Wednesday, August 25, 2010

lawak si dhiya ver 10...

malam semlm, time2 nak lelap tu...tetiba kaki dhiya terkena perut mamasue...

mama: dhiya, tepi sikit kaki ni...siaaaannn kat adik

dhiya: nape? dia tengah buat apa? tengok tv eh?

mama: adik nak tido lah... tak boleh... kaki kakak kena perut mama...siaaaannn kat adik...dah la adik tak de  bantal, dhiya ada bantal banyaaakkk, adik tak de katil, tak de aircon, tak de tilam...dhiya semuaaaa ada...

dhiya: pastu dia ada apa?

mama: tak ada apa-apa lah...dalam perut mama je...tak de apa-apa

dhiya: nanti dhiya belikan adik dhiya tv....pastu MAMA MAKAN...

mama: mama makan tv tu...?

dhiya: ha...mama makan tv tu...pastu adik dhiya tgk tv...

mama: (baiknya hati walaupun tak pandai lagi   =) ...)

Tuesday, August 24, 2010

uuuu...pengalaman raja azmi tidur di lokap

pic crdt here

sian plak mamasue tgk rupe raja azmi the day dia kluar lokap ni, penat dan tak bermaya je (agaknye lah...). dia pi balai utk bt police report, tup2 dia yg kena masuk balai...dah nasib...terima je lah. at least ada lah pengalaman seumur hidup tidur kt lokap kan...as for mamasue, sorry naik lorry...mmg tak teringin...

kt bwh ni mamasue copy balik dr source ttg kenyataan raja azmi pasal pengalaman dia sehari dlm jail...

“Ia merupakan suatu pengalaman pedih,” luah Raja Azmi yang dihubungi menerusi panggilan telefon. Kala itu terdengar suara tangisannya menandakan emosi kesedihannya yang amat sangat impak pengalaman hitam ditahan di lokap masih belum reda sepenuhnya.

Memperincikan detik-detik berada dalam lokap itu, figura yang cukup sinonim dengan labah-labah itu menjelaskan dia pada mulanya ditahan di lokap bersama dua wanita lain.

“Selepas 15 minit kemudian, barulah Kak Mi dipindahkan ke lokap individu. Sebaik melangkah masuk, Kak Mi dapat merasakan betapa keadaan di dalamnya sangat sejuk.

“Apatah lagi ketika itu Kak Mi hanya memakai baju penjara berwarna ungu cair. Kain sutera yang sebelum ini disarung oleh Kak Mi dibenarkan terus memakainya, tapi kainnya sangat nipis, sudah pasti tidak dapat menahan kesejukan dalam lokap itu,” ujar isteri bekas jaguh badminton negara, Jalani Sidek,46, itu.

Tambah Raja Azmi: “Apatah lagi ketika itu Kak Mi dengar hujan turun dengan lebatnya di luar lokap, justeru kesejukan daripada hujan yang turun menderu itu masuk ke dalam lokap menerusi jaringan tingkap lokap tersebut.

“Selain sejuk, simennya pula licin, ada satu mangkuk tandas, tapi ruangan tandas diasingkan oleh penghadang batu-bata. Tiada katil, tilam, bantal mahupun selimut.

“Apa yang dapat Kak Mi rasakan semuanya sejuk. Berdiri sejuk, menyandar pun sejuk, apatah lagi duduk.”

Menurut Raja Azmi, sebenarnya lokap yang menempatkan dirinya itu berada di bahagian dalam selepas perlu melalui empat pintu besi.

“Namun, Kak Mi cuba tenangkan fikiran dan kuatkan semangat dan menerima apa yang dialami itu adalah ujian Allah terhadap Kak Mi, apatah lagi di bulan Ramadan yang mulia ini,” luahnya.

Bercerita mengenai pengalamannya berbuka puasa di lokap, Raja Azmi memberitahu: “Dalam 10 minit berada dalam lokap itu, tiba waktu berbuka puasa, Kak Mi diberikan nasi, sup ayam, sayur rebus dan air sirap - semuanya dalam plastik serta sebiji roti bulat.

“Alhamdulillah selepas makan, Kak Mi rasa okey dan bertenaga sikit. Dan Kak Mi bersyukur, Kak Mi boleh dengar dengan jelas suara azan dilaungkan di luar lokap tersebut.

“Selepas habis berbuka Kak Mi solat Maghrib, biarpun tanpa telekung sembahyang, Kak Mi tetap solat dengan menggunakan tuala kecil yang diberikan polis sebagai sejadah. Kiblat Kak Mi tak pasti tetapi Kak Mi solat membelakangi mangkuk tandas tersebut.”


siannya...telekung pun tak dak...solat gitu jelah...mamasue rela tak da sejadah dr tak da telekung...pihak jail tak boleh bg mebi ada reason2 tertentu...takut ada yg cerdik, dia bt sebagai senjata ke...pi cekik diri sendiri ke...mana la tau...

mamasue slalu takut2 kan dhiya klu dia bt perangai...mamasue kate, nanti polis tangkap dia pastu dia kene tido kt jail. pastu, mamasue suh dia pi kemas beg, pek 3-4 helai baju, bawak botol susu and bantal busuk. suh dia pi tunggu kt luar gate tu nanti polis amik......wahahahaha...kejamnye mama niiii.....tp korang igt dhiya tu HERAN keeee???? TAK JADI APA!

Monday, August 23, 2010

Model sakit pinggang @ KLCC

Hari ahad lepas, mamasue bawak dhiya jalan2 ke KLCC. dah puas round2 dlm KLCC tu, ajak plak dhiya tgk air pancut yg tak terpancut2....huhuhu...anyway,mamasue, papa & dhiya tetap lepak kt tepi2 tangga tu sambil ambil2 gambar. dhiya punye lah posing mcm model2 tu, mamasue serious tak tau mana dia dpt idea nak pose mcm tu. kejap tgn mcm KEPAK AYAM, pastu mcm KEPAK AYAM PATAH pun ada! pastu SELAK RAMBUT, pastu PATAH PINGGANG....waduh!waduh!



tgk la tang mulut tuuuuu.....ala2 seksis la tuuuu

                                       

                                       

Friday, August 20, 2010

turn balik kampung

THIS YEAR IS MINE!wahahahahahaha! (mcm org jahat sgt pulak...) watever pun, even tahun ni mamasue nye turn, tp mamasue n papa dah terapkan tetap akan balik belah papa gak. kampung papa kt klate. usually kalau balik seminggu sbb papa kan jarang balik kampung....unless ada benda2 penting, klu penting sgt papa balik sorg....

so, mula2 papa decide, mamasue raya DUA hari kt sini...pastu balik kelantan, cuti SEMINGGU. sounds unfair kan...??? actually ada lah fair sket kt papa sbb papa kan jarang balik kampung dia, mamasue setiap hari jumpe mak. TAPI, mamasue punye lah ketegaq, tak kisah benda tu semua....sbb mamasue ada alasan kukuh (kukuh bg i la...). mamasue mana der ayah dah....sian la kt mak nt kalau nak jalan2 pi umah sedara mara....pastu Abil (adik mamasue) plak, mane le blh nak harap kat dia sgt...

so, setelah BERMUSYAKARAH dgn papa (tak de le sampai baling2 pinggan ye....),papa bg la mamasue cuti raya dgn mak LIMA hari gitu, tp papanye tetap SEMINGGU.....hhuuurrmmm.......mamasue rasa quite fair lah berbanding yg option sebelum ni...so apalagi, dates are finalised, blh la book tiket firefly (suke naik firefly ni sbb tak yah byr duit teksi mahal2 naik air asia tuh....)

so,turn korang pulak mcm mana tahun ni???

Thursday, August 19, 2010

dah lamanya tak mcm ni...

pagi tadi, sahur mamasue & papa pun di taja oleh mak.hehehehe....ptg semlm, mak dah siap pack2 kan nasi goreng (yg dia mkn tak abis.....jadi laaaaa...), daging goreng cili and sambal sotong. so mamasue tinggal perangat kan je pg td dgn senang hati =)

air plak, mmg standard, air kosong segelas, 100 plus segelas (minum time perangat lauk tu...), milo segelas...tgh dok syok dok bersantap, tetiba perut rasa tak sedap....mamasue pun nyandar...mamasue minum air sejuk beberapa teguk...tetiba dia buat terbatuk plak, sekali terkeluar la segala isi perut yg baru je mamasue telan tuuuuuu....terus lari nak pi sink, papa pulak tgh cuci pinggan....kona pi toilet, siap tekan suis lampu lg (sat gi tak masuk sink tul2 lak kan...)...haduih....penat je mkn....dah la lazat. hmmmm....minum aiyaq milo je la yg tinggal.....

dah lama tak rasa muntah2 ni....dulu masa mamasue ngandungkan dhiya, teruk lg la dr ini....smpkan tgk sink tak boleh, apatah lagi spanch cuci pinggan tu...lg haru! tp skrg ni, efek yg sama mula nak terasa....nak cuci uk-uk dhiya pun dah tak blh...sib baik la papa memahami....(yelah!ni semua gara2 BUATAN PAPA LAH NI....mana blh buat2 tak paham)

to 'johan farish', mama try my best......

Wednesday, August 18, 2010

dhiya sakit perut

dhiya ni kalau bab sakit perut ni mmg memeningkan kepala papa,mama & nenek. sbb dia akan sakit perut tu sepanjang hari......pastu asyik nak suruh sapu minyaaaaaaakkkk je....abis berminyak perut tu sbb dok sapu kerap sgt. tak kira la even kt luar pun, tgh shopping misalnya, dia akan mengaduh sakit perut, pastu dia angkat baju suh mamasue sapu minyak tgh2 jln. MASALAHNYE disini ialah, bila dia nmpk je botol minyak tu kan, dia mcm legaaaaaaa....tak yah sapu pun tak pa....tapi, selagi mamasue tak jumpa botol minyak tu, selagi tu laaaaaa dia do mengaduh kuat2......"SSSSAAAKKIITTT PEEERRRUUUTTTT!!!!!" ni la bahana nya klu tak nak mkn sgt...

TAPI, baru2 ni, dia ada ayat baru pulak.......

dhiya: sssaaakkiiittt peeerrrruuttt mamaaaaaa....adduuuiiiiiiii.....nak sappppuuuu minnyyyyaaakkkkk......

mama: ok...ok...mama pi amik minyak....

dhiya: ada BACTERIA JAHAT ni dalam perut dhiya......mcm kt dlm tv tuuuuuu.....

(halamaaakkkk....dhiya ni....sempat lagiiiiii!)

mama: kalau mcm tu dhiya minum VITAGEN je lah.....tu mcm iklan vitagen je

dhiya: nak sapu minnyyyaaaakkkk.....

Tuesday, August 17, 2010

Rutin mamasue di bulan puasa...

sejak mula puasa, mamasue mmg penat gila. mebi di tambah pulak dgn pregnancy yg baru 1st trimester ni. mudah sgt nak rasa meloya tu...tp muntahnya tak pernah kluar...itu part yg plg tension! even bulan puasa,mamasue tetap balik ofis kul 530pm, sbb papa abis ofis kul 5pm, dia straight amik mamasue balik. pastu,singgah umah mak and amik mak & dhiya utk ke umah makcu. perjlnan tu ada lah dlm 35 minit campur jem. jem nye jgn ckp la, mmg SELAUT PUNYE JEM!

tgk pun dah sakit kepala kan? ini lah yg mamasue n family harungi setiap hari...jem kt tol NKVE

mamasue smp umah makcu kul 7.05 gitu, mandi-manda kt sana, siap bawa towel lagi! sket hari nak bawak pencuci muka dan sabun sendiri gak....baru betul2 fresh!hehehe...so kiranya,kt umah, mamasue kene standby 2 sets of baju, baju kerja & baju berbuka...huhuhuhu! tu belum x2....(utk papa sama)sib baik papa rajin gak la tlg mamasue iron baju adhoc2 gini...

tetapi,bila pukul 7:27 pm tiba, seronoknye perut ni rasa....BANYAKNYA MAKANAN utk ditelan!

                                         
sebukit 2 bukit ayam!

semangkuk ikan masin!




lauk-pauksssss!

bubur lambuk (tiap2 hari ada...)


kuih-muihsss.....

murtabak.....seketul sorang!heavennnnnnn......

buah-buahan....

JADI, siapa yang harus dipersalahkan sbb mamasue gemok??? TEPUK PERUT, TANYALAH BABY....(hehehe...)

Monday, August 16, 2010

dhiya versi penakut...

semalam, for the first time mamasue bawak dhiya pi ziarah kubur arwah Tok Kamal. selalu dok cakap je, tp tak pernah pegi. so semlm since jln tak jem utk ke rumah nekcu, kitorg singgah jap la kt kubur tu kt Bukit Kiara tu. ntah apa2 dhiya ni dah takut, padahal surroundings kt kubur tu sket punya cantek....bukannya spooky. Siap ada 2-3 buah rumah penjaga kt situ, pastu ada anak2 dia siap main gasing lg....tapi dhiya ni punya penakut, dia tak nak turun keter. Sudahnya, mamasue turun sorang...papa teman dhiya je dlm keter.

lepas mamasue dah setel bersihkan kubur Tok Kamal (actually tak de apa sgt pun yg kotor, cuma mamasue sapu2 dgn tgn sket2 gitu je....mebi penjaga kubur tu tlg bersihkan), mamasue pun balik la masuk keter...

dhiya: mama, mama tak siram air ke mcm cerita Ilusi tu?
mama: (banyak sgt tgk tv nih)  tak...dah dhiya tak turun...mama tak nak la buat sorang2....
dhiya: mama tak nangis ke?
mama: tak....naper dhiya tak nak turun?
dhiya: dhiya takut.....
mama: apa nak takut....bukannya ada apa....cube tgk budak2 tu main tepi tu...rileeeekkk je....
dhiya: dhiya takut kalau Tok Kamal tak mati sebenarnya......
mama: astagaaaaaaa.......mcm ni pun ada ka...

Thursday, August 12, 2010

makan diri...

mamasue and papa kalau lepas mandikan dhiya, selalu je lupa nak sikat rambut dia...lupa and kadang2 malas...since rambut dhiya ni mmg lurus mulus, so bila rambut dia dah kering, guna jari pun boleh...tp tu lah,kdg2 nak guna jari pun lupa...so rambut dhiya ni akan mcm ala2 serabai....mamasue kdg2 kesian bila tgk dia serabai...

mama: mama ni sian la tgk dhiya ni mcm tak terurus...baju comot, rambut tak sikat....mcm tak de orang sayang je...mcm anak terbuang je....

dhiya: anak terbuang tu apa mama?

mama: anak terbuang tu bila comot2 mcm ni lah...tak de org nak bersihkan dia...

then, semlm....dhiya solat maghrib sebelah mamasue, sebelah dhiya, kakak zahirah. lepas solat, kakak zahirah bukak telekung and rambut dia kusut2 sket...

dhiya: eh, mcm ANAK TERBUANG lah...

mamasue nak tergelak ada....takut pun ada...sib baik mama zahirah tu tak dgr...then,cepat2 mamasue cerita psl kejadian tu kt mama dia, so that mama dia tak salah paham.....fiiiuuhhhh.....

2nd day moreh...

semlm, mcm biasa kitorg pi buka puasa kt rumah makcu.menu semlm ialah

(1)ketam masak lemak cili padi
(2) paru berlado
(3)bubur lambuk
(4) telur masin
(5) mihun goreng
(6) kuih-muih

                                       
(7)buah-buahan

so, blh bygkan la perut mamasue yg 90% diisi mknan...10% baby...kekenyangan!alhamdulillahhhhhhh.....


Wednesday, August 11, 2010

1st day moreh...

rasa lamanya tak update blog...almaklumlah, kerja2 yg melanda...

dah 3 tahun berturut-turut (kot....) buka puasa mamasue mmg disponsor...so,semlm mulalah episod pertama...setelah aunty mamasue aka (makcu) collect seminggu punya lauk nak mkn apa minggu lepas utk di order pada caterer, hari ni baru lah kitorg dpt merasa. makcu collect seminggu je sbb lepas tu, lauk tu rolling balik senarai nye....masa tu lah mamasue naik pening tak tau nak order mkn apa...ye lah, mak kite masak and caterer tu masak,bukannya sama rasa...tp,papa lah yg byk membantu memenuhkan senarai...(papa tu,mcm dia plak ngidam...)

so semlm, tanpa menunggu announcement puasa kt tv, kul 8 tu kitorang dah pi bertolak ke rumah makcu...confident gileeeerrr je....umah makcu ni jauh gak la....tp Damansara Heights nunnnn......sib baik laaaaa tak jem...klu tak, dgn keadaan mamasue yg loya2 tu time senja, mmg tak larat laaaaa.....(tp hari ni agak2 mesti jem ni...sbb semua org pun nak rush balik umah kannnn....)

kitorg sampai je, dah terbentang sejadah kt hall rumah, dah mcm masjid pulak, siap makcu custom order carpet lg...fuh.....preparation makcu ni mmg tak blh blah! makcu kannnn......so ni ada a few pics yg mamasue snap b4 start solat isyak...tahun ni dhiya mcm okayyyyyy je....semlm mamasue dpt la join jemaah isyak and terawih....TAPI, dr hall lg mamasue blh dgr suara dhiya jerit2 dlm dapur!

dhiya and kakak zahirah main guling2....


ni pulak gambar selingan yg mamasue snap masa dhiya yo yo ooooo solat...mulut kumat kamit, tak tau la baca apa...


tp, once dia dgr je bunyi camera fon mamasue, terus jadi gini.....

apa daaaaa.....

Monday, August 9, 2010

mamasue idle today...

today, mamasue akan berstatus idle from blog world...it is aaallll because of THIS!



BENGKEL PERSIJILAN UTK SKIM F....yang bermula dari pukul 8 pagi dan akan akhir pukul 5 ptg!!!!  dalam bilik meeting sahaja......ngantoksnyaaaaa.......

Friday, August 6, 2010

what pregnancy have done to mamasue...

since mamasue tau mamasue pregnant, perkara yang paling2 berubah kt mamasue is :

a) my food appetite (perut pun tak berubah sgt...sbb mmg dah gemok kan...).skrg ni, mknan byk yg tak dpt nak abiskan...unless mmg mknan tu sikit...

b)asyik2 lapaaaaaar je...pagi mkn nasi pun lunch cepat lapar, lunch mkn nasi pun....dinner tetap lapar....dinner mkn nasi pun...pagi cepat lapar...apa kes???

c)loya tapi tak muntah...ni yang paling TENSI! selagi asyik dok meloya je...uwek uwek uwek je....tp muntahnye tetap tak kluar2...time solat la expecially...mesti akan terasa meloya...

d) suka mkn asam...dulu, time mamasue pregnant kan dhiya, gila mkn DURIAN, skrg pun masih lg, tp tak de tahap gila...cuma suka sgt asam boi...pantang nampak kt kedai, even dlm beg dah ada pun, tetap mamasue beli lg...

ada petanda ke baby boy?

Wednesday, August 4, 2010

mamasue menang contest lagi???YABEDABEDOOOO!!!

YABEDABEDOOOOO!!! mamasue punya la tak perasan owner contest, NIDZA tu shout kt shoutbox mamasue, minta address sbb dia nak bg album....eh...album apa? terus terigt contest "AKU TERIMA NIKAHNYA" tu...cantek album tu...so mamasue godek2 balik blog NIDZA ni, jumpa entry NIDZA ni umumkan pemenang.....mamasue! yabedabedoooo.....tak sia2 uncle bil buat hal masa majlis nikah mamasue dulu...boleh gak la mamasue ganti album yg dah koyak2 tu (kerja dhiya lah....)

tq nidza for the contest....i love it! (mentang2 menang....ayat klise lah ni...tp ikhlas ye...TQ!)

entry nidza umumkan pemenang...

checkup mamasue 11 weeks...

pagi td, mamasue terdgr papa kejut dhiya bgn...nak siap2 kan dhiya nak pi klinik utk checkup mamasue.

papa: dhiyaaaa...bgn....kite nak pegi klinik ...check baby...
(dhiya pun bangun....tp lepas tu mamasue tak dgr dia ckp apa....tapi lepas tu tetiba...)
dhiya: papa....mama pegi klinik naik ambulans eh...cepat sket...
mama: tak payah la dhiya...papa hantar...dekat je klinik tu...
dhiya: kene naik ambulans....
mama: (apa-apa je lah.....)

then, masa kt klinik tu, masa doktor scan perut mamasue, baby dah gerak2 bg reaction, tp biasa lah...mamasue tak rasa apa lg....sbb baby tu kecik sgt lg (ditambah dengan lemak tepu perut yang menebal.....hihihi)...pastuuu....tak semena2......doktor tya mamasue,"kite test darah eh?".....mamasue pun,"nak buat apa test darah doktor?".....doktor kate,"untuk tgk hemoglobin dan penyakit berjangkit...."....mamasue redha je lah...tapiiii....sekali mamasue tgk, 2 tiub dia keluarkan....uwaaaaa....tak nakkkk....tp muka mamasue tetap MAINTAIN...yang si dhiya plak, dah lari...

mamasue genggam tangan kuat, dgn harapan darah tu cepat sket lah terisi dlm injection tu...huhuhu.....byk gak la abis darah mamasue hari ni...pastu doktor kate, "blh amik vitamin kt luar, pastu minta nurse timbang berat ye..." ...AISEHMENNNNN....LG SATU AZAB...mamasue tgk,penimbang berat tu betul2 kt tgh2 dunia klinik tu...sat gi klu dia announce kuat2 berat mamasue, tak vogue lah iiiiiiiiiiiiiii............timbang punya timbang.....nurse kate," berat **kg ye..."...cheeeee, tak nak reveal gak tu berat i....rupanya TURUN 3 KG DAAAAA......punya lah mamasue dok mkn nasi pg ptg mlm...mcm mana blh turun ni.....?ni mesti baby dlm perut yg mkn nih...hehehe

ape2 pun, doakan kandungan mamasue sihat walafiat ye ......amin....

Tuesday, August 3, 2010

Pemenang Contest : Teka Harga


Tak sabar mamasue nak tunggu petang...kul 2 pm ni kira petang dah la kan...mamasue dah tgk jawapan2 kepada harge pelampung pink dhiya tu...and mamasue akan pilih berdasarkan harge yang terdekat...

Pelampung tu kalau beli kt pasar mlm kt PD tu, dapat la kot RM5 tu...tp malangnya, mamasue beli kt souvenir shop dlm Avillion tu je....so hargenye mmg lah mahal sket dr kt psr mlm...

HARGA PELAMPUNG DHIYA -  RM 25!!!

Jadi mari kita lihat....siapa yang kenaaaa.....


                                                                         

                                           Glitter Words


*** Puan Sabariah...sila tinggalkan komen bagaimana anda mahu menuntut hadiah ye...

aktiviti dhiya masa di Avillion, PD

sampai2 je terus bukak seluar, baju and pampers...ni la pyh kalau bilik ngadap pool...

ni pulak kes tak nak bagi papa pegang...konon terror...

petting zoo...dhiya and papa bg rabbitmkn timun...



tgh hari tu kitorg packing and bertolak balik. dhiya mcm biasa lah, sedih. dia carik alasan utk nak nangis. kt lobby tu masa tgh check out, dia ternampak teksi...terus dia pun nangis nak naik teksi balik umah...tak nak naik keter dgn papa.

padahal......dia carik alasan je utk nak nangis...mamasue tauuuuu....dia sedih nak balik dah...tak pe lah dhiya, nt mama suh papa belikan dhiya swimming pool plastik tu, kite bukak kt porch...rendam la lama mana pun... =P

Monday, August 2, 2010

Contest : Teka harga

sempena mamasue balik dr PD...mamasue nak buat contest...(ada kena mengena ka???) mesti lah ada, sbb mamasue ade beli souvenir kt PD...takkan nak bg kt korang free-free...kehkehkeh...contest berupa teka harga...sape terror dia akan dpt hadiah ni...

paperclip ikan...

soalannya berbunyi begini.....

Brapa harga pelampung pink Dhiya?


*sapa2 yg dah tau tu, tak boleh teka lg aaaaa.....




mamasue bagi time sampai esok petang...GOOD LUCK!





Related Posts with Thumbnails