Monday, December 27, 2010

Braxton Hicks not Toni Braxton...

mamasue rasa mamasue mcm dah start kena Braxton Hicks nih...tp bagus gak klu dapat jadi mcm Toni Braxton tu.....fuh!bila lah...=P gila bangga papa klu mamasue dpt kurus cenggini...

okay...okay....back to the topic guys...eyes rite here....

Braxton Hicks ni kire mcm contraction tipu-tipu lah...Braxton Hicks ni akan mula berlaku dlm 6weeks pregnancy tp masa tu ibu-ibu takkan terasa lg...sampailah dlm mid-pregnancy baru lah blh rasa...(tu pun kalau rasalah...ada setengah-setengahnya mmg tak rasa)

Perut mamasue hari ni mmg from time to time ada terasa keras-keras...pastu ok...pastu terasa lagi....ok lg....kadang-kadang tak terasa langsung....kalau contraction yg betul-betul mcm dah nak bersalin tu, time between each contraction tu akan berlaku semakin kerap....kes mcm ni mmg dah kene siap-siap pi hospital lah...

so cara-cara untuk nak menghilangkan rasa Braxton Hicks ni:
-berjalan-jalan...(walking ye...bukan suh pi jalan-jalan as if pi shopping tuuuu...)
-tukar position...
-take a rest....
-mandi ayaq panas...
-minum ayaq....sbb mebi kite dehydrate...(dehydrate ni blh cause Braxton Hicks ni gak)
-try tarik nafas dlm-dlm utk relaks....


4 yg dah komen:

Jejari Halus said...

wahhh..nervous nya..
anda ditag..

eT said...

huh...gitu yer...
xtau plak ada cara nk atasi keras2 tuh..hehe
skang ni eT pon dah start rasa bb mengeras..tambah2 time si kakak dok nyendeng2...huhu

lydzar said...

sekarang ni mmg selalu rasa perut mengeras..kekadang sampai sengal perut ni.. tp rasanya tu bukan Brixton Hix la

iela said...

Semalam aku kena.. owh.. mmg tak tahaann.. ubah position pon lambat dia nak ilang.. tarik nafas dalam2 la semua2 la aku buat.. Rasanya ada dalam 5 minit menahan. Lenguh satu badan.

Related Posts with Thumbnails