Thursday, September 30, 2010

mami bakul...

mlm semlm masa mamasue tgh baring2, dhiya kata nak dgr baby dlm perut and dia letakkan kepala dia kt perut mamasue...

dhiya: adik tgh bt apa mama?
mama: (baru aku nak rest.....mesti pjg soalan dhiya nih...) ntaaaahh laaaa...tido kot...
dhiya: adik nak tido awal eh?
mama: ye la kot...
dhiya: ke dia 'kenching'....? dia 'kenching' dlm pampers eh? 'mami bakul' (actually MAMY POKO) mcm dhiya eh?
mama: tak lah...adik kencing dlm perut mama je...
dhiya: dlm pampers la....
mama: tak...dlm perut mama je...
dhiya: ye lah...pki pampers...
mama:(diam je....dah tak larat nk gaduh...)

Wednesday, September 29, 2010

pe'el si dhiya...

haiiihhh......mcm ni la pe'el anak dara mamasue ni eeevveerryyyy time mamasue nk amik gambar dia...






last skali mamasue pun fed up...

Tuesday, September 28, 2010

lawak hampeh si dhiya ver 12...

dlm kereta mlm semlm, dhiya tya mamasue...

dhiya: mama, dinasour tu apa?
mama: binatang beeesssaarrr...
dhiya: mcm apa?
mama: mcm Dibo tu (eh!tapi Dibo tu dragon...lebih kurang lah...)

malam tu bila dah smp rumah...tgh siap2 nak tido...

dhiya: mama nak dhiya masukkan ubat b**tot ke?
mama: masukkan kt b**tot mama ke b**tot dhiya?
dhiya: b**tot mama lah.....b**tot mama kan BESAR MCM DINASOUR...
mama: (ccchhhheeessssssssss...............!)

Friday, September 24, 2010

Open House Uncle Mil

tak semena2 cousin mamasue, azmil aka uncle mil to dhiya, nak bt open house semlm...hari kerja tuuuuuuu....tp mkn punye pasal, mesti pegi....kehkehkeh...uncle mil hantar invitation, open house starts from 6pm - 9 pm...ni nak suh dtg cepat balik cepat nih...tapi klu tgh mkn, takkan nk suh bgn balik kot...

mamasue balik2 kerja pun bersiap dgn sgt slow...sbb penat + pregnant + tgk tv...so mcm biasa lah...mmg last skali yg siap...mlm sblm tu lg dah pk dah dlm kepala otak ni bj apa nk pki...yg plg mudah ialah BAJU YG TAK PAYAH IRON! pk punye pk, terigt baju zaman2 pregnant kt dhiya dulu dlm almari rumah mak...SETEL! dah siap2 semua, sekali......TUDUNG DAAA....takkan nk pki tudung balik ofis yg kaler hijau ni.....baju nak pi ni kaler purple.....kene lah korek laci tudung mak....hehehe....alamatnya,kene lah iron gak tudung....so mana tak jd last yg bersiap...

sesampai je kt jln area umah uncle mil, ppeerrggghhhh......banyak gilaaaa keretaaaaaa....berjujuk2 sepanjang jln...so papa drop kan kitorg, pastu park la mana2...uncle mil bukak meja bulat byk2....kt porch tu meja2 mknan caterer...betul2 tepi pintu gate umah tu, meja Pak Din sefamily...so mamasue pun join la kt situ...dah abis mkn ala kadar.....naik pulak umah uncle mil utk sesi melepak...

waduh2....tembamnye mamasue...mcm nak crop je sket tang punggung tu...=P

kitorang melepak kt lantai je lah, sejuk ....umah pun futuristic sgt...

journey to kelantan...

mamasue n family balik kampung papa lewat sket raya tahun ni...orang lain dah nak pk masuk kerja....tp kitorg pi sambung cuti plak...(sbb kan tahun ni mamasue nye turn....so terima je lah...). kitorg balik kampung naik firefly je sbb dekat sket...klu naik airasia, di tambah pulak kos taxi rm70, pergi balik rm140 on transport je...baik byr mahal sket utk firefly nih...pastu kebetulan musim jem, dats y pilih jln mudah naik flight...klu tak, alamatnye berbelas jam la baru boleh sampai kampung...

                                                                                src

pregnancy atau tak, mamasue mmg PENAKOT YG TERAMAT bila naik flight...tp muka tu ala2 cover tak takot. ni semua gara2 papa yg suka sgt tgk cerita AIR CRASH INVESTIGATION sejak papa start kejer dgn aviation nih...so mamasue dah jd aware ttg KAPAL TERBANG CRASH mcm mana...asal bunyi je sket, asal gegar je sket mamasue dah baca doa mcm2...but since fireflyz ni ada bg mknan ringan n air atas flight, MENGUNYAH AKAN MEMBUATKAN MAMASUE LUPA benda tu semua....heheehhehe

atas flight tu mamasue dpt tempat betul2 sebelah sayap...kapal terbang propeller kan, mmg bising sket bunyi...dah byk air liur mamasue telan, masih pekak & sakit telinga tu tak hilang...dgn muka tak tau malu, MAMASUE AMIK AIR PUTIH DLM BOTOL SUSU DHIYA AND MINUM! hahahaha...dhiya pun sakit telinga teruk...smp dhiya tya mamasue " mamaaaaa....apsal suara dhiya mcm niiiii....."

di kelantan, mamasue dpt mkn yg best2...MIL mamasue buatkan RODOK PISANG...ntah la gitu kot ejanya...mamasue google, tak jumpe plak gambar...kuih tu mcm caramel, tp caramel pisang....mkn sejuk2...sedaaaappp sgt...pastu papa ade belikan mamasue KERABU MEGGI...yg ni pun mamasue google tak jumpe gambar...mmg area tumpat je kot org buat...

all and all, mamasue dah selamat keje balik, mknan sedap tu semua tinggal kenangan....skrg ni mode perabih kuih raya (byk yg tak bukak lg!)

Thursday, September 23, 2010

mamasue & family sepanjang raya...

sepanjang musim nak2 dekat raya....mamasue & family semuanya tak sihat...hari raya pun masih tak sihat. siannnnn la kt kitorg. hari tu dhiya dah sihat kejap, pastu demam dia jangkit kt sepupu dia pulak (kakak zahirah)...smp cecah 41 darjah celcius lah demam kakak tu....sian mamasue tgk. Doktor suruh mandikan terus klu panas sgt. Elok si dhiya ni dah sihat seminggu....demam pulaaaaakkkk.....mebi sbb asyik menepek dgn idola dia kakak zahirah...mana blh pisahkan diorg ni...kali ni mamasue n papa bwk dhiya ke pead je terus...doktor bg antibiotic...doktor kate "kalau tak sihat dlm masa 3 hari, kene warded"...pastu mamasue citer la kt doktor pasal mamasue dok bg dhiya voren (ubat bontot) tu...ubat ni klu dhiya amik,demam dia akan kebah...doktor kate"No, jgn pki lg ubat ni..."

so kitorg pun pantau la kesihatan dhiya untuk 3 hari tu....alhamdulillah, tak yah masuk hospital....demam dah ok...so blh balik kampung...TAPI....mamasue n papa pulak yang terjangkit. smpkan mamasue malassss gila nak masak....nak gerak apa2 pun malas...tak larat....nak mkn panadol,takut pulak tak boleh....ngandungkan...so dah 2 hari demam, mamasue pi klinik nak minta ubat yg selamat sket utk diambil oleh pregnant mommy. ruper2nya, doktor kate SELAMAR JE AMIK PANADOL ni even PREGNANT......2 BIJIK PUN SELAMAT LAGI. ooooooooo......baru tau....so demam mamasue n papa pun makin kebah....papa je la sakit tekak teruk sket.plg mamasue sian, time papa tlg masakkan nasi goreng utk kitorg....walaupun papa pki perencah meggi ala warung tu je, tp mamasue actually appreciate sgt....papa tu bukannye reti pun,mesti sbb dah lapar sgt ni...

gambar2 mamasue tak amik la...tgh tak sihat, apa pun malas.

as for sepjg kitorg balik kmpg papa kt kelantan...mamasue loya teruk gila! kerja asyik masuk bilik....bukak ekon kuat2, tido! mamasue harap MIL mamasue paham lah, mamasue bukannya selalu tak perform (chewah.....) kali ni je tak dpt nk perform as menantu solehah.....mkn apa pun tak abis kt sana...nasi pun kuis2 dgn tgn je...nk telan tu payah tul.

nak dijadikan cerita, mamasue dok kempunan nak mkn DOUBLE CHEESE BURGER. dok tgk iklan TRIPLE CHEESE BURGER kt tv tu....buat mamasue ngidam. mamasue pun tya papa "Pa, kt MC DELIVERY sampai tak kt sini?" .......papa tgk mamasue and gelak....smp ke hari ni mamasue tak tau jwpn sebenarnya.....tak la tu kot....tp mmg mamasue serious masa tya tu, tak de masa nak melawak ni bila masuk bab ngidam.

balik ke KL, hari tu gak mamasue ajak papa pi MC D. 1 GIGITAN BURGER DOUBLE CHEESE BURGER telah membuatkan mamasue SEORANG IBU YG AMAAAAAATTT BAHAGIA.......dlm hati tu dok kata " anak aku kali ni mmg takkan MELELEH AIR LIUR......the baby's need is already FULLFILLED!"  sedap bangat n puas gilaaaaaa.......

gambar dok melahap, lg la tak dan nak amik....dok telan burger nye pasal...=)

Monday, September 6, 2010

si baby manja mamasue yang tak sihat...


mamasue idle from blog berhari2 gak la...sebab pertama, hari tu mamasue cuti straight 5 hari...(nuzul quran, merdeka)...kebetulan plak masa tu dhiya pun demam...kali ni dhiya demam lama betul...dari hari khamis tu...sampai khamis minggu seterusnya!

mula-mula, mamasue bawak dhiya pegi klinik Soraya kt sek 3 shah alam tu...3 hari lepas tu, ubat dah abis,tp dhiya nye demam tak abis2 gak...pastu pi plak klinik Medifom kt umah nenek (suke klinik ni sbb ubat dia bg selalu berkesan je...). 2 hari mkn ubat dr klinik ni pun, dhiya still demam...LAST, nenek sound suh pi hantar check kt hosp. mamasue n papa decide check kt DEMC. blh la DEMC tu check darah dhiya incase la terkene denggi...so,that was our 1st time ke DEMC...(oh! lupa nak mention, nenek pun ikut ke DEMC sbb nenek pun batuk teruk...)

at DEMC, since pegi hari bekerja (mamasue minta timeslip ok...), mmg tak ramai orang...


si baby manja mamasue yg tak sihat.....siaaaan manja mama...


masa turn mamasue, kitorg direfer kan ke Dr.Gulam...so mcm biasa lah Dr ni tya soalan2 basic...and lepas tu dia check temperature dhiya.....39 (point brapa ntah) C...punya lah tinggi...smp kluar2 air mata si manja mamasue ni sbb badan panas sgt...lepas tu,Dr suh dhiya baring kt katil, dia nak check perut plak...

dhiya pulak dah naik fobia...pantang suh baring, dia tau Dr tu nak masukkan ubat bontot...dia tak nak baring pastu dia turun katil tu sendiri tarik2 seluar dia. Dr kate, tak pa, masukkan sambil dia berdiri tp papa kene pegang dia kuat2...sian si manja mamasue, meracau2 tak bg org bukak seluar dia...tp nurse tu berjaya cocok gak...

lepas dah lepas fobia tu, Dr suh plak pi test darah....HALAMAK! lg lah payah...on the way ke lab test darah tu je dah byk soalan dia tya...then,bila tiba turn dhiya, nurse tu suh dhiya tutup mata, dia pki pengetip tu je....dhiya pun tak rasa apa2 smbl nurse tu picit2 darah dia...dapat lah dhiya pki plaster, suka lah! dhiya mmg suka perabih kan plaster mamasue kt umah tu...lepas tu kene pi jumpa Dr Gulam tu balik...tgk je muka Dr tu, dhiya, 'nape kite jumpe Dr ni mama? kenape? kenape? dhiya nak balik.....dhiya nak baliiiikkkkk....' kuat gila! Dr just nak bgtau result blood test je....alhamdulillah...tak de denggi...


since sebelah tgn dia berplaster, ngada2 dia lebih sket sehari 2 tu...'TANGAN CEDERA'...nak pki baju pun tak blh kena tgn tu, pegang botol susu pun tak blh guna tgn tu...pastu, plaster tu tak bg bukak...2 hari tak tukar plaster...so mamasue suh papa pi beli plaster yg utk kids tu baru lah dia nk tukar....


as for today, dhiya dah sihat sepenuhnya...tp still on antibiotic and batuk2...semoga si baby badak manja mama lekas sembuh...

lawak si dhiya ver 11...

few days ago (since mamasue dah lamaaaa tak update blog ni...so ayat kena jd 'few days ago...'), masa tgh lepak2 kt umah nenek sambil tgk tv, kluar lah iklan pasal Palestin...ade gambar budak2 and baby2 kt sana tgh sakit, tertido, kene hurung lalat, kelaparan....pastu nenek bg nasihat sket kt dhiya since dia ni susah tul nak mkn nasi...

nenek: tgk tu budak2 kt Palestin tu...tak ada makanan...nak mkn apa pun tak ada
dhiya: naper ?
nenek: sbb negara dia miskin...dhiya ni Allah dah bg REZEKI, tapi tak nak mkn...
(masa tu mamasue perasan muke dhiya yg tgh digest maklumat...)

that night, masa tgh berbuka kt umah makcu (mcm biasa...), dhiya dtg kt tepi mamasue...

dhiya: mama, dhiya nak 'rezki'...
mama: ruski? (ape ke mimpi dhiya ni...)
dhiya: dhiya nak 'rezki'...
mama: apa??? ruski? (dhiya geleng...). chocolate chip? (geleng...) chezel?( geleng...) (mamasue sebut semua mknan dhiya yg mamasue pek dr umah)
dhiya: MAKANAN la mama...yg mcm kt tv tu...
mama: ooooooooo.....REZEKI......adoila...
Related Posts with Thumbnails