Monday, October 18, 2010

memang mcm ni ke?

last few days, anak dara mamasue byk betul buat hal...mamasue ni punyalah penat tak terhandle...mcm mana kalau ibu tunggal ye??? yg mamasue pernah dgr, mama2 yg jenis husband diorg weekend husband tu,anak2 diorg rata2nya very understanding...tak byk kerenah...as if pahaaaaaammm je yg mama diorg ni sorang2 kene handle semua...but it is different scenario for me...

ceritanyaaaa....kes pertama

last friday mamasue n nenek decide nk blanje dhiya mkn KFC...sbb dia naaaaak sgt free toy doraemon tu...so lepas balik kerja, kitorg pi KFC (sebelah tu petronas)...lepas dh abis mkn, dhiya ajak masuk petronas (ada la tu benda2 dia nak suh beli)...mamasue tak nak,tp dia tariiiiikkk gak tgn ni suh masuk sana. akhirnya, mamasue masuk gak la...nenek pun ikut skali.

dia nmpk toy Ben 10...jam yg boleh tembak2 kluar peluru...alaaaaaaaa! tu toy lelaki la, dhiya ni.....harge tak le mahal mana, tp klu nak di pikir kan dhiya ni mainnya kejap aje, rm15.90 tu terasa mahal pulak. dah la kfc chicky meal tu pun tak mkn (nak toy je)...bertambah la membazir mamasue rasa....

bila mamasue xnak beli, dia punya MENJERIT, MENANGIS, KAKI HENTAK2....MALUNYA! mamasue terigt petua dr blog bai ttg nak tangani anak yg suka nangis, mamasue kuatkan hati, nk jln kluar je dr petronas tu...TAPI dhiya punya bijak, dia nk bwk kluar sekali toy Ben 10 tu...ini tak boleh jd! nak tak nak terpaksalah mamasue byr gak! balik rumah, mamasue boikot tak ckp dgn dhiya beberapa minit...pastu, dah puas dhiya nangis sbb mamasue tak layan, mamasue ckp:

mama: awak ni anak siapa?SAYA tak kenal...silap mama ni SAYA rasa...
dhiya: nape mama ckp mcm tuuuu....ni anak mama laaaa...dhiyaaaaa.....
haaaa....tau takut......


kes kedua...

semlm kitorg pegi summit, mamasue singgah Guardian. kt situ ada bt promotion, beli atas brapa RM akan dpt kad, kad tu akan di stamp kan sampai cukup brapa kali, akan dpt softtoy Disney...one of it is Mickey Mouse.

                                                                               src
as usual,dhiya ni bt perangai biasa, sama mcm kt petronas, cuma kali ni papa ada (papa dah balik tau, balik awal sbb kerja dah abis).papa kata, papa tgh byr tiket parking kt area McD tu, blh dgr dhiya punya suara yg kt Guardian hujung sana...dh benda alah tu tak boleh nk beli...(lg pun mickey dia mcm tak berupa mickey langsung)...malu lg mama! MELALAK-LALAK! papa kt Guardian tu,nmpk je senyum2, smp je dlm kereta, mmg kena lah dhiya berdas2...(tp papa pukul pun at the right place...tapak kaki n tapak tgn)...byk kali kene, br dia diam...tu pun kdg2 dok ungkit suh beli gak...

so, smp umah nenek, papa pack beg dhiya, baju + botol susu + susu + pampers, papa kata nk hantar kt jail kalau bt perangai lg...baru diam...mamasue citer kt nenek psl hal ni sumer, nenek kata, mmg tak pa pukul, biar bg DISIPLIN sket!

mamasue tak tau la ni kes NAK DAPAT ADIK or kes TERLEBIH MANJA...nak ajar anak ni mmg susah, mmg malu byk kali la kt kedai2...tp harap yg tgk tu paham, mamasue nk ajar anak sebenarnya....haiihhhh....dhiyaaaa dhiyaaaaa.....blum adik lg....

6 yg dah komen:

lydzar said...

hmm tu kira proses mendisiplinkan dia la tu. takpa, sooner or later dia akan paham :)

miezaniera said...

hmm tu la yg ditakuti..kalo org yg tgk tu paham tkpe la...kalo yg tk paham tu nnti dikatanya kite ni kedekut...Qasrina pun kdg2 sambil lalu dia capai je apa dia nak pastu dia lari..trpaksala bayar..nasib baik murah..kalo mahai..jenuh la..dugaan kan nk mndidik anak ni hehehe

Sarah Syazwani said...

kene byk2 bersabar..kalo aku pulak tgkla mende apa dia nk tu..kalo makanan lehla consider tp tgk jugak makanan ape..kalo mainan mmg kompomla x beli..kalo dia buat perangai aku angkat terus bwk kuar..mmg kene tahanla dia nangis tu

ummidaddy said...

huuhuuhu...mencabarnyer nak mengajar anak skg ni...

Ayu Hashim said...

Salam,

budak2 mcm tu lee.. dia nak perhatian.. lagi pulak daddy dia xde.. lagilah nak buat perangai.. org kata budak nak membesar pun iya jgk tu..

apa pun.. bersabar ajelah.. nak mintak adik kot.. hahahah

Atia Adina said...

huhuu....aku dah terasa dah cabarannya..atia skg dah start dah perangai....kita yang kene dengar cakap dia...marah sikit...nangis tersedu2

Related Posts with Thumbnails