Tuesday, January 4, 2011

32 weeks pregnancy: do(s) n don't(s)...

baru 32 weeks rupanya...tp terasa mcm dah lama sgt. bila duduk kt kerusi kat ofis ni, bila baby gerak-gerak tu, perut akan berlaga dengan sisi meja...kadang-kadang memang akan tersentap...then,mamasue akan tolak drawer keyboard ni ke dalam sebab ingatkan drawer ni terkeluar (dats why terkena perut), tapi rupanya sebab baby yang gerak kuat sangat...=)

week 32 ni mamasue still mcm biasa lagi, still boleh sapu-sapu, mop, kemas dapur...and bab-bab kakak dhiya plak byk papa yg tolong...'mamaaa, nak susuuu....'....'minta papa'...,'mamaaaa, nak kencingggg....'...'suruh papa teman'...kakak dhiya skrg tgh menjalani training....bukan training apa, potty training je...so alamatnya kakak dhiya ni akan ke toilet 3-4 kali dalam sejam...nak mengharapkan mamasue sorang, memang tak larat lah kejap-kejap nak ke toilet...kalau kakak dhiya ni mendengar kata, tak apa...ni lepas cuci-cuci tu, mencicit-cicit dia lari dgn kaki basah-basah tak sempat nak lap...daaaaah basah pulak dari dapur sampai ke depan...sekali je tak pa, 3-4 kali....mau nye my blood go upstairs...


mamasue terbaca kat artikel babycenter.com, ada beberapa do's and dont's untuk 3rd trimester ni...antaranya:

- selamat tak kalau kita nak dukung-dukung anak?
jawapannya...kalau boleh tak yah lah angkat...tapi kalau kene angkat gak, make sure kita bengkok kan lutut dulu baru angkat...ni sebab takut kita sakit belakang...


- selamat tak kalau kita nak guna chemical hair removal?
jawapannya...selamat je sebab ianya takkan masuk ke dalam blood stream


- tak pe ke kalau masih nak pakai underwire bra?
jawapannya...pakai je...takkan effect pada penghasilan susu kelak...


-  boleh ke kalau nak pakai high heels?
jawapannya...kalau nak kena sakit belakang, pakai lah...hahaha! 


- boleh ke kalau kita breasfeeding semasa pregnancy?
jawapannya...boleh je...tapi kene keep yourself hydrated. tapi, research kate, ade kemungkinan, masa 3rd trimester tu kita boleh terberanak awal...


banyak lagi lah info-info menarik...boleh baca kt babycenter.com ...=)

5 yg dah komen:

student said...

tiba-tiba rasa teringin lak nak ada baby sendiri!hehe..^_^

lydzar said...

Bab last sekali tu, mmg akan ada sket rasa mcm contraction bila kita keep on breastfeeding anak. tp yg best, dalam masa yg sama boleh stimulate breast utk penghasilan susu dengan lebih cepat utk baby dalam perut.

en_me said...

sonoknyerr nk dpt baby kanns.. ehehe

mummy_ayu said...

memang mcm2 kan pantang larangnnya..
tapi bab yg dukung anak tu..ayu sampai cukup bulan..Ian still memanja nak dukung..dah la semangat...nak jadi abang..banyak la ragam dia..memang adventure...
harap semuanya selamat la yer..

miezaniera said...

Qasrina pn skang dh pandai tk pakai pampers..kecuali kalo nk uk uk je dia mesti nk pampers..kalo kt toilet,tkmo keluar pulak katanya hehehe...

Related Posts with Thumbnails