Tuesday, August 24, 2010

uuuu...pengalaman raja azmi tidur di lokap

pic crdt here

sian plak mamasue tgk rupe raja azmi the day dia kluar lokap ni, penat dan tak bermaya je (agaknye lah...). dia pi balai utk bt police report, tup2 dia yg kena masuk balai...dah nasib...terima je lah. at least ada lah pengalaman seumur hidup tidur kt lokap kan...as for mamasue, sorry naik lorry...mmg tak teringin...

kt bwh ni mamasue copy balik dr source ttg kenyataan raja azmi pasal pengalaman dia sehari dlm jail...

“Ia merupakan suatu pengalaman pedih,” luah Raja Azmi yang dihubungi menerusi panggilan telefon. Kala itu terdengar suara tangisannya menandakan emosi kesedihannya yang amat sangat impak pengalaman hitam ditahan di lokap masih belum reda sepenuhnya.

Memperincikan detik-detik berada dalam lokap itu, figura yang cukup sinonim dengan labah-labah itu menjelaskan dia pada mulanya ditahan di lokap bersama dua wanita lain.

“Selepas 15 minit kemudian, barulah Kak Mi dipindahkan ke lokap individu. Sebaik melangkah masuk, Kak Mi dapat merasakan betapa keadaan di dalamnya sangat sejuk.

“Apatah lagi ketika itu Kak Mi hanya memakai baju penjara berwarna ungu cair. Kain sutera yang sebelum ini disarung oleh Kak Mi dibenarkan terus memakainya, tapi kainnya sangat nipis, sudah pasti tidak dapat menahan kesejukan dalam lokap itu,” ujar isteri bekas jaguh badminton negara, Jalani Sidek,46, itu.

Tambah Raja Azmi: “Apatah lagi ketika itu Kak Mi dengar hujan turun dengan lebatnya di luar lokap, justeru kesejukan daripada hujan yang turun menderu itu masuk ke dalam lokap menerusi jaringan tingkap lokap tersebut.

“Selain sejuk, simennya pula licin, ada satu mangkuk tandas, tapi ruangan tandas diasingkan oleh penghadang batu-bata. Tiada katil, tilam, bantal mahupun selimut.

“Apa yang dapat Kak Mi rasakan semuanya sejuk. Berdiri sejuk, menyandar pun sejuk, apatah lagi duduk.”

Menurut Raja Azmi, sebenarnya lokap yang menempatkan dirinya itu berada di bahagian dalam selepas perlu melalui empat pintu besi.

“Namun, Kak Mi cuba tenangkan fikiran dan kuatkan semangat dan menerima apa yang dialami itu adalah ujian Allah terhadap Kak Mi, apatah lagi di bulan Ramadan yang mulia ini,” luahnya.

Bercerita mengenai pengalamannya berbuka puasa di lokap, Raja Azmi memberitahu: “Dalam 10 minit berada dalam lokap itu, tiba waktu berbuka puasa, Kak Mi diberikan nasi, sup ayam, sayur rebus dan air sirap - semuanya dalam plastik serta sebiji roti bulat.

“Alhamdulillah selepas makan, Kak Mi rasa okey dan bertenaga sikit. Dan Kak Mi bersyukur, Kak Mi boleh dengar dengan jelas suara azan dilaungkan di luar lokap tersebut.

“Selepas habis berbuka Kak Mi solat Maghrib, biarpun tanpa telekung sembahyang, Kak Mi tetap solat dengan menggunakan tuala kecil yang diberikan polis sebagai sejadah. Kiblat Kak Mi tak pasti tetapi Kak Mi solat membelakangi mangkuk tandas tersebut.”


siannya...telekung pun tak dak...solat gitu jelah...mamasue rela tak da sejadah dr tak da telekung...pihak jail tak boleh bg mebi ada reason2 tertentu...takut ada yg cerdik, dia bt sebagai senjata ke...pi cekik diri sendiri ke...mana la tau...

mamasue slalu takut2 kan dhiya klu dia bt perangai...mamasue kate, nanti polis tangkap dia pastu dia kene tido kt jail. pastu, mamasue suh dia pi kemas beg, pek 3-4 helai baju, bawak botol susu and bantal busuk. suh dia pi tunggu kt luar gate tu nanti polis amik......wahahahaha...kejamnye mama niiii.....tp korang igt dhiya tu HERAN keeee???? TAK JADI APA!

3 yg dah komen:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kalo aku pun ko ckp mcm tu tak jadi apa jugak, inikan dhiya..hehehehe

Atia Adina said...

dhiya tak leh lagi nak bayangkan macam mana keadaan lokap tu....sbb tu tak jadi apa kan....

Kancilbiru said...

hahahaah...tah tah dia pun tak paham, jail tu apa? hehehe

Related Posts with Thumbnails