Monday, January 24, 2011

potty train...


few months ago, adalah dlm sebulan 2 yang lepas, kakak dhiya telah menjalani training...apa lagi kalau bukan POTTY TRAINING...memang terasa lah serba sedikit penjimatan penggunaan diapers tu...TAPI masalah lain pulak yang muncul...tau je lah kan budak-budak besar ni, dah capai tahap ADVANCE TRAINING sket, mula lah nk tunjukkan warna sebenar...hehehe...omputih kate, true colors...

mamasue ni sekarang, kalau dah terbaring, nak ke posisi bangun tu memang lah menyakitkan...sakit pinggang...sakit pinggul...semua ada...so quite slow lah kiranya...bila Si Kakak Dhiya ni dah tak boleh tahan nak terkucil, mamasue akan suruh dia pegi straight ke toilet...and since kakak dhiya tak boleh nak panjat toilet sendiri, mamasue suruh je dia kencing atas lantai...tak payah tunggu mamasue sampai...so, dengan harapan, elok mamasue sampai je kat toilet tu, kakak dhiya dah cuci lantai tempat dia terkucil tu dan apa-apa yang sepatutnya...

tapi HARAPAN TINGGAL HARAPAN...as i mentioned before, dah tahap ADVANCE ni akan lebih menyakitkan mata dan jiwa raga mamasue...

lepas dah setel kencing kat lantai tu, kakak dhiya ni tak terus curah air kat lantai...ttaaappiiiiiiiiiii....dia akan cuci toilet bowl, cuci tangan dia kat toilet bowl (cuci je, tak seluk pun dlm air tu....eeee,tak tau lah klu buat), cuci dinding, cuci pintu toilet.....bak kate kawan mamasue, dia PAKEJ kan semua cucian sekali...tapi, tang tempat dia kencing tadi tu tak cuci-cuci.....

HHHAAAAAA......time tu lah mamasue akan transform menjadi TARZAN! mamasue rasa 40 jiran kiri +40 jiran kanan+40 jiran depan+40 jiran belakang boleh dengar kot suara mamasue...

tu belum dicampurkan lagi bila setiap setengah jam, nak dekat 6 kali nak pegi kencing...PERGHHHHH!!!!! PENAT GILAAAA! tapi dalam dok marah-marah tu, bila terfikir 'agaknya aku yang pemalas kot...dah nama training...macam ni lah agaknya...', sejuk balik lah hati mamasue nih...

kawan-kawan lain ada pengalaman sama?

7 yg dah komen:

lydzar said...

ermm kena sabar sikit..kan?

mcm hannah, dia ok. bukak sluar tepi toilet..buat urusan dia dan kalau dh setel baru panggil mama. tp problem jugak bila si hadif pon tiba2 bukak seluar nk 'cing' jugak..

dari elok2 nk setelkan hannah sorang, bertambah jadi dua orang nk kena setel. tp selalunya basuhkan tgn ngn kaki hadif, then dia puas hati dah la dpt 'cing' sama-sama

Amy said...

tahniah.. atleast su dah berjaya buat dhiya boleh g toilet sendiri.. jd tarzan tu, perkara biasa la kalau ada ank seusia dhiya.. sy pun, dah jd tarzan. ;D

sahromnasrudin said...

tahniah!!! bukan senang dia nak buat cenggitu kans

eT said...

hehe...lawak la kakak dhiya nih...
tp xper..sementara ni dapat tuh mmg byk dugaan..:)

Jiha said...

Adehh mcm teruja lak nk potty train ank bujang sy plak..

iera said...

kesiannye mamasue..sabarnyer..dhiya tgh membesar tu..namenye training..hehee

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku pun nak start potty train anak aku, tapi dia geli pulak bila tak pakai diaper.haiiihhh

Related Posts with Thumbnails