai pesakit kat situ...

hari Ahad mlm, mamasue pegi check BP kat klinik biasa, 155/100! peeehhhh!!! ni kalau mak tahu ni, sure mak nye BP pun high nih...as i tought, mmg betul...mlm tu gak mak suh mamasue pegi hospital. masa tu dah pukul 9 lebih, dgn perut mamasue yang tak dinner apa2 lagi, mamasue ckp kat mak nak mkn dulu baru pegi hospital....perut mesti di isi...itu penting...hehehe...kul 1030pm tu mamasue register kat Damansara Specialist...nurse kat emergency tu check BP mamasue lagi...165/104!!! WALAWEEEHHH!!! apa dah jadi dgn badan mamasue niihhhhh??? pastu nurse tu kate nak amik darah sket, okay je..igt kan nak amik sket betul lah...rupenya dia cocok kan benda alah yang kat tangan tu (mcm gambar kt bwh ni)....sakit nye tak terkiraaaaa.....mamasue of cos lah awal2 lagi dah paling muka tak nak tgk....mula2 tu dgr nurse tu spray ubat kat tgn ni....mamasue pk,ubat kebas kot....sekali TAK KEBAS PPPOONNNN!!! pastu terasa mcm ada cecair menitik2 kt jelah2 jari...mamasue pk, oooo...ubat spray td tu kot....tetiba, ada lelaki dtg (kerani kot) nak pass somethg kat nurse tu, and mamasue dgr dia ckp kt nurse tu..."haaaahhh....byk nye darah..."...rupanya cecair yg mamasue igt air spray tu ialah DARAH MAMASUE...nurse tu kate,darah mamasue memercik keluar once dia cocok jarum....mmg betul2 HIGH lah BP mamasue...kesimpulannya, mmg kena admitted la mamasue hari tu...



p/s: ok lah... dah nak dekat kul 12pm ni, kakak dhiya dah nak balik taska. nanti mamasue sambung lg yer...

7 yg dah komen:

lydzar said...

lama gak tertunggu2 mamasue update blog..jgn lupa sambung cerita ni tau

apepon congrates yer on your newborn..

Fiza Nazri said...

sue, tu tanda ko da nk bersalin ke?? mmg tanda nk bersalin ni pelik2 kot.. aku aritu bp ok, kencing manis takde, tp berat naik 2 kg seminggu. 2 minggu berturut plak tu.. huhu.. rupanya pastu bb da nk kuar..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

ngeri btol siap terpercik mcm tu...

eT said...

lorr..potong betui la mamasue nih..
baru ngah syok2 baca...stop plak dah..huhu

Sarah Syazwani said...

panjang betul story ko ni...x sabar gak nak tau...anyway tahniahh ye..girl lagii

roszz said...

takut yer baca kak su..pe semua dh selamat...alhamdulilah...tahniah yer..

roszz said...

takut yer masa tu kan kak su..pe2 alhamdulilah semua dh selamat...tahniah kak su,baby dan family...

Related Posts with Thumbnails