Friday, December 10, 2010

things to prepare before labour...

entry kali ni specially for kwn mamasue, iela...(actually, dia request mamasue buatkan psl entry ni semlm...baguih betui). so, basically terbahagi kepada 2 perkara besar yakni bersedia secara mental & secara fizikal......(chewaaaaaahhh...ayat tak boleh blah! =P)


persediaan secara mental:

nak2 utk yg 1st time giving birth la kan...mesti expecting mama tu akan byk terpk 'macam mana...?','bila...?' dan 1001 soalan lg lah...samaaaaalah dgn kes mamasue dolu-dolu...biasalah tu...lumrahlah kannn....
but despite benda2 tu suma, expecting mama sepatutnya berfikiran mcm ni

'walaupun goin' into labour is tough, tapi rata2 sumer pompuan boleh hadapinya...its nature...'. MIND OVER MATTER IS A POWERFUL TOOL...(rasa mcm Dr. Fadzilah Kamsah dah nihhhh...=P)


persediaan secara fizikal:


yg ni plak mcm barang2 lah, utk mama & baby...papa plak, jadi tukang amik brg2 persediaan nih n make sure sumer betul2 cukup, tukang drive ke hosp, tukang azankan kt telinga baby n yg plg PENTING, kene masuk sama dlm labour room tu n lihat mcm mana mama ni sket nye payahnye nk lahirkan anak...barulah papa akan appreciate kt mama nih sket...

anyway, brg2 yg perlu ada utk ke hosp ni selalunya mcm :
a) air/minyak selusuh (mamasue bwk ni utk ditelan time2 sakit tuh...)
b) GL (kot2 hospital mintak lg skali...so dah nk dekat2 bersalin tu, pi lah mintak lg kt ofis)
c) buku/kad yg dok bawak pi checkup
d) baju utk mama pki kt hosp nt...
e) kain batik
f) maternity pad
g) breast pump (kot2 lah susu mama nt terlebih2...kate fresh from the oven kan, sure susu tgh byk)
h) bekas2 utk nk simpan susu yg di pam
i) towel + berus gigi + sabun (utk nk mandi)
j) botol susu + susu formula (yg ni klu kt hosp yg baby friendly, mmg tak lepas...kena bg nenen gak, tp kdg2 utk mama yg 1st time, susu tak nak kluar lg...so terpaksalah bg gak kan?kan?kan...?)
k) slipper
l) stokin
m) pampers utk new born...(yg ni mmg nk pki byk...)
n) baju baby + stokin + sarung tgn + barut + minyak + topi + selimut baby....(alehaaaiii...sure kiuuutttnye lah!)
o) baby wipes aka wet tissue
p) brg2 mandi baby (mamasue tak bwk ni sbb nurse yg akan mandikan...tp tak salah pun prepare...bukannye besar sgt pun =) )


pssstt: klu ada lg yg tak cukup, pi beli je kt kedai kt hosp tu.....

3 yg dah komen:

lydzar said...

bawak biskut pon bagus jugak :P

mama_izz said...

milo 3in 1..or susu formula for mummy pun cam penting jugak kot...kot la tak lalu makan hspital punya atleast ada 3 in 1 tu..1 more baju baby banyakkan bawak yg berbutang in case la baru2 rasanye kekok lg nk pakaikan baju bby so klu berbutang cam senang sikit..

iela said...

Huhuhu.. mmg byk betul brg kena bawak kan. Tenkiuuuuu.... ;)

Related Posts with Thumbnails