Wednesday, January 19, 2011

dah malas...

semalam masa tengah golek-golek atas katil, dhiya awal-awal lagi dah bagitahu mamasue...

dhiya: mama, esok kite nak cuti...
mama: kite cuti hari khamis la kak, thaipusam, raya orang india...esok baru rabu...(paham ke tak anak dara aku nih....)
dhiya: dhiya nak tido banyak-banyaaakkkkk.....(suara dah nak nangis...)
mama: lepas balik school, kakak tido la kat umah nenek...bukan lama pun kakak kat school kan...
dhiya: dhiya nak duduk kejap-kejap...tak nak lama-lama...
mama: tak pe, kalau kakak nak balik awal, suruh je teacher hantar...
dhiya: dhiya tak nak pegi school, dhiya nak tido je...
mama: senang macam ni je, esok mama suruh papa cancel kan school, tapi mama kene suruh Bebe pulangkan lah balik beg sekolah kakak yang Bebe belikan tu kat kedai balik...
(terdiam...)
dhiya: ok...
mama: baju sekolah pun mama kene pulangkan lah...tudung semua mama kene pulangkan balik kat teacher...
dhiya: ok...
(pastu papa enterprem...)
papa: kalau dhiya tak nak pegi school, tak payah la tengok TVIQ(favourite chanel dhiya)...sebab dah tak school kan...TVIQ semua tak payah dah lah...
dhiya: ok...
papa: kartun pun tak payah tengok...
dhiya: ok...
papa: dhiya tengok cerita papa je...
dhiya: ok...
papa: dhiya kene cakap...saya janji...
dhiya: saya janji...
papa: tak nak tengok kartun...
dhiya: tak nak tengok kartun...
papa: dan...
dhiya: dan...
mama: (eh papa nih..lebih-lebih plak tengah-tengah malam ni....)dah la tu paaaaa.......

so pagi tadi, memang dhiya tak nak gosok gigi, tak nak cuci-cuci, tak nak pakai baju sekolah...mamasue pujuk dia pelan-pelan...pakaikan lip gloss, faundation, blusher, perfume and eye liner...barrrrrruuuuu ok...siap sampai je kat school, suruh mamasue touch up lagi lip gloss dia....sebab banyak dah terkena kat botol susu...:)

sesaper ada tips, boleh share x?

13 yg dah komen:

lydzar said...

dia tak enjoy ke kt school tu?

mamasue said...

lydzar: ntah la mommalydzar, peel budak2 nak bgn pagi ni mcm2...dah pegi skolah tu ok je tgk...

eT said...

haha..punyer la xmo p skul...
sume ok yer...

dah dapat malaram cantik2...baru leh p skul...
sweet jek dhiya tuh...
aku xder xperience lagik bab nk soh anak sekolah...

cam dania nk soh p umah pengasuh..umpan ngan movie spongebob dalam kete...huhu

e.l.i.s.s.m.i.e said...

dia sajer nak saiko mak dia ajer tu..nanti lama2 dia ok lah kot..anak buah aku pun mandi memang selalu ajer berdukung masuk toilet :p

lydzar said...

papa sudin tu skg ni, bfore anak2 dia tidur..dia pesan, "esok hannah/adik kena bangun awal, jgn menangis waktu bgn tidur, kena gosok gigi..lepas tu kena pegi sekolah/taska. papa dgn mama nk pegi kerja.."

dia ulang pesanan tu pastu suruh anak dia pulak ulang apa yg dia cakap..

alhamdulillah, rasa mcm berkesan jugak la pesanan dia supaya hannah/hadif bgn awal. kalau dulu..mak ai, asal bgn pagi je nak nangis..tensen je..

Sarah Syazwani said...

aku xde tips...sbb ank aku pun lbh kurg mcm ank ko

kalo dh pakaikan suar jeans n make up sket..okla dia

mamasue said...

lydzar: tu yg jenis takut papa, tak pa lah nak bt gitu...ni papa pun kena tengking...

alman_alif said...

Su, nampak ye dhiya dah nekad tak mau gi tadika dah ni...sanggup dia tinggalkan ape yang dia suka

Anonymous said...

salam sue.. saie ni. dhiya tido pkl berapa? ade member dia tidokan anak dia awal. so, takde masalah nak bgn pagi.. mungkin letih agaknye tetiba ade aktiviti baru. so, badan dia tak biasa lagi.. tidokan awal mungkin? insyaallah lama2 nanti ok.

take care, love always..

mamasue said...

saie:dhiya tido plg awal kul 9,plg lewat kul 1130...kdg2 yg dia tido lewat tu sbb ptg after school dia penat and dia tido lamaaaaa...nenek pun blh rilek bila dia tido lama. bila dia dah tido ptg lama,dia akan tido lewat mlm tu.

NINIEZANE said...

hi sue..aku ade bnyk experience nk share...maklumla 3 org kan. tiga2 dh kena pg school/taska..mmg pg2 sgt rumit nk settlekan tiga2...sorang nangis, sorang tknk mandi, sorang tknk pkai baju...mcm2 hal...sbb tu mama dia slalu lmbt g keja..yg abang slalu smpai lmbt g sek..nsb baik pg sek agama...tp ustazah dia dh pesan suh dia bngun awal & g sek awal...
pendek kata, mmg susahla sket nk settlekan 3 org serentak ni..mmg ambk masa...

NINIEZANE said...

nk gtau...mamasue kena tag ye http://niniezane2009.blogspot.com/2011/01/hadiah-fm-dari-abu-dhabi.html

sahromnasrudin said...

alamak..sy pun takde tips.....kena tanya org yg lebih pengalaman kot

Related Posts with Thumbnails