Wednesday, December 29, 2010

dah macam kucing kelaparan...

sejak dua menjak mamasue beli buku chef hanieliza yang 1 hari 1 resipi tu, mmg jarang lah kitorang ni makan luar....chewah!chewaaaahhh! tunjuk terror nampak? bukan tunjuk terrorist lah, actually mamasue mmg enjoy cooking, cuma tak reti je...dapur tu dah papa belikan ber-cooker hood bagai, tp tak berasap buat apa kan? di samping tu, masak sendiri ni jimat babe...makan-makan kat umah, pastu baru kluar jalan-jalan...kat luar tu makan bodo-bodo je dah la....so jimat kan?

tapi kalau tetiba peti ais mamasue tu dah abis segala haiwan untuk di masak (sebab tak sempat nak pi beli lah ni...), terpaksa lah makan kat luar gak...so perkara ni berlaku last weekend. peti ais dah kosong, segala haiwan dah abis di masak, so mamasue cadangkan kt papa, apa kata kita pi pekena ikan bakar...

so papa bawak mamasue pegi Restoran Fend Ikan Bakar, kat area-area Kelana Jaya tu....alaaaa, dekat-dekat dgn tempat kita hantar orang pi haji tu kan...restoran-restoran kat situ-situ lah...mamasue tak dan lah nak snap gambar luar Restoran Fend tu, sbb perut dah lapar gila (kalau kakak dhiya tau mamasue sebut gila ni, mesti dia akan kata "mama,jgn la ckp mcm tuuu...dosa tau ckp depan anak..." . dah kene sedebik!)


apa yang mamasue sempat snap ialah gambar nasi bersama ikan bakar tu...papa yang tolong pilihkan variasi ikan untuk mamasue....i kan mak yong, so kite duduk aje, hidangan akan tolong dihidangkan depan mata, tinggal mak yong ni tolong NGAP kan aje....tak susaaahhhh =P


papa pilih ikan talapia untuk mamasue, besar wooooo....mentang-mentang la bini dia perut besar...besar ikan dari nasik! yang gambar kecik pinggan kt atas tu papa nye...ikan pari je...hehehe...

mamasue mengambil masa yg agak lama untuk menghabiskan sehabis-habisnya ikan tu...memang dah macam kucing kelaparan betul...tinggal tulang setulang-tulangnya...kot kucing makan pun ada sisa lagi...=) 2 mangkuk kuah tu: 1 tu macam sambal belacan...tp tak brapa pedas, 1 lg tu tak tau la nk kata kuah apa...macam kuah asam pedas....tak pernah tanya, tau NGAP saje asal sedap!

mamasue memang suggestkan pada kawan-kawan sumer, sila lah pegi dan try sendiri....mmg TERBAEK WOK! stok tak angkat kepala nye makan...tu i lah, u oll mebi angkat la kot...hikhikhik...haiihhhhh!mana lah tak naik badan dah hujung-hujung trimester nih...

8 yg dah komen:

Kancilbiru said...

besar betul ikan dia...ko buat aku lapar laaaaaaaaaa.....

miezaniera said...

huhu lamanya tk makan ikan bakar..sape nk banje i makan ikan bakar nih? hehehe

aNnE said...

wah ikan bakar...sodapnye...huiiii...hehe

lydzar said...

rasanya tak penah lg makan ikan talapia..mmg menyelerakan lah haiwan atas pinggan mamasue tu :)

Atia Adina said...

wa...sedapnya...aku mengandung kali ni sangat suka makan ikan

Amy said...

sedapnyaa ikan.. terliur di buat nya.. ehh.. rasa2 kita ada ank yg sebaya kan.. thanks 4 visit my blog. bleh la kongsi2 pengalaman... ;D

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

mak ai besaq nay, nampak sedap, kitapenggemar tegar ikan bakar

Zefa NorAsmara said...

Sedapnye mamasu.. kene pergi gak nih.. :-)

Related Posts with Thumbnails