Tuesday, January 18, 2011

Pig fat code...

mamasue pelik lah...naper ingredient kat barang-barang makanan especially letak PIG fat ni dalam bentuk code? kan ke senang lagi untuk semua pihak kalau dia tulis je -LEMAK BABI- or -PIG FAT-...dari jauh dah boleh nampak kan...so orang-orang yang tak makan babi ni, tak de lah terbeli barang tu...
mamasue bukak topik ni sebab bebaru ni mamasue dah terbeli barang makanan yg ada PIG FAT ni...nasib baik mamasue ada copy senarai code PIG FAT ni dalam henfon mamasue dulu-dulu...tetiba terdatang seru nak check, sekali tengok-tengok ada tersenarai....nasib baik tak termakan lg...kalau tak, terselamat lah dalam badan!eeeee!


makanan yang mamasue beli tu bukannya pelik-pelik pun...makanan harian...PUDING dalam kotak tu, yang bancuh dgn air pastu siap...mamasue beli kt Carrefour lagi tau!tu tak pe lagi....ade cop HALAL lagi...tapi HALAL SINGAPORE. masa kat Singapore dulu, mamasue belasah je kalau ada tulis HALAL ni, tapi bila dah jadi macam ni, ragu-ragu plak dah...

kebetulan, minggu yang sama, Bebe (adik mamasue) belikan Dhiya banyak biskut...dia kata ada warehouse sale kat kilang tu...so biskut-biskut tu mamasue bawak balik umah, nak makan sambil tengok-tengok tv...lagi sekali mamasue check dulu ada cop HALAL ke tak, TAK ADE...kat situ just tulis HALAL je...pengilang cina. eh! ni sudah mendatangkan keraguan...so mamasue check ingrediant plak.....SAH! ada code lemak babi tu....tapi untuk biskut perisa itu saje (oren), untuk perisa-perisa lain tak ada...tp sebab dah was-was,pengilang yang sama kan...mamasue cancel makan semua perisa.decide nak bagi kt jiran cina sebelah umah nenek je nanti...

diorang ni.....tak baik tau buat orang gini...mamasue ni dah la pregnant, kang kalau dah termakan, baby mamasue ni pun turut effect...kalau dah tau letak lemak babi tu, jgn la tulis HALAL....dosa tauuuu...
so kat bawah ni mamasue list kan PIG FAT CODE untuk korang semua copy, ingat! step pertama sebelum makan...bukan setakat baca Bismillah je...check dulu COP HALAL MALAYSIA yang keluaran JAKIM dan ingediant sekali...

E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234, E252,E270, E280, E325, E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E440, E470, E471, E472, E473, E474, E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483, E491, E492, E493, E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904. src

kod E110 tu yang mamasue jumpa dalam puding tu dan biskut tu...

6 yg dah komen:

eT said...

a'ah la kan...
kalo jeni sbuta kod cam ai nih susah lerr...huhu
ntah mende2 ntah dah ditelan jadi darah daging...

wANieYZ said...

seme kod E ni ada benda 2 ker??

mamasue said...

wANieYZ: a'ah wanie,semua E tu ada pig fat

lydzar said...

apakata mamasue letak je sekali apa nama brand puding dan biskut yg ada E110 tu..lg senang kitorang nk mengignore kehadiran makanan2 tu kt carrefour nnt

mamasue said...

lydzar:mamasue takut plak nk letak nama brand2 nih...tak pasal2 kene saman...tp biskut tu pun tak femes pun...apa ntah namanya pun tak igt...puding tu pun sama,mamasue tak igt and dah buang dah pun...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

ada jugak hari tu jakim cakap, bukan semua kod tu ada babi , ada yang letak lemak binatang tp dlm klasifikasi yang sama.wallahualam...

Related Posts with Thumbnails