Monday, January 31, 2011

Little Caliph Fast Reading Program Seminar

Last Saturday, mamasue dengan berat kakinya pegi ke Fast Reading Program anjuran Little Caliph ni...hehehe...nampak sgt mak nye pun pemalas...dengan hujannya....dengan pegi sorang-sorang nya...sebelum tu papa ada dpt sms dr principle kot, katenya tak boleh bawak anak sekali...kalau nak bawak gak, kene tinggal kan kat Taska Rama-rama....?ye la kot nama taska tu...so papa tak pegi, dhiya pun tak pegi...mamasue je....papa bawak dhiya pegi singgah umah sewa lama dia masa student dulu...mamasue buat-buat tanya dhiya...

mama: dhiya pegi mana tadi?
dhiya: rumah kawan papa...
mama: kemas tak?
dhiya: sepah-sepahhhhhh...
hehehe...magic la kalau kemas...

but as usual, bila mamasue sampai tu, ada gak yg bawak anak...ada yang baik tu, diam je lah...ada yang bising-bising tu memang dah almaklum lah...nama pun budak...since mamasue nih di kira sbg AL-SKEMA...,so mamasue duduk 2 dari depan...actually senang skit kalau nak tya2 soalan nih...tak yah tya kuat2...hihihihi...

yang berjubah kelabu tu lah Founder Little Caliph Program ni...namanya Hajjah Sabariah Faridah 

Seminar ni dianjurkan untuk parents mempelajari methodology yang sama dengan method yang cikgu-cikgu kat taska tu gunakan untuk mengajar anak-anak kami...dengan harapan, apa yang teacher-teacher ni ajar, anak-anak mudah serap dan tak confius....ni teacher pakai method lain, parents pakai method lain, so anak-anak akan lambat catch up...

so kat seminar ni,parents plak jadi mcm budak-budak, belajar mengeja, belajar action-action, melompat, jalan mcm itik....macam-macam lagi lah....sib baik la mamasue ni mak buyong...so, BIG EXCUSE for me...BIG EXCUSE FOR BIG TUMMY =) Pn. Hjh Faridah tu pun mcm sangat sporting...eventough berjubah, dia sangat aktif! 

pastu,mamasue sempat lah chit chat sket dgn teacher-teacher dhiya...ade teacher tu kate...

teacher 1: dhiya ni setiap hari asyik nak (time ni mamasue ingatkan dia nak kate dhiya asyik nak cutiiiii je..rupa2nya...) MENYANYI je...walaupun bukan turn dia, tapi dia volunteer nak nyanyi gak...
teacher 2: ada sekali tu ada budak ni terpakai kasut dhiya, dia suruh saya kol polis,tangkap budak tu....

nasib baik tak de komen yang bukan-bukan...

Thursday, January 27, 2011

bikin suspend...

hari isnin lepas, macam biasa sesampai je kat rumah, kitorang lepak-lepak tengok tv...tetiba dhiya minta papa tolong ambilkan beg sekolah dia dalam kereta...

dhiya: paaaa....amikkan beg skolah dhiyaaa...
mama: nak buat apa...biarkan je lah dalam kereta, nanti esok tertinggal...
dhiya: dhiya ada masalah...
mama: masalah apa? homework?
dhiya: bukan homework...masalah....
papa pun pegi lah ambilkan beg sekolah tu bagi kat dhiya...
dhiya: ni...masalah dhiya...


dhiya bawak keluar Communication Book ni...mamasue dah suspend dah...'anak aku carik pasai ka kt skolah...pukui orang ka...orang pukui dia ka...iskk!...' sambil dok selak-selak la buku tu kot Teacher dia ada tulis apa-apa pasal dhiya...rupa-rupanya ini............
ada borang parents nak kena isi...dhiya nih....bagi mama suspend je...masalah  lah sangat...

Wednesday, January 26, 2011

hasil lagu-lagu nasyid Little Caliphs...

dah dekat sebulan Dhiya pegi taska Little Caliphs nih...so ada lah a few lagu-lagu berunsur nasyid yang dia dah belajar...yang Dhiya paling terror ialah lagu nih...tak tahu la apa tajuknya...

Pukul 6 pagi,
Kita mesti bangun,
Terus gosok gigi,
Mandi dan solat subuh...

Salam ibu,salam ayah,
Terus ambil buku,
Pergi sekolah...

Jalan tepi-tepi,
Jalan cepat-cepat,
Sampai awal pagi,
Cuci tangga kelas...

Rajin baca buku,
Rajin kira-kira,
Dengar cakap cikgu,
InsyaAllah berjaya (2x)...

yang mamasue musykil tu....apsal ada lirik 'Cuci tangga kelas...' ni? ke si Dhiya yang main pootiiiikkkk jo?

Lagu kedua ni tajuknya Anak Soleh. Bila first time Dhiya nyanyi...bunyinya begini...

Versi 1:
Anak soleh,
Rajin solat...rajin mengaji,
Ibu bapa...guru 'anti',
Cinta islam...sampai mati,
Lailahaillallah.....YES!

hehehe...gitu lah lirik lagu tu...yang part 'anti' tu mamasue pun unsure apa perkataan sebenar...tapi dhiya sebut itu lah...pastu mamasue pun suruh dia repeat lagi...

Versi 2:
Anak soleh,
Rajin solat...rajin mengaji,
Ibu bapa...nenek bapa...Bebe bapa..., (aik???)
Cinta islam...sampai mati,
Lailahaillallah.....YES!

sah lah main potiiiiiik jo Si Dhiya nih...so mamasue suruh dia nyanyi lagi...

Versi 3:
Anak soleh,
Rajin solat...rajin mengaji,
Ibu bapa...nenek bapa...Bebe bapa...Tok Kamal bapa..., (ada penambahan pulaaakkk)
Cinta islam...sampai mati, Tok Kamal dah mati..., (ni cerita ke lagu nih...?)
Lailahaillallah.....YES!

mamasue pun tergelak-gelak lah sebab lagunya tak pernah sama...so mamasue suruh dia nyanyi lagi...

Dhiya: DAH LA MAMAAAA!!! (hahahahaha....!)

Monday, January 24, 2011

potty train...


few months ago, adalah dlm sebulan 2 yang lepas, kakak dhiya telah menjalani training...apa lagi kalau bukan POTTY TRAINING...memang terasa lah serba sedikit penjimatan penggunaan diapers tu...TAPI masalah lain pulak yang muncul...tau je lah kan budak-budak besar ni, dah capai tahap ADVANCE TRAINING sket, mula lah nk tunjukkan warna sebenar...hehehe...omputih kate, true colors...

mamasue ni sekarang, kalau dah terbaring, nak ke posisi bangun tu memang lah menyakitkan...sakit pinggang...sakit pinggul...semua ada...so quite slow lah kiranya...bila Si Kakak Dhiya ni dah tak boleh tahan nak terkucil, mamasue akan suruh dia pegi straight ke toilet...and since kakak dhiya tak boleh nak panjat toilet sendiri, mamasue suruh je dia kencing atas lantai...tak payah tunggu mamasue sampai...so, dengan harapan, elok mamasue sampai je kat toilet tu, kakak dhiya dah cuci lantai tempat dia terkucil tu dan apa-apa yang sepatutnya...

tapi HARAPAN TINGGAL HARAPAN...as i mentioned before, dah tahap ADVANCE ni akan lebih menyakitkan mata dan jiwa raga mamasue...

lepas dah setel kencing kat lantai tu, kakak dhiya ni tak terus curah air kat lantai...ttaaappiiiiiiiiiii....dia akan cuci toilet bowl, cuci tangan dia kat toilet bowl (cuci je, tak seluk pun dlm air tu....eeee,tak tau lah klu buat), cuci dinding, cuci pintu toilet.....bak kate kawan mamasue, dia PAKEJ kan semua cucian sekali...tapi, tang tempat dia kencing tadi tu tak cuci-cuci.....

HHHAAAAAA......time tu lah mamasue akan transform menjadi TARZAN! mamasue rasa 40 jiran kiri +40 jiran kanan+40 jiran depan+40 jiran belakang boleh dengar kot suara mamasue...

tu belum dicampurkan lagi bila setiap setengah jam, nak dekat 6 kali nak pegi kencing...PERGHHHHH!!!!! PENAT GILAAAA! tapi dalam dok marah-marah tu, bila terfikir 'agaknya aku yang pemalas kot...dah nama training...macam ni lah agaknya...', sejuk balik lah hati mamasue nih...

kawan-kawan lain ada pengalaman sama?

Wednesday, January 19, 2011

dah malas...

semalam masa tengah golek-golek atas katil, dhiya awal-awal lagi dah bagitahu mamasue...

dhiya: mama, esok kite nak cuti...
mama: kite cuti hari khamis la kak, thaipusam, raya orang india...esok baru rabu...(paham ke tak anak dara aku nih....)
dhiya: dhiya nak tido banyak-banyaaakkkkk.....(suara dah nak nangis...)
mama: lepas balik school, kakak tido la kat umah nenek...bukan lama pun kakak kat school kan...
dhiya: dhiya nak duduk kejap-kejap...tak nak lama-lama...
mama: tak pe, kalau kakak nak balik awal, suruh je teacher hantar...
dhiya: dhiya tak nak pegi school, dhiya nak tido je...
mama: senang macam ni je, esok mama suruh papa cancel kan school, tapi mama kene suruh Bebe pulangkan lah balik beg sekolah kakak yang Bebe belikan tu kat kedai balik...
(terdiam...)
dhiya: ok...
mama: baju sekolah pun mama kene pulangkan lah...tudung semua mama kene pulangkan balik kat teacher...
dhiya: ok...
(pastu papa enterprem...)
papa: kalau dhiya tak nak pegi school, tak payah la tengok TVIQ(favourite chanel dhiya)...sebab dah tak school kan...TVIQ semua tak payah dah lah...
dhiya: ok...
papa: kartun pun tak payah tengok...
dhiya: ok...
papa: dhiya tengok cerita papa je...
dhiya: ok...
papa: dhiya kene cakap...saya janji...
dhiya: saya janji...
papa: tak nak tengok kartun...
dhiya: tak nak tengok kartun...
papa: dan...
dhiya: dan...
mama: (eh papa nih..lebih-lebih plak tengah-tengah malam ni....)dah la tu paaaaa.......

so pagi tadi, memang dhiya tak nak gosok gigi, tak nak cuci-cuci, tak nak pakai baju sekolah...mamasue pujuk dia pelan-pelan...pakaikan lip gloss, faundation, blusher, perfume and eye liner...barrrrrruuuuu ok...siap sampai je kat school, suruh mamasue touch up lagi lip gloss dia....sebab banyak dah terkena kat botol susu...:)

sesaper ada tips, boleh share x?

Tuesday, January 18, 2011

2 done...1 more to go...

mama atia (ad) pun dah selamat melahirkan baby dia...so tinggal mamasue je lah yang masih merayap-rayap lagi kat tingkat 6 nih....
ni lah ahli keluarga baru Ad & Am...comel momel tembam mambam yang selama ni dalam perut mama dia...gambar ni mamasue copy dr blog Eliss. nanti mamasue nak request Eliss edit2kan gambar baby mamasue cantik2 mcm ni lah...=)
rambut baby ni perfect je...kan...hallluuusssss....

Pig fat code...

mamasue pelik lah...naper ingredient kat barang-barang makanan especially letak PIG fat ni dalam bentuk code? kan ke senang lagi untuk semua pihak kalau dia tulis je -LEMAK BABI- or -PIG FAT-...dari jauh dah boleh nampak kan...so orang-orang yang tak makan babi ni, tak de lah terbeli barang tu...
mamasue bukak topik ni sebab bebaru ni mamasue dah terbeli barang makanan yg ada PIG FAT ni...nasib baik mamasue ada copy senarai code PIG FAT ni dalam henfon mamasue dulu-dulu...tetiba terdatang seru nak check, sekali tengok-tengok ada tersenarai....nasib baik tak termakan lg...kalau tak, terselamat lah dalam badan!eeeee!


makanan yang mamasue beli tu bukannya pelik-pelik pun...makanan harian...PUDING dalam kotak tu, yang bancuh dgn air pastu siap...mamasue beli kt Carrefour lagi tau!tu tak pe lagi....ade cop HALAL lagi...tapi HALAL SINGAPORE. masa kat Singapore dulu, mamasue belasah je kalau ada tulis HALAL ni, tapi bila dah jadi macam ni, ragu-ragu plak dah...

kebetulan, minggu yang sama, Bebe (adik mamasue) belikan Dhiya banyak biskut...dia kata ada warehouse sale kat kilang tu...so biskut-biskut tu mamasue bawak balik umah, nak makan sambil tengok-tengok tv...lagi sekali mamasue check dulu ada cop HALAL ke tak, TAK ADE...kat situ just tulis HALAL je...pengilang cina. eh! ni sudah mendatangkan keraguan...so mamasue check ingrediant plak.....SAH! ada code lemak babi tu....tapi untuk biskut perisa itu saje (oren), untuk perisa-perisa lain tak ada...tp sebab dah was-was,pengilang yang sama kan...mamasue cancel makan semua perisa.decide nak bagi kt jiran cina sebelah umah nenek je nanti...

diorang ni.....tak baik tau buat orang gini...mamasue ni dah la pregnant, kang kalau dah termakan, baby mamasue ni pun turut effect...kalau dah tau letak lemak babi tu, jgn la tulis HALAL....dosa tauuuu...
so kat bawah ni mamasue list kan PIG FAT CODE untuk korang semua copy, ingat! step pertama sebelum makan...bukan setakat baca Bismillah je...check dulu COP HALAL MALAYSIA yang keluaran JAKIM dan ingediant sekali...

E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234, E252,E270, E280, E325, E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E440, E470, E471, E472, E473, E474, E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483, E491, E492, E493, E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904. src

kod E110 tu yang mamasue jumpa dalam puding tu dan biskut tu...

Monday, January 17, 2011

Kedai Baby's Launching Giveaway


mykedaibaby.blogspot.com melancarkan satu GA yang menarik sempena launcing of kedai mereka iaitu Kedai Baby...
sweet, cute and nice je banner GA ni...
mamasue dah go thru barang-barang dalam Kedai Baby ni and YES they are cheaper then retail...
hadiah yang menanti pemenang GA ni pun menarik hati mamasue untuk turut serta
HADIAHNYA...jeng jeng jeeeennggg.....

TWO cute children slogan tee worth RM16.90 for FREEEEEE!!!
mesti CUTE gila kalau Dhiya dapat pakai ni...kalau mamasue pun muat, apa salahnye...kan?kan?kan?(mcm sarong nangka kah?)
as usual, mamasue akan mengeTAG 5 orang kawan
eliss
izan_cute
miezaniera
eT
mommalydzar

loyar buruk nya...ver 2

hari sabtu lepas, papa pegi ofis so tinggal lah mamasue and dhiya kat rumah...macam biasa,before papa balik, mamasue akan make sure dah siap masak so that papa boleh terus makan...biasa lah budak cinonet ni, bila kite memasak, dia pun sama nak nyebok...lagi-lagi kat sink tu...even ada ayam yang mamasue tengah rendam pun, dia langsung tak geli nak rendam sama tangan dia dalam tu....EEEEE....! GERAMNYAA...! lepas dah kene marah, dia nak cuci tangan tu dengan hand soap plak...main air lagiiii....tak tau dah nk tegah mcm mana minah cinonet nih...

bila dah boring asyik kena leter, dia pegi plak sepahkan toys dia sebakul kat bilik store...ditonggangnya sebakul toys tu, segala mak nenek toys dari yang besar-besar ke yang sekecik-kecik toys abis atas lantai...mamasue diamkan je sebab mamasue tak nak dia kacau mamasue nak masak...lepas dah siap masak tu, baru lah mamasue suruh dia kemas

mama: dhiya, tolong kemas toy balik...
dhiya: (as usual, buat pekak)
mama: dhiya, tolong kemas toy kalau tak mama kol polis ni...
dhiya: ADA BERANI?(dia dok tiru iklan ni...)
mama: (nak tergelak...tapi cover....eeee!geram...)ingat mama takut ke? (sambil ambil henfon...)helo, polis, ni mama ni, saya nak minta tolong datang rumah saya, ambil anak saya Dhiya Farisha nih...nanti saya packkan beg susu and baju dia sekali...tolong cepat sikit ye...
(sambil mamasue dok berlakon-lakon call polis tu, dhiya dok jerit-jerit ,marah sambil jalan lah nak pegi kemas toys dia)
kemas toys lepas kena marah...

Friday, January 14, 2011

1 done...2 more to go...

Officemate mamasue sorang dah bersalin...semalam rasanya. kat tingkat 6 ni ada 3 orang je yg pregnant...mamasue, ila and ad. yang dah DONE tu ila...mmg time dia dah pun, Ad plak da hospitalised sebab doktor nak kena monitor dia...tinggal mamasue je lah yg dok merayap-rayap lagi kt ofis bersama perut...kehkehkehhhh...mcm hantu plak merayap-rayap.

mengikut firasat kawan-kawan mamasue, diorang kata mamasue ni kalau di tengok-tengok kan perut tu... memang tak dan/sempat nak ke due date tu...dengan muka dah sembab, kaki dah bengkak...even ada yang kate smp hujung bulan Januari nih je sure due....huiyooooo!

so mamasue today dah tinggalkan wasiat-wasiat kerja kat staf mamasue...macam nak bersalin esok je gamaknya. sat lagi nak draf surat untuk penyerahan tahta (makna lain, tanggung kerja ai lah tu...)...hujung minggu ni plak baru nak prepare-prepare beg untuk standby dalam keter...rebus akar kacip fatimah tu...dan lain-lain yang sewaktu dengannya...

as for kakak dhiya, dia maintain je...dah boring tunggu adik tak keluar-keluar...asal mamasue nk terBER** je, dia suh pi dewan bersalin...nak terBER** je, dia suh panggil ambulance...dia minta mamasue keluarkan 2 adik...tapi, mamasue reply,'kite terima je apa Allah bagi...1 ke...2 ke..boy ke...girl ke...macam mama terima kakak lah...'

dah few days ni, mamasue and papa dah tau peel dia pagi-pagi macam mana...
1. dia akan terbaring tak nak jejakkan kaki dalam toilet (so mamasue akan suh dia berdiri betul-betul kat tepi pintu toilet tu and brush teeth dia kt depan pintu toilet je...)
2. dia akan menjerit-jerit 'SEJUUUUKKKK....SEEEJJUKKKKK....'(so mamasue tak akan buka baju tidur dia,seluar je buka... just cuci-cuci 'apa-apa yg patut' je)
3. rasuah dia dengan pakaikan lipgloss and perfume...haaaiihhhhhh

hari ni entah apa peel, nak bawak handbeg...beg sekolah bawak...handbeg pun bawak...kronik anak aku...
beg ni Bebe baru belikan utk dhiya...cantek...girl2 suka lah pink2 pastu glitter2 nih...dapat lah menggantikan beg galas CISCO yg mamasue dpt free dulu....=P

Thursday, January 13, 2011

34 weeks pregnancy...whoaa!

1st ly, mamasue tak sedar ok dah 34 weeks. lg 2 minggu jadi 36 weeks = 9 months...whooaaa!!!then, bye bye every body...i'm on leave for 2 LOVELY months. mamasue selalu tak keep track about how many weeks dah mamasue pregnant ni...so mamasue always refer to this site: babycenter.com. kat situ ada history psl dhiya and currently baby dlm tummy...katenye,dhiya dah 3 years 8 months old exactly.

dlm artikel pasal 34 weeks pregnancy tu, katenya gini
' If you've been nervous about preterm labor, you'll be happy to know that babies born between 34 and 37 weeks who have no other health problems generally do fine.'...menarik kan...lagi...
Your tiredness is perfectly understandable, given the physical strain you're under and the restless nights of frequent pee breaks and tossing and turning, while trying to get comfortable. Now's the time to slow down and save up your energy for labor day (and beyond). If you've been sitting or lying down for a long time, don't jump up too quickly. Blood can pool in your feet and legs, causing a temporary drop in your blood pressure when you get up that can make you feel dizzy.'


masalah mamasue sekarang ialah tak boleh nak terus jalan bile terus bangun dari duduk...sakit kat kaki yang akan menyebabkan mamasue berjalan macam PENGUIN...penguin pun penguin lahhh....

Wednesday, January 12, 2011

mamasue dah lapar....LAGIK!

actually dari kul 11am okay....huhuhu...kronik nih...mana lah lif tu tak bising...mamasue terign sgt nak mkn makanan yg mcm  ni...

TAPI,bila mengingatkan TRAGEDI lif semalam tu, mamasue puasa je lah menu2 ni...GULP! telan air liur je...tak pa....(huhuhuhu....)...tengok je lah mata mamasue yang bulat tu dah jadi SEPET macam papa and dhiya dah bila senyum...APA KES?GEMOK SGT LAH NIH!


jgn meleleh air liur dah la baby mamasue nanti...

Tuesday, January 11, 2011

malunya...

pagi tadi mamasue agak rushing gak lah untuk sampai ke ofis...jalan jem gilos!jem macam-macam perisa ada...sampai kat main gate UiTM ni awal dah, tapi nak carik parking, nak jalan naik, nak tunggu lif...huih! amik masa gak tu....tu belum campur jalan bawak perut nih lagi...tapi pagi td mamasue jln smp tak rasa ada perut nih, lajuuuuu....siap boleh potong orang yang tak preknen lg!

sesampainya mamasue kt lif tu, orang ramai tengah pusu-pusu masuk lif...mamasue laju kan lagi jalan sebab nak catch lif tu, tak nak miss lif takut tak sempat nak punch nanti...mamasue jejak je kaki kat dlm lif tu.....TTTEEEETTTTT!!!!!!!!!hah!wat the heck???tak laratnya nak naik tangga...kalau naik rilek-rilek tak pa,ni naik nak cepat nih...dengan beratnya (memang dah berat ponnn...) mamasue pun melangkah keluar lif...agaknya mamasue tadi tu mamasue tercakap kuat, Kak Su, officemate mamasue ni terdengar kot...langsung dia mengoffer kan diri untuk keluar lif

mamasue: ehhh...kak su, tak pa...(aisehmeh...baiknya kak su nih....kang lambat plak dia)
kak su: tak pa...kak su naik tangga...

mamasue pun langkah la masuk lif semula....SEKALI...TTTEEEETTTTT!!!!!!!!!lagggiikkk???adoh!malunyaaaa....apa yang mamasue telan selama nih?berat gilos!!!sekali another officemate mamasue plak yang offer diri untuk naik tangga....Din...hubby mommalydzar tu...huhuhu.....baiknya koranggg....
sesampainya kat tingkat 6,mamasue setel punch kad untuk diri sendiri, diorang pun baru nak sampai...so mamasue pun scan thru kad punch tu, nampak Din nye dulu...Din pun nak sampai dah, so mamasue sekadar tolong hulurkan kad tu kat dia lah...tu je yang termampu membalas jasa baik diorang yang sanggup berpenat untuk mamasue...untuk Kak Su plak, mamasue tak sempat jumpa punch kad Kak Su, tq very very very much je yg dapat mamasue ucapkan...

ingat I takut sgt ke?

memang takut....hihihi...takut apa? GEDEBE...aka, SAMSENG...samseng...samseng samseng samseeenggg (mcm lagu Ahli Fikir tu...)

semalam, on the way mamasue and family balik rumah, kitorang lalu jalan KESAS dekat-dekat dengan area factory F&N tu kan...kereta mamasue nak pusing ke traffic light nak ambil simpang ke kanan, tp kereta kitorang tak muat sebab di blok oleh 2 kereta lagi kat depan...tapi, kereta pertama tu slow-slow ke tepi and kereta dia lepas, but the 2nd car (yang betul-betul depan kitorang) ni ke tak ke depan sangat, so kereta kitorang still tak muat nak lalu...so,papa pun bunyi kan la hon...ala,hon sikit je,nak suh orang tu nampak kereta kitorang ni...bukannye hon yang mcm nak marah tu tau...

pastu, lelaki tu keluarkan kepala dia dari tingkap kereta tu and pandang kereta kitoraaaangggg....mamasue ingat, dia nak keluar kereta dah...sib baik dia pandang je. kalau korang tertanya-tanya bangsa apa, mamasue tak nak eleborate lah, tapi memang muda lagi lelaki tu...awal 20an gitu lah...pastu,bukannya dia nak ke depan sikit gak, lagi dia senget kan kereta dia ke kanan untuk blok kereta kitorang lagi ada.....hui, samseng sangat la tu...

mamasue dah cuak...tp act cool je...mamasue cakap kat dhiya...
mama: kakak, tengok lelaki depan tu, tu la samseng jalanRAYA...
dhiya: dhiya tak nak jalanRAYAAAA....dhiya nak jalanKRISMAS...



JVMPKYQSEASY

Monday, January 10, 2011

My name is Khan

mamasue ni mmg ketinggalan ketapi betul lah...mamasue pernah dengar orang sebut-sebut pasal cerita ni, tapi tak pernah rasa nak pi tgk...ataupun beli dvd. last friday mamasue copy dari harddisk officemate mamasue citer ni...FULAMAKKKK....memang tangkap leleh meleleh leleh abis lah...nasib baik la tingkap bilik ofis ni ngadap orang ramai (kantoi plak aku tgk kat ofis...ai tgk di waktu rehat okay) kalau tak memang dah berjurai-jurai lah ayaq mata nih...sob:sob:sob: so,mamasue pun cover-cover lah mata ni sikit...

korang dah tengok ke blom citer ni??? kalau tak pernah lg, mamasue AMAT suggestkan korang untuk pegi carik dvd...dah keluar dvd ke? ntah...

sinopsis: kehidupan orang Islam di US selepas tragedi 9/11...yang PALING menangkap kalbu tu sebab cerita ni TRUE STORY...

loyar buruk nya...

sejak krismas tahun lepas, dengan macam-macam iklan kat tv psl sambutan krismas ni, dhiya sangat suka...bila dia tengok pasal snow kat tv, dia kata dia pun nak sambut krismas. mula-mula tu memang mamasue kata tak boleh, krismas tu untuk orang kafir je...kita kan orang Islam, dah tu dak kecik tu tak paham...nak sambut gak krismas, mamasue pun kata okay je lah

alkisahnye, semalam, masa kat umah nenek, kawan Uncle Bil datang umah...Uncle Bil kata,"dhiya, pegi lah tanya nama dia apa...". dhiya pulak mula lah buat-buat tak tau macam tak de telinga...kawan Uncle Bil tu plak dok tersengih-sengih...si dhiya ni dari duduk kt meja, terus ke bawah meja...malu la tuuu....pastu Uncle Bil cakap lagi,"pegi lah tanya dia...nanti dia tak bagi dhiya duit rayaaa....". then, dengan selamba tak malu nya dhiya kata," i krismas lah...". orang dah malu nih, byk pulak alasannya =P

alkisah seterusnya, sejak dhiya ke taska ni, dia cukup malas nak update mamasue and papa bila kitorang tanya dia pasal hal-hal sekolah...asyik jawab "tak tahu..." je...

so one night,
papa : dhiya, apa nama teacher kat school dhiya? (dulu dhiya dah pernah bgtahu...lupa dah)
dhiya : tak tahu...
papa : takkan dhiya tak tahu...asyik tak tahuuuuu je dhiya ni, kalau macam ni papa nak cancel school lah...tak yah pegi school lagi...
dhiya : eh...teacher sahura (pastu dia gelak kat kitorang berdekah-dekah...kelakar sgt la tewww...fyi,teacher sahura ni cikgu Hagemaru, kartun chanel 611 tu)

Friday, January 7, 2011

mamasue berTAZKIRAH: Four things that make your body sick - Prophet S.A.W

The Holy Prophet (SAW) Said:

1) Four things that make your body sick:

a) Excessive talking
b) Excessive sleeping
c) Excessive eating and
d) Excessive meeting other people
 
2) Four things that destroys the body:

a) Worrying
b) Sorrow (Sadness/Grief)
c) Hunger
d) Sleeping late in the night

3) Four things that dry the face & take away its happiness:

a) Lying
b) Being disrespectful / impudent (insisting on something wrong knowingly)
c) Arguing without adequate knowledge & Information.
d) Excessive immorality (doing something wrong without fear).

4) Four things that increases the wetness of face & its happiness:

a) Piety
b) Loyalty
c) Generosity (being kind)
d) To be helpful to others without he/she asking for that.

5) Four things that stop the Rizq (Sustenance) :

a) Sleeping in the morning (from Fajr to sunrise)
b) Not Performing Namaz or Ir-regular in Prayers
c) Laziness / Idleness
d) Treachery / Dishonesty

6) Four things that bring / increase the Rizq:

a) Staying up in the night for prayers.
b) Excessive Repentance
c) Regular Charity d) Zikr (Remembrance of Allah / God). 

yang merah-merah tu, mamasue selalu buat...patut lah badan ni mudah dijangkiti penyakit je kan...
yang lain-lain tu, byk lagi yang tak buat gak, tp nanti kalau di highlight kan, terlalu byk sgt plak =P
pelan-pelan kayuh ye mamasue...niat dah ada untuk perbaiki diri pun dah blh kire pahala kan...? =)

Thursday, January 6, 2011

comlaint...complaint...complaint...

mamasue nak komplen lagi lah kali nih...pasal hospital putrajaya tu lah...huhuhu...asyik nk komplen je kan?ngada-ngada sgt ke mamasue ni?manja sgt ke? aaahhh....biarkan, asal dapat lepaskan geram kat dada nih...lepas dah abis baca komplen mamasue ni, korang blh judge samada mamasue mmg ngada-ngada ke tak ok...

bismillahirohmanirrahimmm...hihihi...hari ni mcm biasa mamasue pegi check up kt hospital putrajaya tu ikut date yang dia dah set kan dalam buku kecik tu.dlm kul 8am gitu mamasue smp dah...bulan lepas dpt  sampai kul 730am kali ni kul 8am sebab nak kene layan kerenah kakak dhiya yg masih tak nak mandi pagi...mamasue sampai-sampai je, mmg dah ramai orang berbaris...

lepas dah setel ambil nombor, mamasue duduk kat tempat menunggu tu sementara nombor mamasue keluar untuk daftar. kat situ mamasue terserempak dengan officemate mamasue, Ad. kejap lepas tu, dah setel daftar semua, mcm biasa mamasue pegi lah ke kaunter O&G. lepas dah pas buku, amik berat, blood pressure and test kencing, tunggu lah nombor keluar...LAMA gila tunggu ok...mamasue rasa, dari pukul 9:15am saaaaammmpaaaiii 11:05 am gitu....(masa mamasue tgk jam 9:15am tu, mamasue dah duduk agak lama dah la...tp baru nk tgk jam...meaning lagi lama lah mamasue tunggu)


bila turn mamasue kul 11:05am tu, mamasue kena masuk bilik doktor ni, and dia suh mamasue duduk...mcm biasalah...masa mamasue nak duduk tu, doktor tu tgh cakap kat  telefon...

doktor : nani, i baru pggl nombor 354 ni, padahal i dah tekan nombor 400 lebih banyak kali dah...
(lebih kurang gitu lah ayat dia...maksud doktor tu, mcm mana dia baru dpt nombor 354 padahal dia dah siap entertain a few patient yg bernombor 400 lebih?)pastu doktor tu kata
doktor : why are u late?
mamasue: no. i'm not late...
doktor: your appoinment is at 920am, why you arrive at 1045am?
mamasue: no, i'm not...i arrived at 8am...
doktor: then ?
mamasue: then i just wait for my number lah...
(dada dah kencang dah ni....blood dah go upstairs dah nih.....kang ada yang kluar WTF nih......)
ikutkan hati, mamasue nk jawab gini je...
mamasue: DEI DOKTOR!!!U MAKE ME WAIT FOR ALMOST 2 HOURS, AKU BALIK KAMPUNG PUN DAH SAMPAI TAU! LAIN KALI TYA ELOK2 TAK BOLEH KEEEEEEE!!!
hhhuuhhhh......ok, sambung...


doktor: go lie down
mamasue pun pi lah kt katil scan tu...dah geram + takut pun ada dgn doktor tu, mamasue cepat-cepat lie down dgn tak bukak pun kasut...
doktor: why you dont open your shoes?
mamasue: eh! sorry...(konon....)
ikutkan hati, nih ha nak jawab...
(mamasue: SAJE TAK NAK....MALASSSSSS....BOLEH????)


geramnyaaaa......hah,tlg la judge kan sendiri...berapi-api dah sambil dok type nih...sib baik tak tenggelam butang2 kat keyboard nih...

Wednesday, January 5, 2011

dah dapat uniform...

Semalam kakak dhiya dah dapat uniform sekolah...sket punya lah besar even size S.maybe untuk cater all types of shape kot...senang...sebab even ada yang S pun, sihat-sihat gak badannya...
gambar kat atas ni di ambil malam semalam, papa suruh kakak dhiya try dulu...so, itu adalah senyuman seorang muslimah sejati...=) kan mamasue kata tadi baju size S ni besar kan? nampak elok je sebab nenek dah betulkan...banyak tempat gak lah kene betulkan...seluar,lengan,bawah baju...nasib baik nenek tolong, kalau nak suruh anak pompuan nenek ni (i ler....),jawabnya tak tido malam lah dok menjahit...

yang kat atas ni pulak ialah gambar pagi tadi kat umah nenek before hantar dhiya pegi taska. kitorang sampai umah nenek dalam kul 720am gitu, lalu depan taska tu terus Si Cinonet ni suruh drop kan dia kat taska. taska tu bukak gate pun belum...
ni pulak gambar kakak dhiya depan taska...mamasue bagi dia bawak beg yang mamasue dapat free...beg CISCO...hehehehe...dah macam ninja turtle dah...tapi memang beg tu tak pegi taska pun mamasue dah bagi kat dia untuk simpan toys.
alkisah kakak dhiya nak bangun pagi tadi, tak mandi okay....cuci-cuci mana-mana yang patut and brush teeth je sebab luka yang kat kaki tu tak boleh kena air...KONON. padahal malam tu dah suruh papa bukakkan plaster sebab katanya dah tak sakit, pagi je jadi sakit balik...ni bukan peel tak nak pegi sekolah, tapi peel bangun pagi...esok macam mana pulak lah...

Tuesday, January 4, 2011

hari ni terlebih-lebih...

hari ni seperti yang mamasue dah agak...mesti kakak dhiya buat peel nye bila nak bangun pagi. sebab hari pertama sekolah tu, ahad malam tu kakak dhiya tido awal gila...dlm kul 8 pm gitu. so bila pagi isnin tu, dia bangun dengan ceria lah...

taaaapiiii, semalam dia tido lewat, kul 1130pm masih dok main game kat henfon lagi...mamasue pun kate,'kakak, pas kat mama lah henfon tu...kasi mama plak mainnnn....'...kakak dhiya kate,'tak yaaahh...mama tak pandai'...ek ehhh! terlebih suda...


then pagi tadi bila papa dah setel panaskan air untuk anak dara dia mandi, pastu kejutkan dia bangun...aksi-aksi terlebih makin melebih-lebih...'sakiiiittttt...sakiiittttt' ...tapi papa mandikan gak sampai setel then pas kat mama pulak untuk pakaikan baju...'sakiiittt...sakitttt..' masih tak abis-abis...mamasue pun tanya,'kakak sakit kat mana?'...dia pun tunjuk kat parut kt siku...balik-balik parut nih...'ok-ok, nanti mama sapukan minyak...'.

ingatkan abis kat situ...'sakiiittt...'...mamasue tanya lagi,'sakit kat mana lagi nih...'...temperature mamasue dah nak naik nih.....tapi masih boleh sabar...kakak dhiya pun tunjuk la kat luka kecik kat buku lali...okaaayy..this time memang luka betul-betul...tapi lukanya coeeeetttt je...so mamasue pun letak la plaster yang ada kartun-kartun tu...


dah setel pakai baju, ajak turun bawah, kakak dhiya kate tak boleh jalan okay....sebab kaki sakit. hadeeehhhh! mamasue pun yang tak pernah-pernah nak offer, offer lah dukung dia sampai bawah...dah nak kluar pintu umah, slipper pun tak nak pakai okaaayyyy....kaki sakit! sib baik la ni anak sendiri...kalau anak orang ni, dah lama kene sedas! esok ntah la macam mana pulak...ni baru sorang, nanti 2 orang???

32 weeks pregnancy: do(s) n don't(s)...

baru 32 weeks rupanya...tp terasa mcm dah lama sgt. bila duduk kt kerusi kat ofis ni, bila baby gerak-gerak tu, perut akan berlaga dengan sisi meja...kadang-kadang memang akan tersentap...then,mamasue akan tolak drawer keyboard ni ke dalam sebab ingatkan drawer ni terkeluar (dats why terkena perut), tapi rupanya sebab baby yang gerak kuat sangat...=)

week 32 ni mamasue still mcm biasa lagi, still boleh sapu-sapu, mop, kemas dapur...and bab-bab kakak dhiya plak byk papa yg tolong...'mamaaa, nak susuuu....'....'minta papa'...,'mamaaaa, nak kencingggg....'...'suruh papa teman'...kakak dhiya skrg tgh menjalani training....bukan training apa, potty training je...so alamatnya kakak dhiya ni akan ke toilet 3-4 kali dalam sejam...nak mengharapkan mamasue sorang, memang tak larat lah kejap-kejap nak ke toilet...kalau kakak dhiya ni mendengar kata, tak apa...ni lepas cuci-cuci tu, mencicit-cicit dia lari dgn kaki basah-basah tak sempat nak lap...daaaaah basah pulak dari dapur sampai ke depan...sekali je tak pa, 3-4 kali....mau nye my blood go upstairs...


mamasue terbaca kat artikel babycenter.com, ada beberapa do's and dont's untuk 3rd trimester ni...antaranya:

- selamat tak kalau kita nak dukung-dukung anak?
jawapannya...kalau boleh tak yah lah angkat...tapi kalau kene angkat gak, make sure kita bengkok kan lutut dulu baru angkat...ni sebab takut kita sakit belakang...


- selamat tak kalau kita nak guna chemical hair removal?
jawapannya...selamat je sebab ianya takkan masuk ke dalam blood stream


- tak pe ke kalau masih nak pakai underwire bra?
jawapannya...pakai je...takkan effect pada penghasilan susu kelak...


-  boleh ke kalau nak pakai high heels?
jawapannya...kalau nak kena sakit belakang, pakai lah...hahaha! 


- boleh ke kalau kita breasfeeding semasa pregnancy?
jawapannya...boleh je...tapi kene keep yourself hydrated. tapi, research kate, ade kemungkinan, masa 3rd trimester tu kita boleh terberanak awal...


banyak lagi lah info-info menarik...boleh baca kt babycenter.com ...=)

Monday, January 3, 2011

dhiya 1st day to taska...

dah besar anak dara ni...excited dia bila dia dapat tahu hari ni nak pegi taska. mamasue finally hantar dhiya ke Little Caliph tu...principle Murni sms papa hari ahad lepas, katanya uniform skolah tak siap lg...so hari ni bukak skolah kene pakai baju biasa dulu lah...since nama taska pun Islamic kan, mamasue igt nak pakai kan dhiya baju kurung je, tp papa kate, pakai seluar pon tak peee....so ini lah dia...
hari ni, papa temankan dhiya kat taska...ofis papa boleh bagi time-off 2 hours...so papa plan nk masuk ofis balik kul 11am. mama dari ofis dok sms-sms dgn papa tanya pasal perkembangan dhiya kat taska. papa kata,'dhiya siap suruh saya balik pergi ofis lagi...'...haih anak dara ni, siap halau plak kita nk tengok dia...macam-macam...

kul 12pm tadi, since taska dah selesai, mamasue kol umah nenek nak borak-borak pasal skolah dengan dhiya...

tut tuuut...tut tuuutt
dhiya: elo! (tak mesra langsung okay...)
mama: elo...dhiya, mama ni....(mamasue tak boleh dengar sangat suara dhiya sebab dia pi tala ganggang tu kat kipas angin)
dhiya: elo....NI TEACHER KE NI....?
mama: (amboiiii...bukan main...teacher sokmo ke yang nk call dia...dah la baru balik skolah) ni mama lah...dhiya kt school td ok?
dhiya: ok, dhiya tengah makan ni... (terus pas telefon kat nenek....chait...)


begitu lah ceritanya...anak dara yg dah seronok nak pi skolah...

haihhh...besarnya...

kalau rumah yang besar, atau kereta yang besar...best gak lah...tapi kalau BADAN yang besar...sungguh tak best okay! kat bawah ni ialah gambar mamasue n family & friends kat wedding kawan se-U mamasue, Tom aka Ijal aka Shahrizal (eh...betul ke eja nama sebenar ko nih...ni lah akibatnye klu tak pernah nk panggil nama betul orang...=P)
pengantin pompuan sangat kiut...Tom tu memang dah kiut dah...=P. mamasue dengan confidentnya pegi berdiri tepi pengantin pompuan, memang satu kesilapan besar yang tidak disedari...tengok je lah gambar tu, rasanya badan mamasue je yang paling TERSERLAH (macam lagu ziana zain plak...terserlah laaaahhhh). mamasue patut sorok sket bhgn-bhgn yang besar tu ...(too late). tepi kanan mamasue ialah ofismate mamasue aka wifey Ikram (hubby dia yg dukung anak belah sana nun...). tepi papa ialah Reen (hubby dia hujung belah kiri) and tepi Reen ialah Mel (hubby dia BUKAN lelaki tepi dia tu...tapi kalau jadi laki dia pun, apa salahnya...hahahahaha!!!)

lupa plak, wedding ni buat kat Restoran D'Saji, setempat dengan Dewan Perdana Felda tu. wedding ni start malam, so memang best...sejuk and sekaligus ter-cover lah dinner kitorang =)
Related Posts with Thumbnails