Monday, September 6, 2010

si baby manja mamasue yang tak sihat...


mamasue idle from blog berhari2 gak la...sebab pertama, hari tu mamasue cuti straight 5 hari...(nuzul quran, merdeka)...kebetulan plak masa tu dhiya pun demam...kali ni dhiya demam lama betul...dari hari khamis tu...sampai khamis minggu seterusnya!

mula-mula, mamasue bawak dhiya pegi klinik Soraya kt sek 3 shah alam tu...3 hari lepas tu, ubat dah abis,tp dhiya nye demam tak abis2 gak...pastu pi plak klinik Medifom kt umah nenek (suke klinik ni sbb ubat dia bg selalu berkesan je...). 2 hari mkn ubat dr klinik ni pun, dhiya still demam...LAST, nenek sound suh pi hantar check kt hosp. mamasue n papa decide check kt DEMC. blh la DEMC tu check darah dhiya incase la terkene denggi...so,that was our 1st time ke DEMC...(oh! lupa nak mention, nenek pun ikut ke DEMC sbb nenek pun batuk teruk...)

at DEMC, since pegi hari bekerja (mamasue minta timeslip ok...), mmg tak ramai orang...


si baby manja mamasue yg tak sihat.....siaaaan manja mama...


masa turn mamasue, kitorg direfer kan ke Dr.Gulam...so mcm biasa lah Dr ni tya soalan2 basic...and lepas tu dia check temperature dhiya.....39 (point brapa ntah) C...punya lah tinggi...smp kluar2 air mata si manja mamasue ni sbb badan panas sgt...lepas tu,Dr suh dhiya baring kt katil, dia nak check perut plak...

dhiya pulak dah naik fobia...pantang suh baring, dia tau Dr tu nak masukkan ubat bontot...dia tak nak baring pastu dia turun katil tu sendiri tarik2 seluar dia. Dr kate, tak pa, masukkan sambil dia berdiri tp papa kene pegang dia kuat2...sian si manja mamasue, meracau2 tak bg org bukak seluar dia...tp nurse tu berjaya cocok gak...

lepas dah lepas fobia tu, Dr suh plak pi test darah....HALAMAK! lg lah payah...on the way ke lab test darah tu je dah byk soalan dia tya...then,bila tiba turn dhiya, nurse tu suh dhiya tutup mata, dia pki pengetip tu je....dhiya pun tak rasa apa2 smbl nurse tu picit2 darah dia...dapat lah dhiya pki plaster, suka lah! dhiya mmg suka perabih kan plaster mamasue kt umah tu...lepas tu kene pi jumpa Dr Gulam tu balik...tgk je muka Dr tu, dhiya, 'nape kite jumpe Dr ni mama? kenape? kenape? dhiya nak balik.....dhiya nak baliiiikkkkk....' kuat gila! Dr just nak bgtau result blood test je....alhamdulillah...tak de denggi...


since sebelah tgn dia berplaster, ngada2 dia lebih sket sehari 2 tu...'TANGAN CEDERA'...nak pki baju pun tak blh kena tgn tu, pegang botol susu pun tak blh guna tgn tu...pastu, plaster tu tak bg bukak...2 hari tak tukar plaster...so mamasue suh papa pi beli plaster yg utk kids tu baru lah dia nk tukar....


as for today, dhiya dah sihat sepenuhnya...tp still on antibiotic and batuk2...semoga si baby badak manja mama lekas sembuh...

4 yg dah komen:

Atia Adina said...

lamanya dia demam...sian....dah nak sihat tu bagus lah...nak raya dah ni

lydzar said...

macam hannah aritu la..lama betul demam dia. doc kata viral fever je kan :)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

seb baik tak apa2..risau skang ni..

maslinamansor said...

semoga dhiya cepat sembuh yer...

Related Posts with Thumbnails