Wednesday, June 9, 2010

resepi pemalas mamasue...

mamasue suke betul browse2 resepi yang senang2 dimasak...yang waktu memasak 1/2 jam je, pastu boleh terus masuk perut...=P cepat pun cepat, dapur pun tak kotor sgt...so lg sket la yang nk dicuci dlm sink tu...so here,mamasue nak share resepi pemalas mamasue : MURTABAK MEGI!

Bahan2:

1) 1 peket mee megi
2) 2 biji telur
3) 3-4 biji bwg kecil
4) 2-3 biji bawang putih
5) udang kering (suka hati la nk byk mana...janji jgn byk dr megi =p)
6) perasa (white pepper, garam, perencah kari megi (kalau ada))

cara2:
1) rebuskan megi....dah setel rebus, tos dan letak tepi
2)blend kan semua bwg + udang kering
3) pukul telur & masukkan bahan di blend ke dlm telur, campurkan bahan perasa sket....perasa megi tu mamasue amik 1/2 peket
4) masukkan megi tu dlm campuran telur tu....kacau2 bg sama rata...pastu masukkan dlm kuali...
5) buat ayaq kopi ,angkat pinggan depan tv, blh mkn dah la murtabak megi tu.....

walah!

6 yg dah komen:

iela said...

waahh..simplenyer.. nak try la nanti.. hikhik

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku pernah buat ms bujang2 dulu.hehehehe

azwank said...

terbaek dari ladang....

lydzar said...

buat breakfast or minum petang baguih ni..

tp utk diner or lunch, cik abe saya adalah pemakan nasik

Ad said...

resepi ni mak mertua aku pernah ajar...tapi aku tak pernah try....

izzanimy said...

waa.. mcm best dan senang jer.. bole cuba ni.. berkhasiatla dri makan meggi mcm tu jer.. ada kelainan

Related Posts with Thumbnails