Thursday, December 30, 2010

my BELLY as it is...

my belly as it is today...HUGE + FULL + STONE HARD...semua adalah disebabkan oleh entiti-entiti seperti berikut: (sila padankan gambar entiti mengikut kesesuaian...)


Wednesday, December 29, 2010

dah macam kucing kelaparan...

sejak dua menjak mamasue beli buku chef hanieliza yang 1 hari 1 resipi tu, mmg jarang lah kitorang ni makan luar....chewah!chewaaaahhh! tunjuk terror nampak? bukan tunjuk terrorist lah, actually mamasue mmg enjoy cooking, cuma tak reti je...dapur tu dah papa belikan ber-cooker hood bagai, tp tak berasap buat apa kan? di samping tu, masak sendiri ni jimat babe...makan-makan kat umah, pastu baru kluar jalan-jalan...kat luar tu makan bodo-bodo je dah la....so jimat kan?

tapi kalau tetiba peti ais mamasue tu dah abis segala haiwan untuk di masak (sebab tak sempat nak pi beli lah ni...), terpaksa lah makan kat luar gak...so perkara ni berlaku last weekend. peti ais dah kosong, segala haiwan dah abis di masak, so mamasue cadangkan kt papa, apa kata kita pi pekena ikan bakar...

so papa bawak mamasue pegi Restoran Fend Ikan Bakar, kat area-area Kelana Jaya tu....alaaaa, dekat-dekat dgn tempat kita hantar orang pi haji tu kan...restoran-restoran kat situ-situ lah...mamasue tak dan lah nak snap gambar luar Restoran Fend tu, sbb perut dah lapar gila (kalau kakak dhiya tau mamasue sebut gila ni, mesti dia akan kata "mama,jgn la ckp mcm tuuu...dosa tau ckp depan anak..." . dah kene sedebik!)


apa yang mamasue sempat snap ialah gambar nasi bersama ikan bakar tu...papa yang tolong pilihkan variasi ikan untuk mamasue....i kan mak yong, so kite duduk aje, hidangan akan tolong dihidangkan depan mata, tinggal mak yong ni tolong NGAP kan aje....tak susaaahhhh =P


papa pilih ikan talapia untuk mamasue, besar wooooo....mentang-mentang la bini dia perut besar...besar ikan dari nasik! yang gambar kecik pinggan kt atas tu papa nye...ikan pari je...hehehe...

mamasue mengambil masa yg agak lama untuk menghabiskan sehabis-habisnya ikan tu...memang dah macam kucing kelaparan betul...tinggal tulang setulang-tulangnya...kot kucing makan pun ada sisa lagi...=) 2 mangkuk kuah tu: 1 tu macam sambal belacan...tp tak brapa pedas, 1 lg tu tak tau la nk kata kuah apa...macam kuah asam pedas....tak pernah tanya, tau NGAP saje asal sedap!

mamasue memang suggestkan pada kawan-kawan sumer, sila lah pegi dan try sendiri....mmg TERBAEK WOK! stok tak angkat kepala nye makan...tu i lah, u oll mebi angkat la kot...hikhikhik...haiihhhhh!mana lah tak naik badan dah hujung-hujung trimester nih...

Tuesday, December 28, 2010

kalau tiba-tiba baby boy.....?

ramai betul yang dah start hadiahkan baju-baju untuk baby baru mamasue....mamasue rasa membazir plak pegi beli hari tu kt Pureen Warehouse Sale...sampaikan mamasue rasa dah tak cukup dah space kt almari tu yg mamasue allocate untuk baby...kakak dhiya pun have been very understanding pasal kelahiran adik ni...orang-orang yang hadiahkan baju pun beli kan gak untuk kakak dhiya sket =)...tq very much everybody!


masa mamasue tgh susun-susun baju ni kat lantai untuk nak snap gambar, kakak dhiya tu pun ada sama...lepas dah snap semua, mamasue lipat elok-elok nak simpan dalam almari...sambil-sambil tu, mamasue pun tabur la kat kakak dhiya ni segala puji-pujian...'hhhhuuii....hebat la kakak dhiya ni...mesti adik bangga dapat kakak mcm dhiya nih'...'kakak dhiya ni mmg rajin lah...nanti kakak kena ajar adik jadi rajin mcm kakak...' and 'tq Allah sbb bagi kt mama anak serajin dhiya ni...mana lah mama nak carik lagi dalam dunia nih...'...bila dah bermandikan dgn puji-pujian gitu, abis segala baju orang lain pun dia nk simpan kt tempat adik... ;P

back to the topic, kalau lah tetiba keluar baby boy....mamasue sauk je baju-baju baby yang dah beli nih...as long as tak berbunga...pink pun pink laaaa...blh bt baju tido =P

Syukur alhamdulillah...

mamasue fikir semalam, hari ni nak buat entry pasal baju-baju baby yang orang dah belikan untuk baby mamasue. tapi pagi ni mamasue pegi baca Harian Metro dulu before buat entry nih, langsung potong stim mamasue untuk nak beria-ria buat entry pasal baju-baju tu...

mmg betul lah, ni confirm sebab terlebih hormon nih...apa boleh buat, jgn salahkan ibu mengandung...lagi sekali mamasue memang betul-betul touch dgn berita (kat sini) pasal family yang nak serahkan anak dia yg dalam perut tu kt orang lain...sbb diorang dah tak mampu nak besarkan anak-anak yg dah sedia ada...uuuuwaaaaaaaaa! sedih woooooooo......


lelaki tu cerita, anak dia dr kecik mmg tak pernah merasa minum susu......huhuhuhuhuhu....!siannya weeeeiiiiii...., dari kecik anak-anak dia minum air kosong je...mamasue tercari-cari kot-kot dia ada letak account number,boleh la mamasue bank-in kan duit sket....

bila di fikir-fikir balik, bila mamasue rasa diri ni dah cukup susah, ada lagi orang yang lagi susah...sampai anak dari kecik pun tak merasa susu...pastu satu family hanya makan ubi kayu.....huhuhuhu! at least, mamasue ni di jamin setiap hari jumpa nasi...siap boleh pilih-pilih lagi nak lauk apa...

SUDAH! mamasue nekad tak nak bukak paper dah sampai tahun depan (brapa hari je kan...)....rasa mcm tak boleh terima je berita-berita sedih mcm nih...

Petang-petang nanti ke, bila mood dah kembali happy...mamasue update lah entry yang sepatutnya nak letak tu...

Monday, December 27, 2010

Braxton Hicks not Toni Braxton...

mamasue rasa mamasue mcm dah start kena Braxton Hicks nih...tp bagus gak klu dapat jadi mcm Toni Braxton tu.....fuh!bila lah...=P gila bangga papa klu mamasue dpt kurus cenggini...

okay...okay....back to the topic guys...eyes rite here....

Braxton Hicks ni kire mcm contraction tipu-tipu lah...Braxton Hicks ni akan mula berlaku dlm 6weeks pregnancy tp masa tu ibu-ibu takkan terasa lg...sampailah dlm mid-pregnancy baru lah blh rasa...(tu pun kalau rasalah...ada setengah-setengahnya mmg tak rasa)

Perut mamasue hari ni mmg from time to time ada terasa keras-keras...pastu ok...pastu terasa lagi....ok lg....kadang-kadang tak terasa langsung....kalau contraction yg betul-betul mcm dah nak bersalin tu, time between each contraction tu akan berlaku semakin kerap....kes mcm ni mmg dah kene siap-siap pi hospital lah...

so cara-cara untuk nak menghilangkan rasa Braxton Hicks ni:
-berjalan-jalan...(walking ye...bukan suh pi jalan-jalan as if pi shopping tuuuu...)
-tukar position...
-take a rest....
-mandi ayaq panas...
-minum ayaq....sbb mebi kite dehydrate...(dehydrate ni blh cause Braxton Hicks ni gak)
-try tarik nafas dlm-dlm utk relaks....


Wednesday, December 22, 2010

mamasue dah lapar...

ape ni....baru kul 12:05pm..perut dah lapar nih....baru sat td korek2 handbeg, mana chocolate nih???takkan seketul pun tak dak....
yang nak tergelak sorang2 tu, sambil korek2 handbeg, mulut tu dok sebut "lapar...lapar...lapar..." . ni dah kes KRONIK nih...nasi dagang yang papa belikan utk mamasue pagi tadi SIKIT SANGAT lah! ke....mamasue yg NAK MEMBERSAR lg nih??? tak pa, kite pakai alasan MAKAN UTK 2 ORANG...

lapar...lapar...lapar...

somtam...nyammmmm...
prosperity burger....double nyam nyammm....
src

sapa dah lapa gak angkat keyboard?

happy 1st birthday baby omar!


hari ni birthday baby omar...1st birthday...tapi dah di celebrate awal, ahad lepas...masa tgh acara nyanyi2 lagu birthday ni nak start, mamasue dok cari2 sorang budak ni, sbb mmg ramai orang yg dtg, semua mcm dah kerumun meja, so mamasue tak nak dia ter-miss sbb dok sibuk main...
cari punya cari punya cari, rupanya budak tu lg advance...
utk birthday sapa2 pun,mesti dia duduk depaaannnn skali...anak sapaaaa lah nih...:P

Tuesday, December 21, 2010

dhiya then and now...

mamasue go thru gambar-gambar dhiya yg lama-lama...agaknya baby baru nt rupa mcm 'kak ros' gak ke...atau lebih amik gen mamasue plak...

2007 - new born baby dhiya


2008 - 1 year old dhiya

2009 - 2 years old dhiya


2010 - 3 years old 'kak ros'
dgn make-up
dgn make-up lagi
dan lagi...
dan lagi...

Monday, December 20, 2010

lawak si dhiya ver 14...

minggu lepas, mamasue dpt emel dr ofis mate...emel tu psl doa yang parents blh amalkan supaya anak-anak rajin solat tanpa disuruh dan di ingat2kan...

walaupun si dhiya ni masih cinonet, tp mamasue mmg galakkan kalau dia sendiri nk join mamasue solat...walaupun niat si dhiya ni nak main air je masa amik wudhuk tu, tp mamasue tetap galakkan gak...beria lah dia lipat seluar, selinsing lengan baju...kang dah besar, malas solat pun payah gak...

untuk sesapa yg nak tau doa tu, mamasue share kan seperti di bawah :
Surah Ibrahim: Ayat 40

"Rabbij 'alnii muqiimaSSalaati wa min dzurriyyatii, Rabbana wataqabbal du'aa'."

Maksudnya: "Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku."



surah Ibrahim: ayat 40


so, mamasue pun beria lah hafal doa tu kt ofis, mlm tu before tido, baca doa tido mcm biasa, lepas tu baru  baca doa tu plak sambil dhiya kt tepi tgh pasang telinga...


dhiya: mama baca doa ape tu? (mebi dia perasan ada doa lain sket hari ni...)
mama: doa supaya anak mama rajin solat, tak payah suruh2....
dhiya: (muka mcm tgh digest info...tetiba...) baca kan utk papa.....
mama: LOL! papa kan rajin solat...
dhiya: (sambil tolak muka mamasue suh toleh balik baca doa...) baca jugaaaakkkk....

Friday, December 17, 2010

The Little Caliph Program : Islamic : English : Creative

hari yang mamasue citer mamasue tak dpt enroll kan adik ke Taska UiTM tu, mamasue citer gak kt mak mamasue. pastu, mak kate, 'baby biar lah mak yg jaga...kalau kakak hantar kt org, nt baby mudah kena penyakit...nt dah besar sket tak pe lah...'. kecik tapak tgn, stadium mamasue tadahkan....hehehe...kalau mak dah insist, kita jgn lah menolak, nt takut dia pk nape lah yg mamasue ni tak nak bg dia jg sgt kan...padahal niat nk mak rehat...takut di salah interpret...

so, kes baby kire dah setel lah...tinggal kes 'kak ros' je nih...ada 1 tadika yg br bukak betul2 selang sebuah rumah dgn umah mak. alhamdulillah....tadika islam pulak tu...tp,kene pi servey2 harge, kot buatnya cekik nyawa...then, semlm balik kerja, masa pegi amik dhiya kt umah mak, singgah la kt situ....The Little Caliph Program yang bertemakan Islamic : English : Creative...i like!

pandangan sisi tadika...
pandangan depan tadika...

masuk2 je ke situ, di greet oleh principlenya n teacher nye, teacher tu terus ajak dhiya main2 toy kt situ n they speak English ye....anak mamasue tu English nye boleh tahan la utk certain2 words...tp mostly still ntah apa2 lagi, mulut je berbuih2 mcm english....

masa teacher tgh entertain dhiya, mamasue n papa di layan oleh principle...mula2 principle terangkan psl program2 kt situ, books, baju...etc. dia akan ajar bacaan ayat2 lazim, pastu tiap2 bulan diorang akan sediakan tema...cthnya mcm januari nt, tema nya cth 'My family'...so sebulan tu perbagai aktiviti psl keluargalah...akan ada trip, sports & also graduation day...HUI!hebat2 tadika skrg...

and last but not least, FEES...dan2 benda ni dtg last skali sbb principle pun terangkan last2...mamasue tak igt lah fees nya secara detail, tp lbh kurang gini lah:

utk halfday (register):
register + mkn( yg ni rm60)+ baju + alat bantuan mengajar + insuran + books + monthly (yg ni rm150) + tak igt lah apa lg = RM700++ (almost 800) tapi kalau nk 2 psg baju...RM800++


utk fullday plak (register): lbh kurang sama...mahal beberapa puluh ringgit je...sbb meal tu lebih sket, ada minum petang


ni lah gambar budak yg akan disekolahkan posing dgn papanya...

rasanya papa tu dah finalised nak hantar 'kak ros' ke sini...smp hujung bulan ni, ada diskaun 20% kot...KOT...tak igt...sapa2 interested, blh la try pegi tgk2 tadika ni kt USJ 2/2G. korang yg lain plan hantar anak mana pulak tahun depan???

Thursday, December 16, 2010

Contest Si Manjaku Comel


alelelele....comel nye banner baby tu...tak sabar nk tunggu baby dlm perut ni kluar plak rasa...tp, as most of yall know, mamasue dah ada BABY BADAK...tadaaaaaaa......


ni lah baby badak mamasue yg tersangat comel...puji anak sendiri tak pe kaaannnnn....:wink::wink:)


rakan2 yang di tag :

elissmie, izan_cute,ad,mama izz,almanalif

Wednesday, December 15, 2010

taska for dhiya & nursery for baby

ishhhh....mamasue ni tgh dok dilema memikirkan psl benda nih...actually, before lunch td mamasue pegi ke taska UiTM tu sbb kerani dia telefon pagi2, kate surat tawaran dah kluar. so mamasue pun tya lah soalan bodoh...'blh saya tau tak anak saya dpt masuk ke tak taska tu...?', pastu org tu pun jawab 'kalau dah kluar surat tawaran ni, dapat lah ' ...ape ke bengap mamasue ni...over excited kot...then bila dah letak telefon, mamasue terpk, eh! dpt utk 2-2 anak mamasue ke salah sorg ni???

so kul 1230 tu mamasue dah kluar sbb nk pegi singgah taska tu dulu...pegi jumpe staf tu, pastu dia bg kt mamasue surat tawaran...skali surat tawaran ada sekeping je....jeng jeng jenggggggggg..........mana lg sekeping? rupanya, 'kak ros' je lepas, adik tak lepas...alamak, mamasue pk senang la klu dpt hantar diorg ni kt satu tempat...pastu, org tu update mamasue lg, fees dah naik ye....dr rm170 utk 'kak ros', tahun ni dah jd rm220! awat byk nau naik nye? minyak naik...fee taska naik...adeh! gini hantar taska UiTM ke, luar ke...kire lbh kurang je lah...cuma benefitnya, distance je lah kot...dekat dgn mamasue BILA MAMASUE KT OFIS.

so now,mamasue kene pk...nursery utk hantar baby aka adik...mak mamasue dah offer, tp mamasue sian lah kt mak. takkan lah nk kene jg baby mamasue lg...penat wooooo...pastu,kwn mamasue ada ckp, 'kalau mak kite lewat solat sbb jg anak kite, kite dose tau...'....alamak,susah lah gini...pastu,mak mamasue pun kene apply cuti dgn mamasue bila dia nk pegi jalan2...siiiiaaaann kt mak. kdg2 tu rasa mak tu segan nak tya,takut cuti mamasue abis...mamasue plak, selagi blh, mamasue cuti je...tp ada gak time2 yg betul2 tak blh nk amik cuti...so,bertambah sian la kt mak...

kesimpulannya, klu mamasue hantar baby kt mak, mmg tak setel bab kesian ni...sapa2 yg tau ada nursery yg elok2 utk mamasue hantar baby, pls share.....pls pls plllleeaaaseeeeeeeeee......../please

sedihnya...

Temani mayat ibu (sila klik utk baca)


sedihnya mamasue baca berita2 mcm ni...mmg org2 yg pregnant mcm mamasue ni agaknye mmg terlebih hormon. lagi2 bila budak pompuan tu lbh kurang sebaya dgn anak mamasue...uwaaaaa! ;_;

lagi sedih nya, sbb kdg2 tu mamasue berlakon-lakon mati kt dhiya tu...sbb dia kdg2 tu suka sgt pukul2 mamasue, so skali dia pukul, mamasue buat2 mati lah...pastu, terbayang lah dlm otak ni 'kalau la aku mati betul2, sapa la nk jg anak aku klu kebetulan tgh duduk berdua dgn dia nih...','kalau la aku mati betul2, dhiya ni igt aku mati ke tido?'....bila dah berlakon-lakon mati tu, usually dhiya akan nangis balik, pastu mamasue lah yg kena pujuk dia pulak ...

tapi bila baca artikel kt dlm paper tu, anak dia yg umur 4 tahun tu mamasue sendiri unsure lah samada dia tau ke tak mak dia dah meninggal...mebi dia tahu kot tp dah tak de sapa kt umah tu, kena lah dia duduk tepi mak dia gak.....siannnyaaaaa.... :~( semoga kita semua tak mati keseorangan lah...sian gak bila pk berlaku mcm nih....

Tuesday, December 14, 2010

Perihal anak dara & papa anak dara...

Perihal anak dara & papa anak dara ni, walaupun muka derang ni sama, tp mmg lah teramat tak sebulu. Anak dara lebih kamcing dgn mama anak dara...biasalah mama, bab2 kiss2+manja2 dgn anak dara mesti lebih dr papa. mama anak dara pun pandai selit2kan dgn puji-pujian kt anak dara (bila nak suh anak dara buat kerja)...mak mama anak dara pun pesan, anak dara ni mmg kene puji, br jalan...tak blh paksa n suh gitu je, mmg tak akan buat...

So, ayat2 yg biasa mama anak dara pakai utk nk pujuk anak dara bt kerja (lepas minum susu letak botol kt dlm sink, kemas mainan...etc) usually mama anak dara pggl anak dara 'ANAK SOLEHAH', 'ANAK BERIMAN'...pggl perpuluh2 kali, br dia nak buat...

Anak dara ni pun very helpful bila dalam bab2 make sure mama anak dara yg pregnant ni mkn pil2 vitamin. Every nite, dia akan prepare kan pil2 tu b4 mama anak dara tido.

Semlm, anak dara tya mama anak dara,

anak dara: mama, adik tgh duduk kt mana?
mama anak dara: dalam perut la, semua baby sblm lahir duduk dlm perut kt sini (sambil tunjuk kt area bawah perut tu...)...kepala adik sekarang kt sini...

so mlm tu anak dara tido kepala kt kaki katil, kaki kt bantal kepala....

mama anak dara: nape kakak tido terbalik ni...nt kene sepak dgn papa
anak dara: dhiya nk tido terbalik mcm adik...
(layankan sajelah...)


papa anak dara pun hv been very helpful lah dlm bab2 tlg mama anak dara ni bila kepenatan (kate bwk perut kan...berat nihhhh....)


sila abaikan gambar yg blur...papa anak dara tgh tlg mama anak dara yg minta nak mkn fries tapi malas tahap gaban nk goreng...sib baik ada papa anak dara yg mee-tali...

Monday, December 13, 2010

testing dhiya...

one day, mamasue n papa test dhiya dgn basic questions, nk tahu dia nk jawab apa n mcm mana

mama: dhiya, tgn utk apa?
dhiya: tgn utk pegang
mama: mata utk apa?
dhiya: mata utk nampak
mama: gigi utk apa?
dhiya: gigi utk kunyah
mama: telinga utk apa?
dhiya: telinga utk hello
(tetiba papa bg soalan merapu yg agak mencabar minda...)
papa: rambut utk apa?
dhiya: rambut utk smart
(dan seterusnya soalan merapu oleh papa diteruskan lagi...)
papa: pampers utk apa?
dhiya: pampers utk LETAK KT BONTOT

hahahahahah.....nak merapu sgt...!

Friday, December 10, 2010

Contest Anjuran KomenSen

Hari ni nak join contest from KomenSen. tak susah pun contestnya, so mmg tertarik lah sgt nk masuk (eleh...padahal nak hadiah dia yg lumayan tu lg....=) ) ...


Untuk nak join contest tu, kene jawab soalan nih...

"nyatakan nama negara luar yang pernah saya
pergi / tajuk entri yang berkaitan / tarikh ia disiarkan".

Jawapan: (kene jawab kt bhgn komen contest tu)

kawan2 yg di tag :
- elissmie
- kancilbiru
-mommalydzar

Food Craving Giveaway by Mommalydzar


Soalan yg perlu dijawab utk dlm GA Mommalydzar:


Apakah jenis makanan yg sedang bermain-main diminda dan tekak Mommalydzar sekarang? 


Jawapan: SOMTAM (thai food yer)


kate bukan sebarang lauk pauk kan, so mamasue teka somtam ni lah =) ...

things to prepare before labour...

entry kali ni specially for kwn mamasue, iela...(actually, dia request mamasue buatkan psl entry ni semlm...baguih betui). so, basically terbahagi kepada 2 perkara besar yakni bersedia secara mental & secara fizikal......(chewaaaaaahhh...ayat tak boleh blah! =P)


persediaan secara mental:

nak2 utk yg 1st time giving birth la kan...mesti expecting mama tu akan byk terpk 'macam mana...?','bila...?' dan 1001 soalan lg lah...samaaaaalah dgn kes mamasue dolu-dolu...biasalah tu...lumrahlah kannn....
but despite benda2 tu suma, expecting mama sepatutnya berfikiran mcm ni

'walaupun goin' into labour is tough, tapi rata2 sumer pompuan boleh hadapinya...its nature...'. MIND OVER MATTER IS A POWERFUL TOOL...(rasa mcm Dr. Fadzilah Kamsah dah nihhhh...=P)


persediaan secara fizikal:


yg ni plak mcm barang2 lah, utk mama & baby...papa plak, jadi tukang amik brg2 persediaan nih n make sure sumer betul2 cukup, tukang drive ke hosp, tukang azankan kt telinga baby n yg plg PENTING, kene masuk sama dlm labour room tu n lihat mcm mana mama ni sket nye payahnye nk lahirkan anak...barulah papa akan appreciate kt mama nih sket...

anyway, brg2 yg perlu ada utk ke hosp ni selalunya mcm :
a) air/minyak selusuh (mamasue bwk ni utk ditelan time2 sakit tuh...)
b) GL (kot2 hospital mintak lg skali...so dah nk dekat2 bersalin tu, pi lah mintak lg kt ofis)
c) buku/kad yg dok bawak pi checkup
d) baju utk mama pki kt hosp nt...
e) kain batik
f) maternity pad
g) breast pump (kot2 lah susu mama nt terlebih2...kate fresh from the oven kan, sure susu tgh byk)
h) bekas2 utk nk simpan susu yg di pam
i) towel + berus gigi + sabun (utk nk mandi)
j) botol susu + susu formula (yg ni klu kt hosp yg baby friendly, mmg tak lepas...kena bg nenen gak, tp kdg2 utk mama yg 1st time, susu tak nak kluar lg...so terpaksalah bg gak kan?kan?kan...?)
k) slipper
l) stokin
m) pampers utk new born...(yg ni mmg nk pki byk...)
n) baju baby + stokin + sarung tgn + barut + minyak + topi + selimut baby....(alehaaaiii...sure kiuuutttnye lah!)
o) baby wipes aka wet tissue
p) brg2 mandi baby (mamasue tak bwk ni sbb nurse yg akan mandikan...tp tak salah pun prepare...bukannye besar sgt pun =) )


pssstt: klu ada lg yg tak cukup, pi beli je kt kedai kt hosp tu.....

Thursday, December 9, 2010

perutku yg besaaaarrrr....

perut dah besar ni, duduk lama2 pun blh jd tak selesa...kejap pusing belah ni, kejap pusing belah sana...pastu, baby punye gerak2 pun dah terasa mcm kuat sgt...smp kdg2 tu tgh bt kerja pun blh tersentap. kdg2 tetiba nafas jd mcm tercungap2 bila baby buat certain movement...somersault kot dlm perut =) ! kdg2 smp tercakap sorg2 "adeh!"

ada gak mamasue tya doktor, apsal la perut mamasue kali ni ke bwh sgt...normal ke....tak normal? doktor kate, ade 2 jenis perut, perut yg kuat usually tu yg mcm biasa2 kite tgk preggy mummy lah...bulat cantek je....lg 1 tu yg jenis mcm mamasue nih, perut tak kuat.....(LEMAK JE KOT KUAT...huhuhu)so perut cenggini akan ke bawah...ni lah kot bahana nye tak bertungku dulu2...kate mak pun moden kan....tinggal MIL kt kampung tu je lah yg pandai bab2 nih...


persediaan yg masih belum tersedia :
1) set2 minyak2 tuuuu....(blh cadangkan tak apa yg bagus???dulu mamasue pki Herbalife...ok2 je)
2) tukang urut (ni pun kot2 korg ada contact yg dekat2 lembah klang ni....blh la share ye)
3) bottle sterelizer & warmer (yg ni klu korang nak dtg melawat mamasue nt, belikan lah hadiah ni eh...=P)


botol+baju+katil+pil sterelizer+pam nenen dah ada...
rasanya mcm itu je lah kot yg tak de....ke ada lg eh? kot2 korg blh cadangkan...

Hampeh punye nurse...

Semalam mamasue puji...hari ni nk ngata plak. Pasal apa yg berlaku kt mamasue kt Hosp Putrajaya td. Masa benda ni berlaku, mmg darah tu menyirap2 dah...rasa nak maki pun ada kt nurse tu. Tp sbb rasa Maal Hijrah pun baru je semlm kan, so mamasue pun nk start tahun baru dgn perangai yg lebih baik lah....(mcm baguuusss je mamasue kan...)

Pagi2 buta lg dah bgn utk nak segera smp ke hosp tu...sbb kt paper dia tulis appointment dgn doktor kul 8.00am. 730am lg mamasue dah smp...terus pi kaunter O&G tu....tak de sapa lg...org pun tak dak,nurse pun tak dak....tetiba ada 1 pregnant lady ni dtg, terus letak buku dia kt kaunter tu utk book nombor...then mamasue pun bt lah gitu...so mamasue dpt 2nd lah kirenye...5 minit gitu nurse kluar, kutip2 dia sort buku tu utk dia nk pggl nt...

Dah 1/2 jam tunggu, tetiba nurse tu pggl nama mamasue...mamasue punya la syok igtkan dpt la cepat abis hari ni...rupa2nya dia kate mamasue tak register lg...mamasue kate lah kt dia,"sy dah register isnin lepas...", tp dia kata,"tiap kali dtg, kene pi register dulu kt kaunter pendaftaran...".CHESSSSSSSS! dah 1/2 jam mamasue duduk situ,buku mamasue no 2, blh ko br nk bgtau skrg???mamasue igtkan register kt kaunter O&G tu gak, rupenye register kt kaunter lain....ggrrrrrrrrr............hangin dah ni 1 badan ni.....tgk dah byk buku2 lain masuk line nih...mamasue dgn hotnya pegi lah register kt kaunter pendaftaran tu...lepas tu que lah balik buku mamasue....tak pasal2 JADI LAAASSSTTTTTTTT!!!!!!!!!

tunggu another 1/2 jam gitu, nurse pggl nama mamasue, timbang berat +amik blood pressure + test kencing sumer, tunggu lagi smp dia pggl nombor kite utk jumpe doktor. nurse tu kate, tunggu nombor 4 angka kite kluar kt screen tu, br masuk jumpe doktor. mamasue pelik.....nombor 4 angka mamasue 2022...padahal nombor yg kluar kt screen tu sumer nombor 100 lebih...so mamasue pun pegi lah tya kt nurse (nurse ni lah yg akan bt MY BLOOD GO UPSTAIRS nih...).

mamasue: salam nurse, sy nk tya...ni yg nombor dia akan pggl ni...nombor yg mana eh?(sambil belek2 buku mamasue carik kot2 ada nombor 100 lebih)
nurse hampeh: nombor 4 angka awak dpt td...(muka mmg tak senyum...tak sesuai betul duduk kt kaunter)
mamasue: yg sy amik kt sana tu td?(sambil tunjuk kt kaunter pendaftaran tu)
nurse hampeh: a'ah...
mamasue pun say tq and duduk balik tempat...

kt kusi, mamasue tya papa..."besar ni pa nombor kite....tak pe,sy pi tya lg kt nurse tu..."

mamasue: salam nurse, saya pelik apsal nombor yg sy dpt ni mcm lain je dr nombor org lain...besar sgt...
nurse hampeh: ni nombor yg mcm ni (sambil tunjuk cth yg dia ada) ada tak?
mamasue: oohhh....yg tu...yg tu dah tak de dah kt saya...(sambil check2 beg,tak perasan kertas tu jatuh dlm beg)
nurse hampeh: hhhaaaa....dah hilang lah tu (muka tu mcm nak blame mamasue yg tak tau apa nih)
mamasue: (kong asam nye nurse...mcm tu ko ckp dgn aku...dah la aku pregnant hormon terlebih2 nih...ada yg merasa kasut dlm mulut ni kang! tetiba ternmpk nombor tu ada dlm beg, terus duduk je)



hhhaaa....amik kauuuu....kan dah kluar blog dah muke tu...eye shadow 3-4 kaler 1 mata...(kalau dah geram tu mula lah eyeshadow org pun mamasue nk ngata nih...) sori la ad, tp nama nurse hampeh ni sama mcm nama kau....huhuhu...

Wednesday, December 8, 2010

nikmatnyaaaa......

nikmatnyaaaaaa.....CUTI 6 HARI! mcm tak cukup2...naik malas rasa nak pegi kerja hari ni...rasa mcm desperate house wife pun ada...almost everyday plak tu mamasue memasak + mengemas + menyapu...sbb perut dah boyot je,klu tak siap mop lagik! (kononnnnn.....=P)


ni lah sebabnya kenapa mamasue cuti lama....bukan sebab mamasue pun pegi Sydney, sbbnya mak mamasue yg pegi dgn makcik2 + pakcik2 yg lain...so,mak mamasue apply cuti kt mamasue (of cos DILULUSKAN okayyyy....),pastu mamasue plak apply cuti kt boss...so kirenye,cuti mamasue ni pun tertakluk kepada brapa hari mak mamasue nak cuti lah, sbb mak mamasue tolong mamasue jagakan dhiya...skali skala dia nak berjalan2 gak.......(skali sekala ke???mcm selalllluuuuu je...huhuhuhuhuh....)

so being a 6 days house wife, mamasue rasa ada pro n cons lah...setiap hari mesti nak suh papa bwk pegi jln...bwk jln2 round2 taman perumahan ke...pi pekena teh tarik ke... tu pun kira jadilah...kalau papa tetiba cancel, mulalah nak tarik muka...tu tak kena, ini tak kena...mebi sbb hormon pregnant ni kot....asyik nak marah je klu tak dpt apa yg kite nak...mula lah buat kerja nak hempas2 barang...

tp, yg bhgn baiknya, mamasue dah terror lah bab masak2 ni sket...(sblm ni mmg tak terror...)thanks to this book...

GERENTI JADI! hehehehe...mamasue nye co-chef is dhiya...dia akan jadi tukang tumbuk lada hitam. dia akan tumbuk lada hitam tu nak dekat 5 minit! sampai halus mulus serbuk lada hitam tu...

selama 6 hari cuti gak, mamasue pegi register utk bersalin kt Hosp. Putrajaya...dilema psl alamat rumah kt mana tu semua tak betul lah...boleh je duduk kt mana2 pun tak kisah...tak semestinya area putrajaya je...anyway, hospital ni pun ada pro n cons nya klu nak bezakan dgn PPUM (hosp mamasue pegi masa lahirkan dhiya). nak carik parking, fuuuhhh...sket nye payah! rasa PPUM tu dah payah ni....yg ni siap ada 'EST' lagi kt blkg (PAYAH'EST')...biasalah kan,dah situ je hospital terdekat utk penduduk2 sekitar...yg pro nye, servis mmg laju gila...pun ada 'EST' utk laju...kejap je duduk, dah kene panggil nombor, pastu kaunter utk register segala2 nya di satu area...mmg laju...siap ada playground area utk anak2...

dhiya mengharapkan mamasue kluarkan baby hari tu...dia dah mcm nak nangis2 sbb balik terus tak kluarkan adik...so sorilah kakak, mama tak sakit2 lagi...=P
Related Posts with Thumbnails